Bölümler | Kategoriler | Konular | Üye Girişi | İletişim


Kendimizden öte…

Temiz ahlak dediğimiz davranışları hepimiz onaylarız, fakat bu davranışları sergileme konusuna gelince kuşkusuz hepimiz çok başarılı sayılmayız. Çünkü hep bu davranışları karşı taraftaki insanlarda görmek isteriz.

Çok mükemmeliyetçi insanlar vardır fakat çoğu kendi hatalarını görmez, karşı tarafın hatalarını görür ve affetmeleri hiçte kolay olmaz. Her fırsatta o kusur gelir akıllarına yatışmaları pek mümkün olmaz.

Bu çok mu kötü? Elbette hayır. Belli ölçülere göre ayarlandığında karşı tarafın iyi olmasını istemek çok makul görülen, onaylanılan bir davranıştır. Bunun yanında dua ettiğimizde bir dilek dilediğimizde başkasının iyiliği güzelliği çokta umurumuzda olmaz.

Onlardan önce kendimizin iyi olması gerekir ki buda doğal bir davranıştır. Bir insan ben önce başkasını düşünürüm dese de bu çok yüzeyseldir.

Herkesin bize iyi davranmasını beklerken acaba onların iyi olmasını istemeyişimiz neden? Giyimini veya davranışlarını sevmediğimiz insanlar için eleştiri yapmak kolay fakat daha kolay olan çözümü için isteme boyutunda olan duada bulunmak neden zor? Bunları istemekten neden geri duruyoruz? Kuşkusuz egomuz yüzünden diyeceğiz. O halde egomuzun egomuza bile faydası yok. Dönüşümlü olarak olumsuzlukların yaşanmasından öte bir şey elde edilmiyor.

Fakat erdemli insan her seferinde olmasa da çoğunlukla işin mantıklı boyutuna inip davranışlarını buna göre ayarladığından durum değişiyor. Kendisine ve başkasına faydası olmayacak bir davranışta bulunmak yerine kendisine ve herkese yarar sağlayacak düşünce ve tavırlarda bulunarak temiz ahlakın ta kendisini sergilerler. Kısacası çözümün kendilerinde bittiğini bildiklerinden her şartta bu kurallara önce kendileri uyarlar. Fayda kendilerinde başlayıp yine kendilerine döner.

Sonuç olarak istenmeyen şeylere muhatap olmak istemiyorsak bunu gerçekten istemeliyiz. Bu düşünceyle hareket etmek istenen sonucu vermekte.

Aile hayatında ve diğer insanlarla olan ilişkilerimizde bu çok net ortaya çıkar. Sürekli kötülemek her şeyi karşı taraftan beklemek çözümden ziyade daha da olumsuzlukların çoğalmasına sebebiyet vermekte. Bu da düşünmemekten ileri gelmekte. Bir olaya düşünceden ziyade bir anlık duygularla yaklaşmanın kötü küçük ya da büyük sonucunu hepimiz görmüşüzdür. Edinilen deneyimlerle yola çıkarak şunu diyebiliriz ki şartlar ne olursa olsun amaç çözümden yana ise düşünülerek hareket etmenin karşılığı büyük faydalardır…

alıntı


Makale Köşemiz

MollaCami.Com