Bölümler | Kategoriler | Konular | Üye Girişi | İletişim


Verimli ve canlı olmanız demir düzeyinize bağlıdır.

Demir minerali vücudumuz için çok önemlidir. Demir düzeyi yeterli olmayan vücudu demiri çalınmış inşaatlara benzetebiliriz. İkisi de tehlikelere açıktır.



Demir neden önemlidir?

Demirin kırmızı kan hücrelerindeki hemoglobinin yapısında bulunur. Hemoglobin enerji üretiminde kullanılmak üzere oksijeni vücut hücrelerinize taşır. Enerji dönüşümü sonucu oluşan karbondioksitin hücrelerinizden alınıp dışarı atılmasını sağlar. Kırmızı kan hücrelerinin ömrü 4 aydır. Bu süreyi geçiren kırmızı kan hücrelerindeki demir depolanır ya da hemen yeni hücrelerin yapılması için kullanılır. Bu döngü sizi anemiden korur.

Ancak yeterli miktarda demir içeren yiyecekler tüketmezseniz ya da demir depolarınız azalırsa sağlık sorunlarıyla karşılaşmaya başlarsınız.

Kırmızı kan hücreleriniz yeterli oksijen taşıyamaz ise kendinizi yorgun, halsiz hissedersiniz, tırnaklarda kırılmalar başlar, renginiz solgunlaşır, verimliliğiniz düşer, uyku hali süreklileşir, fiziksel aktivite düzeyiniz düşer. Bunlar aneminin belirtileridir.

Demir, bağışıklık sisteminizdeki enzimlerin bir parçası olarak sizi enfeksiyonlardan korur. Ayrıca beta karotenin A vitaminine dönüşümüne, kollojen ve diğer proteinlerin ve amino asitlerin sentezinde rol alır.



Ne kadar demire gereksiniminiz var?

Vücudunuzda demir depoları azaldığında demirin emilimi artar, dolu olduğunda ise azalır. Çocukluk, ergenlik, gebelik, emziklilik dönemlerinde gereksinim artar. Çocuk ve kadınlar demir yetmezliği anemisi için riskli gruplardır.

0-6 aylık bebek 5mg

6-12 aylık bebek 10 mg

1-12 yaş çocuk 10 mg

13-16 yaş erkek 12- 18

13-16 yaş kız çocuk 15-24

Erişkin kadın 15-28

Gebelik +15

Emziklilik +5





Besinlerdeki Demir Emilimi Ne Kadardır?



Demirin;

Sakatatlarda %30’ u ,
Dana ve koyun etinde % 25’ i,
Tavuk ve balıkta % 20’ si,
Yumurtada % 15’i,
Kuru baklagillerde % 20’ si,
Yeşil sebzelerde % 8’ i,
Tahıllarda % 4’ü


emilir.


Dengeli Beslenme & Diyet

MollaCami.Com