Bölümler | Kategoriler | Konular | Üye Girişi | İletişim


Mevdudî Hakkında

Son kırk yıl içinde, ülkemizdeki İslâmî uyanış hareketine Pakistanlı Mevdudî kadar etkisi olmuş bir kimse yoktur. Kitapları dilimize tercüme edilmiş, fikir ve görüşleri desteklenmiş, ideolojisi ve doktrini benimsenmiş, reçetesi Türkiye'yi kurtaracak plan ve program olarak genç nesillere takdim edilmiştir.

Gençliğimde merhum Mevdudî'nin taraftarı ve hayranı idim. Hakkındaki tenkitleri öğrendikten sonra vaz geçtim. Aşırı hareket etmiyorum, "merhum" diyorum.

Mevdudî, klasik ve geleneksel mânada bir İslâm âlimi miydi? Bence değildi. Onun ağır basan tarafı Müslüman bir politikacı oluşuydu. Aktivist bir şahsiyetti. Bir parti lideriydi.

Pakistan'ın resmî ismi "Pakistan İslâm Cumhuriyeti"dir. Pakistan, kuruluş tarihinden bu yana hiçbir zaman gerçek mânada bir İslâm devleti olamamıştır. Bir İslâm devleti değildi ama anayasasında Şeriat'a aykırı kanun çıkartılamayacağı yazılıydı.

İşte Mevdudî böyle bir ülkede siyasî bir parti kurmuş ve uzun yıllar boyunca süren bütün gayret ve çabalarına rağmen başarılı olamamıştır. Partisi serbest seçimlerde çoğunluğun oyunu alamamış ve iktidara geçememiştir.

Mevdudî, başta kendi ülkesi Pakistan olmak üzere Ehl-i Sünnet uleması tarafından tenkit edilmiştir.

Mevdudî "Kur'ân'da Dört terim" adlı kitabında, üçüncü hicrî yüzyıldan sonra Müslümanların Kitabullah'ın dört ana terimi olan "Rab, İlah, Din, İbadet" konusunda doğru yoldan çıktıklarını iddia etmiştir. Onun bu haksız ve ağır iddiasına karşı çağımızın büyük Ehl-i Sünnet alimi Hindistanlı Ebu'l-Hasen en-Nedvî "İslâm'ın Siyasî Yorumu" (Bedir Yayınevi, 0212/519 36 18) adını taşıyan bir reddiye kaleme almış, Mevdudî'yi çürütmüştür.

Mevdudî hakkında Türkiye Müslümanlarının, doğru cevabını bulmak hususunda derin derin düşünmeleri gereken soru şudur:

Mevdudî'nin kendi vatanı Pakistan'da, bunca olumlu şartlara ve bol imkanlara rağmen başarılı olmayan ideolojisi, çare ve çözümleri, reçetesi Türkiye'de başarılı olabilir miydi?

Bence olamazdı. Zaten durum ortadadır.

Keşke, Türkiye'nin yakın tarihindeki İslâmî uyanış hareketi Mevdudî gibi bir aktivistin rengine boyanacağına, mesela Şeyh/İmam Şâmil'in 19'uncu asır Kafkasya'sındaki "Müridizm Hareketi"ne paralel bir meşrebte olsaydı.

Mevdudî'nin Ehl-i Sünnetten ayrıldığı birkaç noktayı arz edeyim.

İslâm'ı Anlamak kitabından imanın şartlarını beşe indiriyor, "Kadere iman" akidesini ve şartını zikr etmiyor.

Öncelikle bir din olan İslâm'ı, siyasî bir sistem olarak görüyor ve gösteriyor. Evet, İslâm'da din ve dünya ayrımı yoktur ama İslâm öncelikle dindir.

Ashab-ı kiramın bazısını ağır şekilde tenkit ediyor...

Tefhimü'l-Kur'ân'da şefaat meselesinde Vehhabîleri ve Selefîleri geçen bir aşırılığa sapmıştır.


Ülkemizde hayli Mevdudî hayranı bulunmaktadır. Onların, hayran oldukları ve doktrinini benimsedikleri zata yöneltilen tenkitleri bilmelerinde hayır ve yarar vardır.

Kim bilir, belki de, Mevdudî'nin başarısızlığında, Ehl-i Sünnete aykırı aşırı ve şazz fikir, yorum ve görüşleri rol oynamıştır.

Mehmet Şevket Eygi

teşekkürler fatihan. ;)

Reca...

Sayenizde gönlümüz feth oldu Fatihan...
Eline emeğine sağlık kardeşim...

Teşekkürler kardeşim

Mehmet Şevket Eygi Hocadan Allah azze ve celle razı olsun.

Ben ehli sünnet alimleri dışında diğer Alimlere asla itibar etmem.


Ben ehli sünnet alimleri dışında diğer Alimlere asla itibar etmem.


Zaten öylede olmasi gerekir...

Fakat ne yazikki halk olarak itikadi meselelerde cok zayifiz.
Bir cok insanimizda gerekli altyapi olmadigindan , kimin ak koyun kimin kara koyun oldugunu ayirt edemiyor.
Her sakalli haci,
her sarikli hoca degildir misali....cok ince eleyip sIk dokumaliyiz.

Herkesin bunlari okuyup gercekleri bilmesi acisindan faydali bir konu.
Allah (c.c.) razi olsun...paylasim icin tesk.

geçenlerde muhabbet ederken şöyle söz geçti...

islamı bilmeyen insan bilmediğinide bilmiyor... araştırmayada hiç yanaşmıyor...hadi araştırdı diyelim doğal olarak bu devirde netten araştırıyor islamiyete dair önüne ne çıkarsa amenna! islamı farklı anlatanlar bir puan daha kazanıyor. ne kadar üzücü...

çok dua etmek lazım vede çok çalışmak lazım...

O yüzden daha cok çalışmak gerekiyor.

İnsanlar islam ile alakalı bir bilgiye ihtiyac duyduklarında ihya ya bakın orda hepsi var.. Molla kitaplıgına bakın diyebilecek düzeyde olmamız gerekiyor

Bunun yolu onlar aramaya başlamadan biz onlara ulaşabilmemiz..


O yüzden daha cok çalışmak gerekiyor.



kesinlikle


Fıkıh - İlmihal

MollaCami.Com