Bölümler | Kategoriler | Konular | Üye Girişi | İletişim


Fazla yağlarınızı yoğurtla yakın!

Özel yiyecekler almadan pahalı diyet kulüplerine katılmadan, şok diyet tuzağına düşmeden sadece hayat tarzınızı değiştirerek güvenle kilo verebilirsiniz…


Pazara çıkın mevsim meyve ve sebzelerini alın, günlük yürüyüşleri artırın, porsiyon küçültün, mucizeye hazırlanın...

Sağlıklı olmak adına verilmesi gereken kiloyu nasıl belirleriz? Her şeyden önce ideal kilo kişinin kendini iyi hissettiği ve koruyabildiği bir kiloya inmesidir. Çünkü koruyamadığı bir kiloya inmek sağlıklı değildir.

Defalarca kilo alıp vermek başarısızlık hissinin oturmasının yanında organlarımızı da harap eder, en başta kalbi yorar. Kilo fazlalığını belirlemede çeşitli yöntemler kullanılır...
Bahçelievler Medicana Hastanesi`nden Beslenme ve Diyet Uzmanı Fatmagül Yılmaz, bu yöntemlerden en pratiğinin BKI (Beden Kütle İndeksi) olduğuna dikkat çekti.

HAFTADA BİR TARTILIN

Bunun vücudumuzun metrekare alanına düşen kilonun ifadesi olduğunu belirten Diyetisyen Yılmaz, `Bunu basitçe hesaplamak mümkündür. Vücut ağırlığınızın (kg cinsinden), boyunuzun metrekaresine bölümüyle elde edilen değerle bulunur.

Örneğin boyu 1.65 ve ağırlığı 70 kilogram olan bir kadının BKI değeri 25.7`dir... Kilolu olduğu söylenebilir...` şeklinde konuştu. BKI değeri normal çıksa da yağ yüzdesinin de dikkate alınması gerektiğini belirten Yılmaz, çoğumuzun Kabusu olan tartıları dost haline getirmek için haftada bir kez aynı tartıda, sabah aç karnına tartılmanızı öneriyor. Adet dönemlerinde kadınların vücudunun su tutmaya başlaması sebebiyle tartıda 0.5-2 kilogram gibi fark ettirebildiğini de ifade eden Yılmaz, sık sık tartılmanın eziyet olacağını belirtti.

DİKKAT! Her light ürün kalorisiz değildir

Alışveriş yaparken gözünüze çarpan light ya da diyet ürünler de kalori içerir. Bunları da fazla tüketirseniz yine kilo alırsınız. Bu ürünler yağ alımını azaltmak ve diyabet hastalarında şeker alımını ortadan kaldırabilmek için tasarlanmıştır.
Panik yapmayın, evinizdeki yiyeceklerle sağlıkla kilo verebilirsiniz
Bahar aylarının yaklaştığı şu günlerde kadın-erkek herkeste aynı panik, kıyafetler incelecek sakladığımız kilolar ortaya çıkacak. Bu işin estetik boyutu, bizim içinse bir de sağlık yönü var.
Birkaç kilo fazlalıkla mücadele etmekle başlayan masum gibi görünen diyetler, bir süre sonra vücuda yeni kilolar aldıran kabuslara dönüşüyor.
Özel yiyecekler, bazen Türkiye`de bile bulunmayan meyve ve sebzeler, gram gram ölçüler... Yaşam tarzına dönüştürülemeyen beslenme düzeni, besinlerin ilaç gibi alındığı, mönülerin uygulanır olmaktan çok uzaklaştığı bir hayat... Yağların atılamadığı, sudan ve kastan kaybedildiği, sürekli aç dolaşıldığı diyetler yarardan çok zarar getiriyor.
Unutulmaması gereken diyetin kişiye özel olduğudur. O nedenle bu panikle yapacağınız birçok gazete ve dergilerde yayınlanan popüler diyetler, arkadaşınızın diyeti, elden ele dolaşan diyetler size uygun değildir. Ancak doktor kontrolünden geçtikten sonra, bir diyetisyen tarafından hazırlanan metabolizmanıza uygun, günlük aktivitenizi de dikkate alan bir beslenme programı sizin için uygundur.

UFAK DEĞİŞİKLİKLER YAPIN

Ancak ekonomik krizin de yaşandığı bugünlerde herkesin diyetisyene gidemeyeceği gerçeğinden yola çıkarak sizler için ışık olacak, daha formda kalabilmeniz için yolunuzu aydınlatacak bazı önerilerde bulunmak istedik. Uzman diyetisyenlerle hazırladığımız bu dizide pazardan, marketten, çok da para harcamadan, ev düzeninizi bozmadan hazırlayabileceğiniz yiyeceklerle formda, zinde ve fit olabilmenizin ipuçlarını bulabileceksiniz...
Belki de yaşantınızda ufak değişimler yaparak kilo verebileceksiniz. Peki, bunun için neler yapmak lazım... Bizimle birlikte sağlığa, zindeliğe ve formda kalmaya ne dersiniz?

Yoğurt karın bölgesini eritiyor

ABD`de yapılan bir araştırmada, düşük kalorili rejimlerine yoğurt seçeneğini ekleyen ve günde üç öğün yağsız yoğurt yiyen aşırı kiloluların, yoğurtsuz bir diyet uygulayanlara oranla yüzde 22 daha fazla kilo verdikleri ve yüzde 61 daha fazla yağ yaktıkları tespit edildi. Yoğurt yiyenlerin ayrıca, karın bölgelerinde yüzde 81 daha fazla yağ yaktıkları ortaya çıktı.

Elma

Elmada sadece 50 kalori bulunması ve içinde bulunan petkinden dolayı doyurucu olması zayıflamanızda en büyük dostunuz olmasını sağlıyor. Düşük kalorili olduğu için şişmanlığı önler, kan şekeri düzeyini ve yüksek tansiyonu olumlu bir şekilde etkiler.

Öğle yemeğinden önce yenen bir elma, bağırsakta bakterilerin çoğalıp azalmasını ayarlamada rol oynar ve bu sayede kabızlığı da önler. Elmadaki C vitamini vücudun savunma sistemini kuvvetlendirir. Bunun sonucu olarak soğuk algınlığı virüsleri vücuda giremezler.

Turp

Çeşitli esansları, bol C vitamini, iyot ve kükürdüyle turp karaciğeri çalıştırır, böbreklerdeki kum ve taşı döker, bronşlara çok iyi tesir eder. Turp ayrıca dalak şişliğini giderir ve cildi güzelleştirir. Turp bağırsakları dezenfekte ederek kabızlığı önler. Rahat bir uyku sağlar.

Hiç spor yapmamış kişilere neler önerirsiniz?

Uzun süredir aktif olmayan, hiç spor yapmayan kişilerde yürüme ile başlanmalıdır. İlk gün 5 dakika gibi kısa bir süre ile başlanır, her gün 1-2 dakika artırılır.

Daha aktif, sağlıklı bir kişi ise 20 dakika ile başlayabilir. Her iki durumda da süre yavaş yavaş 60 dakikaya kadar uzatılır. Bu hedefe ulaştıktan sonra hafta 3-4 kez 45 dakika-bir saat yürüyüş yapılır. Eğer bu süre kişiye fazla geliyor ise kısaltılır, ancak kesinlikle tümden bırakılmamalıdır. Dayanıklılık arttığında yeniden süre bir saate kadar çıkarılır. Yürüyüş açık havada, parkta olabileceği gibi, kapalı mekanda veya yürüme bandında da yapılabilir.

KÜÇÜK ADIMLARLA BAŞLAYIN

Alışveriş yaparken;
- Orta yağlı ya da yağsız besinleri tercih edin.
- Misafirinize ikram etmek için bile tüketmemeniz gereken besinleri almayın.

Yemek yerken:
- Masada hep aynı yerde oturmayın, farklı yerlerde oturun,
- Çok iyi çiğneyin bir an hızlı yediğinizi fark ederseniz, elinizde ne varsa o an bırakın ve kısa bir süre arkanıza yaslanıp, derin bir nefes alıp yemeye devam edin.
- Diyetteyim ve yememem lazım diye düşünürken beyninizi sürekli yemekle meşgul etmeyin.
- Daha küçük tabaklar kullanın.
- Yemek ödül veya ceza olmamalı.

Ev dışında yemek yerken:
- Salatanıza yağlı sos koymayın.
- Izgara, buğulama veya haşlama tarzı besinler tüketin.
- Kendi siparişiniz dışında masadaki diğer şeylerle ilgilenmeyin
- Yemeğin yağlı suyunu tabakta bırakın, yemeyin.

Aktivitenizi artırın:
- Fırsat buldukça bol bol yürüyün.
- En azından hafta sonları bedenen yapabileceğiniz aktiviteler planlayın.
- Ev işlerinizi kendiniz yapın.
- Zevk alacağınız bireysel veya toplu spor aktiviteleri edinin.

Aynı tarz diyet yapmayın, seçenekli olsun

Evinizde rahatlıkla pişirebileceğiniz yemeklerden oluşan bu diyet listelerinde en çok dikkat çekmeniz gereken nokta bazı hileler uygulamak.

Örneğin daha önce tepeleme dolu bir tabak yediğiniz yemeği, daha küçük ölçüde yemelisiniz. Gazlı- kolalı içecekler hazır meyve suları tüketim alışkanlığınız varsa bunların yerine su içmeyi tercih etmelisiniz. Diyetisyen Fatmagül Yılmaz, evdeki düzeninizi bozmadan hazırlayabileceğiniz iki diyet seçeneği sundu...

ÖRNEK DİYET 1

Çavdar sıkı dostunuz
KalkInca aç karnına bir bardak bile olsa su için.
Kahvaltıda: Tam yağlı olmayan bir dilim peynir, 3-4 zeytin, 1 tatlı kaşığı bal veya pekmez, tam tahıllı, çavdar, yulaf veya kepek ekmeğinden 1-2 dilim kadar yenebilir, çay veya süt, bitki çayları ya da kahve şekersiz ya da tatlandırıcı yardımı ile içilebilir.
Ara: Taze veya kurutulmuş meyve (orta boy)
Öğle: Izgara veya haşlama et/balık/ tavuk veya az yağlı ya da susuz kuru bakliyat yemeği, kaymaksız yoğurt, 2 kaşık pilav, yağsız salata
Ara: Orta boy meyve veya 2 adet diyet bisküvi veya grisini ya da galeta olabilir
Akşam: Hafif zeytinyağlı bir tabak sebze yemeği, ayran veya cacık, yarım tabak makarna veya 2 dilim ekmek, yağsız salata.
Ara: 1 meyve

Kuru fasulyeden şaşma
Sabah aç karnına 1-2 bardak su
Kahvaltı: Yağsız taze kaşarlı bir tost, 3-4 zeytin, açık şekersiz çay.
Ara: 1 meyve
Öğle: 1 tabak kuru fasulye, 2 kaşık pirinç pilavı, ayran, salata.
İkindi: Şekersiz çay, yanında 2 adet bisküvi
Akşam: Ispanak yemeği, iki kaşık makarna, yoğurt, yağsız salata
Ara: 1 meyve

Akşam

kuru fasulye de var :) muhim olan aldigin miktar ve kalorisi tabiki de
tesekkkurler

Rica ederim... :)


Dengeli Beslenme & Diyet

MollaCami.Com