Bölümler | Kategoriler | Konular | Üye Girişi | İletişim


İmam-ı Azam ve Kadılık…



İmam-ı Azam ve Kadılık…

Zamanında İmam-ı Azam ile herhangi bir konuda tartışmaya girip de galip çıkan görülmemiştir. Hem derya gibi ilmi, hem de herkese nasip olmayan zeka ve mantığı sayesinde hepsinden kendisi galip çıkıyordu.
Abbasi Halifesi Me’mun İmam-ı Azam’ı Kufe’ye kadı yapmak istiyordu. İmamı çağırdı ve bu niyetini açıkladı. İmam-ı Azam yönetimin yanlışlıklarına alet olmamak için bu teklifi kabul etmedi.
- Ben kadılık yapamam, dedi.
Halife de herkes de kabul ederdi ki ondan iyi kadılık yapacak bulunamazdı. Bu nedenle Halife sert çıktı:
- Yalan söylüyorsun, sen kadılık yaparsın!
İmam-ı Azam akan suları durduracak şu cevabı verdi:
- Eğer ben yalan söylüyorsam, yalan söylediğim için kadılık yapamam, çünkü yalancıdan kadı olmaz. Eğer “yapamam” dediğim zaman doğru söylüyorsam, sözümün gereği olarak kadılık yapamam. O halde her iki halde de kadılık yapamam,

Ne güzel cevap vermiş müberek Allah şefaatlerine layık eylesin,onun zekasından ve onun engin ilminden bize de nasip eylesin.

Şu unutulmamalıdır ki Ümmetin üzerine İmamı Azam Efendimize her gün 1 Fatiha 3 İhlası şerif okumak vaciptir.

Yine İttifakla denilmiştir ki : eğer yahudiler de İmamı Azam gibi birisi olsaydı onların hükümleri şimdi dahi bozulmazdı.

Ve yine İmamı Şafii hz. demişlerdir ki : İnsanlar Fıkıhta İmamı azamın çocuklarıdır.

Ve yine ona dair şiirin de : Onunla lisanımız misklensin diye kafiye kitabında ona dair övgülü şiiri mevcuttur.

Biz de bu paylaşımı yapan ve bize bir şeyler anlatan kardeşimize Allahtan Rahmet diliyoruz.

cok güzel cevap vermiş.
bende imamı azam ahkkında hocalarımız anşattığı bişeyler anlatmak istedi m
İMAMI AZAM hz. talebelik zamanlarındaymış. ve hocasının bir çok hatasını çıkarıyormuş. hocası bir dayanamaz ve imamı azam hz. babasına ; efendi oğlunuza söyleyin olur olmaz yerlerde benim yanlşımı hatamı çıkarmasın. demiş. tabi babasına oğlu imamı azam hz.rine iyice tenbih etmiş.
yine bir gün hocaları kendisine ders anlatırken adaın bitanesi gelmiş ve hocaya şu soruyu sormuş;
- hocam ben evliyim ama evlenmeden önce şöyle bir yemin ettim^^ ben dünyanın en güzel kızı ile evlenicem^^ bu şekilde ahdt ettim yemin ettim. ama evlendiğim kadın zencidir vede çirkindir. yeminim bozuldu ne yapmam gerek diye sordu. imamı azam hz.lerinin hocası düşünmeye başladı. imamı azam hz. ağzında fetva duruyor ama tenbihli olduğu için syleymiyor. ve en sonunda dayanamayıp tin suresinin 4. ayeti kerimesini okuyor. legad halaknel insane fi ehsani takvim (tahkik biz insanı en güzel bir surette yarattık.) başkada bişi demiyor. tabi hocasına anlamış oluyor böylece imamı azam hz. hocasınıda mahcup etmiyor.
mevla insanı en güzel şekilde yarattıysa seninde hanımın dünyanın en güzel farlıklarında dır deyip yeminin bozulmadığını söylüyor.
allah şefaatlarinden mahrum etmesin..

Konunun basligi Imam-i Azam ve kadilik ama 3 tane birbirinden güzel paylasimlar var.

Hepinizden Allah razi olsun kardesim...


Konunun basligi Imam-i Azam ve kadilik ama 3 tane birbirinden güzel paylasimlar var.

Hepinizden Allah razi olsun kardesim...
aynen katılıyorum sözlerinize _G_ kardeşim ..bu değerli bilgileri verdiği için medineli ve aykizz kardeşlerime ayrı ayrı teşekkürlerimi sunuyorum, Allah razi olsun .

teşekkürler degerli kardeşim


Müzakere

MollaCami.Com