Bölümler | Kategoriler | Konular | Üye Girişi | İletişim


VÜCUT SIHHATİ

Başarmak çalışmaya, çalışmak emeğe, emek dayanma gücüne ihtiyaç duyar. Tüm dayanma gücümüz ruhumuzda bulunan enerjimizdir. Sahip olduğumuz güç geçmişten gelen tecrübelerden ve geleceğe dair ümitlerden oluşur. Yersiz endişeler gücümüzü alıp götürür.
“ Ey aziz ! Hikmet ehli demişlerdir ki :
Hastalığın başladığı yer midedir. Mideye giren besinler hazım ile vücuda yayılır. Mideye, hazmedemeyeceği veya hazımda zorlanacağı yiyecekleri doldurmak, gücünden fazla yüklemek sağlığı bozar.
Yazın güneşten sakınmak, gölgeli yerlerde gezmek ve oturmak, safra maddesini mahveden soğuk yiyeceklere alışmamak, ısıtılıp kurutulan yemeklerden sakınmak, hıyar, kavun, gibi sulu meyveleri bol yemek, beyaz ve ketenden yapılmış elbiseleri giymek, soğuk su ile yıkanmak, sabahın soğuğundan, öğle vaktinin sıcağından çekinmek. Kışın ise yünlü elbise giyip, yağlı yemekler yemek vücut için çok faydalıdır.
Vücudun her organını, özelliklerine göre işletmek faydalıdır. Mesela; eller; eşyayı kaldırıp indirmekle, ciğerler; bol ve temiz hava alıp vermekle, ayak; yürümekle, hâfıza; okuma ve ezberlemeyle kuvvet kazanır ve gelişir.
Ata binmek bütün vücudu harekete geçirdiği için çok faydalıdır. Vücudu işleten yarışlar, deniz sporları gibi oyunlar da çok faydalıdır. Gemiye binmek, deniz seyahati, kan ve safra gibi sıvıların akımını ve hazmı kolaylaştırdığı için faydalıdır. Vücuttaki su birikimini, hatta cüzzam gibi hastalıkları bile iyi eder.
İtidal, orta yollu hareket vücuda sıhhat, insana izzet, dine hizmet kazandırır.” (Marifetname-İbrahim Hakkı Erzurumî)
17 YAŞ MÜFREDATI
MURAT ÇAVUŞ
KARİZMA NEŞRİYAT

paylaşım için teşekkürler...


Dengeli Beslenme & Diyet

MollaCami.Com