Bölümler | Kategoriler | Konular | Üye Girişi | İletişim


Saglikli Yasamanin Uc-Bes Kurali-Hadi saglikli yasayalim

1.ADIM: Beslenmenize Dikkat Edin!

Sabah aç karna alabileceğimiz gıdalar;

Besmele ile başlayın

- Çörek Otu, 1 veya 2 çay kaşığı

Ebu Hüreyre (radıyallahu anh) anlatıyor: ‘Resulullah (aleyhissalâtu vesselâm) buyurdular ki: "Ölüm dışında hiçbir hastalık yoktur ki çörek otunda onun için bir deva bulunmasın."’ [Buhârî, Tıbb 7; Müslim, Selam 89, (2215); Tirmizî, Tıbb 5, (2042), 22, (2071).>
(Çörek otu dertlere şifadır.) [Hadi-i Şerif-İbni Sünni]

(Zemzem ve çörek otu her derde şifadır.) [Hadi-i Şerif-Deylemi, İbni Sünni]

(Yemeğe tuzla başlamak ve bitirmek 70 hastalığa şifadır.) [Hadi-i Şerif-R. Nasıhin]

Nebati gıdalar yemek hakkında,;. İbrahim Nehai hazretleri, (Nebati gıda bulunmayan sofra, akılsız ihtiyara benzer) buyuruyor. (Mal ve evladının çok olmasını isteyen, bitkisel gıda çok yesin) buyurulmuştur. Sofrada bitkisel gıda, yeşillik bulundurmak müstehaptır. (Nebati gıda, yeşillik bulunan sofrada melekler de hazır olur) buyuruldu.

Cenab-ı Hak, hiçbir otu sebepsiz, lüzumsuz yaratmamıştır. Her meyve, sebze ve bitkinin çeşitli faydaları vardır. Birkaçının faydası şöyle:

Çörek otu, çeşitli hastalıklara şifa verir. Ekmek ile yenilirse sancıları giderir, baş ağrısını dindirir. Karın ağrısına, üşütmeye iyi gelir. Unutkanlığı giderir. Âdet söktürücü ve kanı sulandırıcıdır. Ayrıca, basur rahatsızlığına iyi gelir. Gözü kuvvetlendirir, görme bozukluğunu önler.



- Üzerine 21 tane kuru üzüm yiyin hadis-i şerife binaen..

Kuru üzüm, safra açar, balgamı söker, sinirleri kuvvetlendirir ve sıkıntıyı giderir.) [Ebu Nuaym, Deylemi]


- 1 adet Medine hurması yiyin..

(Acve hurması zehire karşı, küm'e mantarının suyu göze şifadır.) [Hadi-i Şerif-Buhari, Tirmizi, Nesai, İbni Mace, İ. Ahmed, Deylemi, İ.Münavi]

(Lohusa hurma yerse, çocuklar sakin olur. Hz. İsa'nın doğumunda Hz. Meryem hurma yedi. Daha iyisi olsa idi, Allahü teâlâ onu verirdi.) [Hadi-i Şerif-Hatib]


- 1-3 adet sarartılmamış kayısı (turuncu renkli) veya siyah kayısı (kahverenkli) yiyin,

- 1-3 adet kuru incir yiyin,


(İncir kulunca iyi gelir.) [Hadi-i Şerif-Deylemi]

İbrahim Nehai hazretleri buyuruyor;
İncir, tayyib bir yemiş, latif bir gıdadır. Hazmı kolay, faydası çok bir devadır. Kalbe ferahlık verir, kuluncu, sindirim organı sancılarını giderir. Kabızlığı önler, balgamı eritir, böbrekleri temizler, mesanedeki kumları yok eder. Karaciğer ve dalağın tıkanan deliklerini açar, basuru izale eder, nekrise, romatizmaya faydalıdır. Her sabah aç karnına bir tane yemelidir.


- 1 tahta çorba kaşığı (1-3 parmak batırarak da yenilebilir) bal yiyin,

- Bu balı, 2 birim bal+1 birim tarçını karıştırarak da yiyebilirsiniz, daha şifalı,


(Lohusaya taze hurma, hastaya, bal gibi şifalı bir şey yoktur.) [Hadi-i Şerif-Ebu Nuaym]

- ½ çay bardağı üzüm pekmezini aç karna içiniz, suyla karıştırabilirsiniz,

- Gün içerisinde en az 5 bardak siyah çay için, bildiğimiz Karadeniz çayı. Mümkün mertebe az şeker kullanın.


Akşam yatmadan 1-2 saat önce içilebilecek çaylar;

Besmele ile başlayın…

- 1 su bardağı adaçayı için,

Bitkisel çaylar kaynatılmaz, belki bir taşım kaynatılabilir, ama, en güzeli sıcak suya atılıp demlenir.. Siyah çay nasıl demlenirse öyle yapmak en güzelidir.

- 1 su bardağı sarı kantaron çayı için,

Bitkisel çaylara şeker katılmaz, şeker çayın bütün etkisini götürür, boşa içilmiş gibi olur. İllaki tatlandırıcı kullanılacaksa tabii bal koyun. (Piyasada bal esansı üreten bir sürü firma var, yani doğallığından emin olun). Dikkat edin, balı tahta kaşıkla koyun. Metalden uzak tutun. Metal balı bozar. O bal belki zararlıdır da.

- Kekik, ıhlamur, papatya, rezene, melisa gibi şifalı bitkilerin çayını içmekte ciddi faydalar vardır.

Gün aşırı, 3 günde bir, haftada bir olarak düzenli bir şekilde tüketmek gerek. Dozunu kaçırmadan. En fazla 2 su bardağı kadar. Önerilen 1 su bardağıdır.


Yemek hazırlanırken dikkat edilmesi gerekenler;

- Mesela kabaklı patates yemeğini yapalım birlikte;

İlk önce tencerenin içine konulacak suyu kaynatın,
Su kaynarken;
Patates ve kabakları kuşbaşı veya dilediğiniz gibi doğrayın,
Biberleri, domatesleri ve soğanı dilediğiniz gibi doğrayın,
Hepsini tencereye doldurun, üzerine yağı (tereyağı -sadece hayvan kokan tereyağlarını kullanın, markalardan uzak durun- veya zeytinyağı kullanın, kesinlikle ayçiçek, mısırözü yağları ve margarin kullanmayın) ve salçayı koyun (mümkün mertebe ev salçası kullanın, bulamıyorsanız satan yerleri araştırın).
Üzerine kaynamış suyu ilave edin ve karıştırın. Kaynayıncaya kadar normal ateşte, kaynadıktan sonra da kısık ateşte pişirin, pişmesine yakın tuz ilave edin ve karıştırın.
Ve bütün bunları yaparken “Allahü Ekber” diyerek “Tahiyyat Duası”nı okuyun ve “yaa münzilel berakeet” deyip üfleyin yaptığınız yemeğe. Daha leziz olacaktır.
Yağı ve salçayı kızartmadığımız için yemek tam leziz olmayacak belki ama, son derece sağlıklı olacak. Deneyin, çok da kötü tadı olmadığını, gayet yenilebilir olduğunu göreceksiniz..
Kaynadıktan sonra ateşi kısmamızın sebebi;
ne yaparsanız yapın suyun kaynama sıcaklığını değiştiremezsiniz. Su deniz seviyesinde, 1 atm basınçta 100 santigrat derecede kaynar. ;) Ateşi açarsanız sadece suyun daha çabuk çekmesini sağlarsınız.


- Bütün yemekleri bu kurgu üzerinden yapın, göreceksiniz daha sağlıklı yaşayacaksınız.

- Pilavları da çorbaları da böyle yapabilirsiniz.

- Yağdan uzak durmayın; ;)


Zeytinyağı ve tereyağından tüketin, hele hele zeytinyağından hiç korkmayın. Vücudumuzu baştan sona yağlamakta üstüne yoktur. ;) Tereyağı ise günde en az 1 gram alınmalı, özellikle göz sağlığı için. Ne idiği belirsiz tereyağı (markalardan kaçının, içindekiler ne idiği belirsiz çünkü) yerine, marka olmamış küçük çaplı firmaları veya köy tereyağını tercih edin. Bırakın tereyağı koksun. Kokusu alınmış tereyağı mı olurmuş ;)


Kahvaltınızı mutlaka yapın;

Poğaça ve simitle asla geçiştirmeyin, en iyi öğününüz kahvaltınız olsun.
Yoksa bütün gün yorgun olursunuz. Güne iyi başlamak gerek.
Öğle ve akşam yemeklerini üstün körü yeseniz de olur, ama kahvaltıyı alışkanlık haline getirin.
Bunun için gerekirse uykunuzdan feragat edin. Hemen iştahım yok diyorsanız, daha erken kalkın. Kesinlikle zarar etmezsiniz.

Çok güzel bilgiler emeyinize sağlık

Allah razı olsun kardeşim :)


Allah razı olsun kardeşim :)


Allah razı olsun kardeşim :)

Allah razı olsun degerli kardeşim

evet çok degerli bilgiler kardeşim.eline saglık.

Cümlenizden Allah c.c. razı olsun, faydalanabilmeniz dileğiyle..


Dengeli Beslenme & Diyet

MollaCami.Com