Bölümler | Kategoriler | Konular | Üye Girişi | İletişim


Evlilikte Zamanında ve Doğru Tercih Yapmak

Günümüzde birçok genç, eş seçiminde çeşitli sebeplerden dolayı evlilik kararını vermekte gecikiyor hatta bazıları bu kararı hiç veremeyebiliyor. Bu durum her ne kadar daha geç dönemde gerçekleşen evliliklerin çoğalmasına neden olsa da erken bir dönemde yapılan yanlış bir evliliğe kıyasla geç dönemde yapılan doğru bir evlilik bizce daha evladır.



Gençlerimiz evlenirken çok dikkat etmeli. Çünkü sadece hayatı beraber geçirecekleri hayat arkadaşlarını değil çocuklarının psikolojik ve fizyolojik yapılarının nasıl olacağının tercihini yapıyorlar aynı zamanda. Diğer bir deyişle hem bizim hem de bu evliliğin meyveleri olacak çocuklarımızın yazgısı büyük ölçüde evlilik sürecinde vereceğimiz kararlara bağlı olacak.



Çünkü çocuklarımız tercih edeceğimiz eşlerimizin genetik mirasını taşıyor olacak ve büyük ölçüde onların şekillendireceği bir kişiliğe sahip olacak. Psikolojik ve fizyolojik yapılarını benimseyemediğimiz çocuklara sahip olmak istemiyorsak her ikisinin de oluşumunda belirleyici olacak eş seçimine dikkat etmemiz gerekiyor.



Her ne kadar Allah-u Teala insanın tasarımını mükemmel bir şekilde yapmış olsa da bu tasarımın hayata geçirilmesi büyük ölçüde anne ve babanın, kişiliğin oluşum dönemi olan çocukluk döneminde, ortaya koyacağı tavır ve tutuma bağlı olacaktır. Eğer eşimiz ve tabi ki bizler çocuklarımızı kendine güvenen, kararlı, aksiyoner bir kişiliğe sahip bireyler olarak yetiştirebilecek formasyona sahip değilsek Allah-u Teala'nın öngördüğü o yapının hayata geçirilebilmesi ne yazık ki pek mümkün olmayacak ve böyle bir anne ve babanın çocukları hayatlarının daha sonraki dönemlerinde sorunlar karşısında acziyet yaşayabilecektir.



Bu açıdan iyi yetişmiş güçlü çocuklara sahip olmak istiyorsak, onları güzel yetiştirebilecek, onları hayata gerektiği gibi hazırlayabilecek, onların Allah-u Teala tarafından tasarlanmış ve mükemmel olarak tarif edilmiş kişiliğe sahip olmalarını sağlayacak ideal koşulları sağlayabilecek bir eş seçmemiz gerekiyor.



Ancak gençlerimize baktığımızda çoğu gencin kendisi için uygun kişiyi tercih edebilecek açık ve net kriterlere sahip olamadığını görüyoruz. Tabi ne istediğini bilememenin beraberinde yanlış bir karar verme korkusunu getirmesi, bunun da bir kararsızlığa yol açması çoğu zaman kaçınılmaz olmaktadır.



Bu açıdan eğer gençlerimizin eş seçiminde zamanında doğru kararlar vermelerini istiyorsak onların kafalarında ideal eşin nasıl olması gerektiği ile ilgili doğru bir model oluşturabilmeliyiz.



Bu konuda anne ve babalara önemli görevler düşmektedir. Her şeyden önce anne ve babaların çocukların eş seçiminde bir model olma vasfına sahip olmaları gerekmektedir. Eş seçiminde kararsızlık yaşayan gençlerin ebeveynlerine baktığımızda ne yazık ki çocukları için birer model olma niteliklerine sahip olamadıklarını görüyoruz. Bu durum genci bir belirsizliğe sürüklemektedir. Uygun modelin ne olduğunu bilemeyen genç ya kararsızlık yaşayarak evliliği geciktirmekte ya da yanlış kararlar vererek hem kendi hayatını hem de bu aile çatısı altında yetişecek çocuklarının hayatını karartabilmektedir.

Burada eş seçiminde doğru tercih yapabilmek için cevaplanması gereken soru şu olmalı . Büyüdüklerinde, eşim olacak bu kişi gibi çocuklara sahip olmak istiyor muyum? Eğer cevap evetse muhtemelen doğru insanla karşı karşıyayız demektir. Ancak cevap hayırsa muhtemelen yanlış kişiyle yüz yüzeyiz demektir.



Daha önce de belirttiğim gibi eş seçerken sadece hayatı beraber geçireceğimiz hayat arkadaşımızı değil aynı zamanda çocuklarımızın psikolojik ve fizyolojik yapılarının oluşumunda model olacak kişiyi de seçiyoruz.



Tabi olayı sadece çocuklar açısından değerlendirmek de yeterli değil. Belki karşımızdaki kişi çocuklarımız için uygun bir model olabilir ancak bizim için hayatı beraber geçireceğimiz uygun bir hayat arkadaşı olmayabilir.



Evlilik sadece bir misyon diğer bir deyişle yerine getirilmesi gereken bir görev değil aynı zamanda mutluluk kaynağıdır. Bu açıdan baktığımızda evleneceğiniz kişiyle ilgili şu soruyu da cevaplamak doğru kişinin tespitinde işe yarayacaktır. On yıl sonra bir sabah uyandığınızda yanı başınızda aynı kişiyi gördüğünüzde neler hissederdiniz. Eğer cevap olumlu ise muhtemelen doğru kişiyle karşı karşıyasınız demektir. Ancak cevap hayırsa durup bir kez daha düşünmekte fayda görüyoruz.



Yukarıda da belirttiğimiz gibi bir kişiyle onda var olan hangi özelliklerden dolayı evlenmeyi istediğimizi bilmeliyiz. Bunun için kendinize aşağıdaki soruları sormanız faydalı olacaktır.



1- Bu kişiyle hangi özelliğinden dolayı evlenmek istiyorsunuz?

2- Eğer bu kişiyle evlenmekten vazgeçecek olsaydınız hangi özelliğinden dolayı vazgeçerdiniz?

3- Her şeye rağmen devam edecek olsaydınız hangi özelliğinden dolayı devam ederdiniz?

4- Eğer yine de bitirmek isteseydiniz hangi özelliğinden dolayı bitirmek isterdiniz?

5- Yine de devam etmek isteseydiniz hangi özelliğinden dolayı devam ederdiniz?

6- Sonunda bitirmeye karar verseydiniz hangi özelliğinden dolayı vazgeçerdiniz?



Soruların olumlu ve olumsuz cevaplarını bir kağıda alt alta yazdığınızda karşınıza o kişi ile ilgili hoşlandığınız ve hoşlanmadığınız özellikler çıkacaktır. Eğer hoşlanmadığınız özellikler idare edebileceğiniz özellikler ise bununla birlikte hoşlandığınız özellikler sizler için gerçekten de önemli özellikler ise karşınızdaki kişi sizin için uygun kişi olabilir.



Ama aksi bir durum söz konusu ise diğer bir deyişle hoşlanmadığınız özellikler sizin için rahatsız edici ve kabul edilemez özellikler ise bununla birlikte hoşlandığınız özellikler o kadar da belirleyici değilse başka bir seçeneğe yönelmenin vakti gelmiş demektir.



Özetle, evlilik kararı hayatımızdaki en belirleyici karardır. Bu kararı verirken iyi düşünüp doğru bir karar vermemiz sadece bizlerin değil birçok insanın hayatını olumlu yönde etkileyecektir. Bu kararı vermeden okuyalım, araştıralım, uzman görüşlerinden ve çevremizdeki tecrübeli insanların birikimlerinden faydalanalım ve nihayetinde Allah-u Teala'nın hakkımızda hayırlısını nasip etmesini niyaz edelim. O ne güze bir yardımcı ve ne güzel bir vekildir.

Fatih Resit Civelekoglu
Psikolog

Allah-u Teala'nın hakkımızda hayırlısını nasip etmesini niyaz edelim. O ne güze bir yardımcı ve ne güzel bir vekildir.



Cenab-ı Allah-c.c.-razı olsun.

Hazret-i Peygamber -s.a.v.- buyuruyor ki,

"Kadınlarla dört hasletleri için evlenilir:
Malı için,
asaleti için,
güzelliği için ve
dini için.
Sen dindar olanı tercih et, mesut olursun."(
İbni Mâce, Nikâh: 6.)

Cümlemizden insaAllah. Hadisi serif için tesekkürler. :)


Aile ve Çocuk

MollaCami.Com