Bölümler | Kategoriler | Konular | Üye Girişi | İletişim


Yeniçerinin Kıyafetlerinin kudreti!

19.yüzyılda Almanya’nın Mülhaym şehrindeki Ren nehrinin bir yakasında Almanlar, öbür yakasında da Fransızlar oturuyordu. Almanların birliğini sağlayamamasından istifade eden Fransızlar, nehirden karşıya geçip Almanların mahsulünün tamamını topluyorlar.



Korkan Almanlar buna ses çıkartamıyor tabi. Açlıktan da ölmeye razı olmayacaklarına göre çareyi Osmanlı sultanından yardım istemekte bulurlar ve mektup yazarlar. İşte mektup:



"Fransızlar her sene bize zulmediyor, mahsulümüzü elimizden alıyorlar. Siz ki, dünyaya adalet dağıtan bir imparatorluğun sultanı, İslamiyet’in de halifesisiniz. Bizi şu zulümden kurtarın. Asker gönderin. Ürünlerimizi bu sene olsun toplama imkânı sağlayın."



Bu mektubu okuyan hangi sultanın yüreği parçalanmaz ki. Ama bizim de çok iyi durumumuz yoktur. Devir 19.yüzyıl. Sıkıntılarımız üst üste üzerimize gelmektedir. Ama şanımıza da yakışanı yapmalıyız.



Yardım talebini inceleyen padişah asker göndermeyi gerekli görmez. Sadece asker elbisesi göndermeyi yeterli bulur. Üç çuval asker elbisesine bir de mektup ekleyerek malzemeler yola çıkar.



Akıncıları şehirlerine bekleyen Almanlar çuvalları görünce şaşkına dönerler. Şaşkın Almanlar, çuvalı alıp mektubu okurlar. Haşmetmeap şöyle der:



"Fransızlar korkak âdemlerdir. Onlara yeniçeri göndermemize gerek yoktur. Yeniçerimizin kıyafetini görmeleri kâfidir. Çuval içindeki Osmanlı askerinin elbiselerini adamlarınıza giydirin. Mahsul zamanı, nehrin görülecek yerlerinde dolaştırın. Karşıdan gören Fransızlar için bu kâfidir."



Alman köylüleri Osmanlı askerinin tılsımlı kıyafetlerini adeta kapışırlar. Sonra yeniçeri kıyafetinde, nehir kıyısında dolaşmaya başlarlar. Sonra ne mi olur?



Osmanlılardan imdat geldiğini düşünen Fransızlar, korkudan köylerini de terk ederek iç kısımlara doğru kaçarlar. Sorun da böylece çözülür.

nerden nereye

teşekürler kardeşim laleee inşallah o günler geri gelir
osmanlıyla gurur duyuyoruz ..

teşekkürler degerli kardeşim

rica ederim, gözlerinize sağlık... :)
o günler gelir mi gelmezmi bilinmez ama çok mübarek insanların torunuyuz çok şükür...

korkaklar hala böyleler...bizdende onlara benzemek isteyenler aynı şekilde korkaklaşıyor onlarda cümlemizi öyle zannediyor... :)

güzel bilgilerdi teşekkürler lalee kaedeş...

rica ederim düşseli, gözlerine sağlık :)


Osmanlı Tarihi

MollaCami.Com