Bölümler | Kategoriler | Konular | Üye Girişi | İletişim


istişarenin ehemmiyeti

İstişarenin Ehemmiyeti

Kur’ân-i Kerîm'de Hz. Allah, Resûlullâh’a (s.a.v) istisâreyi emretmis, ayrica islerini istisâre ile yapan topluluklari medhü senâ etmistir.

Resûlüllah Efendimiz, (s.a.v) Medine'ye hicret etmeden önce Ensâr bir is yapmak istedigi zaman aralarinda istisâreden, sonra amel ederlerdi. Hz. Allah onlarin bu halini kitabinda söyle medhetti meâlen: “Onlar, Rablerinin dâvetini kabul ederler ve namazi dosdogru kilarlar. Onlarin isleri kendi aralarinda istisâre iledir. Kendilerine verdigimiz riziktan onlar Allah yolunda harcarlar”. (Sûre-i Sûra, 38)

Hz. Allah’in, bu âyette Ensâr’in bazi güzel vasiflarini belirtirken; istisareyi, îman ve namazdan hemen sonra zikretmesi, daha sonra da zekâti içine alacak sekilde infâktan bahsetmesi, istisarenin Islâm’da ehemmiyetini göstermektedir.

Resûlüllâh Efendimiz, (s.a.v), hakkinda nas olmayan mevzularda mesela harp ile alâkâli hususlarda ashâbiyla istisâre etmis, Bedir harbinde ordunun karargahini sahâbeyle yaptigi istisâreden sonra degistirmistir. Peygamberimiz Uhud harbine çikmadan önce ayni sekilde ashâbi ile istisâre etti. Kendisi Medine'nin disina çikmak düsüncesinde olmadigi halde sahâbîler bu istikâmette karar belirtince Uhud'a gitmisti. Uhud harbinde ise birçok müslüman sehit olmustu. Buna ragmen istisârenin tetk edimemesine isareten söyle buyurulmustur. Meâlen:

“Sirf Allah’tan bir rahmet olarak sen onlara karsi yumusak davrandin. Eger kaba ve kati yürekli olsaydin onlar senin etrafindan dagilip giderlerdi. Artik onlari sen bagisla. Onlar için Allah'tan magfiret dile. Onlarla Iste istisâre et. Bir kere azmettin mi, Allah'a tevekkül et. Muhakkak ki Allah, kendisine tevekkül edenleri sever.” (Sûre-i Âl-i Imrân, 159)

Bu âyet-i kerîmede Hz. Peygamber'e istisârenin emredilmesinin hikmetleri arasinda, sahâbenin gönlünü almak, onlarin sanlarini yüceltmek ve Resûlullâh’a olan sevgilerini arttirmak gibi bir takim maksatlari oldugu anlasilir. Zira bir insanla bir isin istisâre edilmesi, o insana deger verildigini gösterir. Bu da muhatapta sevginin artmasina sebep olur. Istisârenin zimninda bu gibi faydalar olmakla beraber, Hz. Peygamber'e istisâre ile emredilmesinin asil sebebi ve hikmeti, onu ümmetine istisâre hususunda misal göstermek ve ümmetin terbiyesinde istisârenin bir usûl olmasi içindir.

Ellerine sağlık nurunyolcusu kardeşim :)


Ellerine sağlık nurunyolcusu kardeşim :)


Ellerine sağlık nurunyolcusu kardeşim :)

Ellerine sağlık kardeşim
Rabbim, istişare edenlerden kılsın...


Fıkıh - İlmihal

MollaCami.Com