Bölümler | Kategoriler | Konular | Üye Girişi | İletişim


KURBAN KESMEK KİMLERE VACİPTİR...

KURBAN KESMEK KİMLERE VACİPTİR...

Sual: Kurban kesmek vacip midir?
CEVAP
Mukîm olan, âkil-bâlig, hür ve müslüman erkek ve kadinin ihtiyâç esyasindan fazla nisâb miktari, mali veya parasi varsa, Kurban bayrami için niyet ederek, belli günlerde, belli bir hayvani kesmeleri vâcib olur.

Kurban, davar [koyun, keçi], siGir [manda, inek, dana, öküz, boGa ] veya deveyi, Kurban bayraminin ilk üç gününde, kurban niyeti ile kesmek demektir. Kurban, dünyada vacip vazifesini yerine getirmis olmak ve ahiretteki sevabina nail olmak için kesilir. (Giyâsiyye)

Kurbanin önemi

Sual: Kurban kesmenin önemi nedir?

CEVAP
Kurban nisâbina mâlik olan kimsenin kurban kesmesi vâcibdir. Zarûretsiz kurban kesmemek günâh olur.Kurban kesmesi vâcib iken, içindekilerin kurban kesmediGi ev, inliyerek, sâhibine bedduâ edip, "Kurban kesmediGin gibi Cenâb-i Allah sana iyilik yapmayi nasîb etmesin!" der. O ev, o yil belâlara düçâr kalir. Kurban kesenin evi ise, memnun olur, sâhibine hayir duâ eder. Bu bakimdan kurban kesmeyi bir nimet bilmelidir! Kurban kesen, kendini cehennemden azat etmis olur.

Hadîs-i serîflerde buyuruldu ki:
(Cimrilerin en kötüsü kurban kesmiyendir.) [S.Ebediyye]

(Hâli vakti yerinde olup da kurban kesmiyen, namaz kildiGimiz yere gelmesin!) [Hâkim]

(Kurbanin postunun her kilina ve her parçasina bir sevâb vardir.) [Hâkim]

(Kurbanlariniz, semiz olsun. Onlar, Sirâtta bineklerinizdir.) [Zâd-ül mukvîn]

(Kurbanin derisindeki her tüy sayisinca size sevâb vardir. Kaninin her damlasi kadar mükâfat vardir. O sizin mîzâniniza konacaktir. Müjdeler olsun!) [ibni Mâce]

(Kurbanlarinizi gönül hosluGu ile kesin! Çünkü hiç bir müslüman yoktur ki, kurbanini kibleye döndürüp kessin de, bunun kani, boynuzu, yünü, her seyi kiyâmette kendi mîzânina konan sevâbi olmasin!) [Deylemî]

(Sevâb umarak kurban kesen, Cehennemden korunur.) [Taberânî]

(Kurban bayraminda yapilan amellerden Allahü teâlâ katinda kurban kesmekten daha kiymetlisi yoktur. Daha kani yere düsmeden Allahü teâlâ , onu muhâfaza eder. Onunla nefsinizi tezkiye edin, onu seve seve kesin!) [Tirmizî]

(Kurbanlarin en hayirlisi boynuzlu koçtur.) [ibni Mâce]

(Akrâba ziyâreti hâriç, kurban bayraminda, kurban kesmekten daha iyi amel yapilamaz.) [Taberânî]

(Yâ Fâtima, kurbaninin yanina git! Kesilirken orada bulun! Yere akacak ilk kan damlasi ile, geçmis günâhlarin affedilir.) [ibni Hibbân]
(Kesilen kurban, Kiyâmette, etiyle, kaniyla 70 kat büyüyerek mîzâna konur.)
[isfehânî]


Kurban nisâbi nedir?
Sual: Kurban kesmede zenginliGin ölçüsü nedir?
CEVAP

ihtiyâci olan esyâdan ve borçlarindan fazla olarak, zekât nisâbi kadar mali veya parasi bulunan müslümanin kurban kesmesi vâcibdir.
Kurban nisâbi hesâbina katilacak malin, ticâret için olmasi sart olmadiGi gibi, elinde bir yil kalmis olmasi da lâzim deGildir.

ihtiyâç esyâlari kurban nisâbina dahil edilmez. Yanî sadece asaGida bildireceGimiz seyleri bulunan kisinin kurban kesmesi vâcib olmaz. Bunlar, bir ev, bir aylik yiyecek, her yil üç kat elbise, evde kullanilan esyâ ve âletler, binecek vâsitasi, meslek kitaplari ve ödenecek borçlardir. Ticâret için olmayan, ihtiyacindan artan esyâ, kirâdaki evler, evindeki kullanilmayan fazla ev esyâsi, sanat ve ticâret âletleri, ihtiyâç esyâsi sayilmaz.

Yanî, bunlar, kurban nisâbina dahil edilir. Hepsi hesaplaninca 96 gr altin deGerinde olursa, böyle kimsenin kurban kesmesi vâcib olur. Kadinlarin incisi ve her çesit süs, zînet esyâsi kurban nisâbina katilir. Evde kullanilan tabanca, teypler, kasetler, kiymetli dînî levhalar, avizeler kurban nisâbina dâhil edilmez. Bunlar kullanilan esyâdir.

Kurban kesmenin vacip olmasinda, bayramin üçüncü gününe itibar olunur. Bayramin ilk günü, zengin-fakir, mukim-misafir, akilli-deli, baygin-ayik olmaya bakilmaz. Bayramin üçüncü günü yukaridaki sartlar mevcutsa, kurban kesmek vacip olur. (R. Muhtâr, Bedâyi, Kâdîhân)

Çeyiz ve kurban
Sual: Nisâbin üstünde çeyizi olanin kurban kesmesi gerekir mi?

CEVAP


Evde kullanilmiyan esyâlar nisâbin üzerinde olursa, kurban kesmek vâcib olur. Çeyiz olarak alinan esyâlar, kimin ise, o kurban keser. Baba, çeyiz olarak aldiGi hâlde, kizina hediye etmemisse, çeyiz hâlâ babanin malidir. Babanin kurban kesmesi gerekir. Hediye etmisse, kizinin kesmesi gerekir. (Hindiyye)

Kullanilmiyan esyalar
Sual: Evlenince kullanmak üzere buzdolabi, dikis makinasi, hali gibi ev esyâlari aldim. simdi kullanmiyorum. DeGerleri nisâbin üstündedir. Borcum da yoktur. Kurban kesmem vâcib midir?

CEVAP
Evet zengin sayiliyorsunuz, kurban kesmeniz vâcib olur. (R. Muhtâr)

Ev esyâsi ve kurban
Sual: Evimizde birçok giymediGimiz eski elbise vardir. KullanmadiGimiz kapkacak, dolap gibi eski ev esyâlari da var. Bunlari kurban nisâbina dahil edecek miyiz?

CEVAP
Her yil 3 kat elbise ihtiyâç esyâsidir. Fazlasi eski de olsa nisâba dahil edilir. Kullanilmiyan eski ev esyâlari, kapkacak da, kurban nisâbina dahil edilir. (R.Muhtâr)

Üç kat elbise
Sual: Kurban nisâbina 3 kat elbise katilmiyor. Onun disindakilerle kullanilmamis esyalar katilmaktadir. Üç kat elbiseden maksat nedir?

CEVAP
Üç kat elbise demek, üç ceket, üç pantalon, bir palto, üç gömlek, üç atlet, üç don ve bir kazak demektir. Bundan fazla olanlar kurban nisâbina katilir.

Serilmiyen halilar
Sual: ihtiyâç esyâsindan fazla olarak serili olmayan hali ve kullanmadiGim ev esyâlarinin deGeri nisâbin üzerindedir. Fakat param yoktur. Kurban kesmem lâzim midir?

CEVAP
BahsettiGiniz esyâlar, zekâtta nisâba katilmaz, fakat kurbanda katilir. Bu bakimdan ödünç para bulup kurban kesmek gerekir. (Gurer)
Zengin kimse, elinde parasi olmasa da, ödünç alarak veya herhangi bir malini satarak kurban kesip büyük sevaba kavusmalidir. (Hindiyye)


Evi olan kadin
Sual: Bir kadinin bir evi olsa, kendisi o evde kocasi ile otursa veya oturmasa, o kadinin kurban kesmesi gerekir mi?

CEVAP
Bir evi olan kadin, zengin sayilir, içinde otursa da, oturmasa da, kurban kesmesi gerekir. Bir evi olan erkek zengin sayilmaz. Ama hanim için ev nafakadan sayilmaz. Kocasi onu bir ev bulup oturtmaya mecburdur.
Biri yazlik, diGeri kislik iki evi olanin kurban kesmesi gerekir. (R. Muhtâr)


Dinen zengin
Sual: Dinen kime zengin denir? Miras mali nisaba katilir mi?

CEVAP


Fitra ve kurban nisâbina malik olana zengin denir. Bunun fitra vermesi vacip olur. Mükellef ise, yani âkil, bâlig ve mukim ise, yalniz kendisi için kurban kesmek de vacip olur. Bunun zekât almasi haram olur ve fakir olan kadin mahrem akrabasina ve çalisamiyan fakir erkek akrabasina yardim etmesi vacip olur.
Miras ve mehir mallari, nisâb hesabina katilir. Nisâb miktari mali teslim aldiktan bir yil sonra yalniz o yilin zekâti verilir. (Hindiyye)

Altin ve gümüs ile
Sual: Kurban nisabi ve esyalarin kiymeti ne ile tesbit edilir?

CEVAP
Kurban nisâbi ve esyanin kiymeti, altin ve gümüs ile tesbit edilir. (Kesf-i rümûz)

teşekkürler...emeğine sağlık..


Fıkıh - İlmihal

MollaCami.Com