Bölümler | Kategoriler | Konular | Üye Girişi | İletişim


OSMAN GAZİ VE II.MURAD HAN

OSMAN GAZİ ve 2.MURAD

Allah adını yüceltmeyi esas gaye edinmiş olan Osman Gazi kendisinden geriye zengin bir devlet bıraktı. Ancak kendisi fakir yaşadı ve miras olarak da fakir bir Müslüman’ın bıraktıklarını bıraktı.
Mirasçıları onun bıraktıklarından bir şey alamadılar. Çünkü, Osman Gazi’den geriye kalan mallar şunlardı:
‘’Bir eğer, bir zırh, bir kamçı, birkaç güzel at,bir tuzluk, bir tabak, bir kaşık...”
Evet Osman Gazi’den geriye kalan şahsi miras bunlar idi.Şahsen fakirliğe razı olan Osman Gazi, 623 Yıl sürecek bir devlete adını verme zenginliğine ulaşmıştı. Yani o gerçek zenginliğe talip olmuş ve gerçekten kazanmıştı.
2. Murad da gönlü zengin padişahtı.O kadar kanaatkar ve fakir bir hayat yaşadı ki vefat ettiği zaman geriye malı, mülkü kalmamıştı.Ama muhteşem bir devlet ve Fatih Sultan Mehmed gibi bir evlat bırakmıştı.
2. Murad’ın vasiyeti üzere yüzükleri satılarak teçhiz ve tekfin işlemleri yapıldı.Demek oluyor ki, vefatına hazırlık olmak üzere yüzüklerini şahsi mal olarak tutmuştu.
Zenginliği eline alan ve kalbine koymayan bu güzel örnekleri, bugün madde çukurunda boğulan insanlığın sıkça hatırlaması gerekir sanıyorum.

Devletinin sınırlarını dört kat genişletmiş,halkını huzur ve refah içinde yaşatmış, adalet ve eşitliği büyük bir hassasiyetle uygulamış bu güzel insan, öldüğü zaman geriye ne kadar mal mülk bırakmıştır?
Bütün devlet adamlarına, yöneticilere çok güzel ibretler sunacak bir durumdur Osman Gazi’nin bıraktığı miras...
Vefatından sonra mirasçıları toplanıp geriye bıraktığı mallarını tespit etmişler. Çok zaruri birçok mal ve eşya dışında hiçbir dünyalık varlığı çıkmamış...Beyliğinin sınırları içinde yaşayan herhangi bir vatandaşının sahip olduğu kadar mal varlığı ortaya çıkmış...Hatta, ancak orta halli olarak geçinerek yaşayan bir Osmanlı kadar mal varlığı ortaya çıkmıştır
.


Osmanlı Tarihi

MollaCami.Com