Bölümler | Kategoriler | Konular | Üye Girişi | İletişim


SULTAN MEHMED VAHİDÜDDİN-04 Temmuz 1918 - 01 Kasım 1922

HAYATI
Sultan Mehmed Vahidüddin otuz altıncı ve son Osmanlı padişahıdır. Babası Sultan Birinci Abdülmecid, annesi Gülistu Kadın Efendi'dir. 2 Şubat 1861 tarihinde İstanbul'da doğdu. Babası Sultan Abdülmecid, Sultan Mehmed Vahidüddin doğduğu yıl, annesi Gülistu Kadın Efendi de, o henüz çok küçükken vefat etmişlerdi. Çocuk denecek yaşlarda hem öksüz, hem yetim kalan Sultan Mehmed Vahidüddin, babası Sultan Birinci Abdülmecid'in kadınlarından Şayeste Kadın tarafından büyütüldü.

Sultan Abdülaziz'in saltanatı sırasında henüz bir çocuk olduğu için serbest yetişti. Eğitim ve öğrenimi ile ağabeyi Sultan İkinci Abdülhamid henüz padişah değilken bile yakından ilgilendi. Sultan İkinci Abdülhamid, saltanat yıllarında da bu tutumunu değiştirmedi, ona hep değer verdi ve onu korudu. Bu yüzden abisinin saltanat yıllarında da rahat bir hayat yaşadı.

Sultan Mehmed Vahidüddin, çok okurdu, okuduğunu iyi anlardı. Özellikle İslam fıkıhına ait eserler ilgisini çekmişti. Kitabeti ve imlası düzgündü. Çok zekiydi, fikirlerini kağıt üstüne aktarmakta zorluk çekmezdi. Çok nazik bir insan olan Sultan Mehmed Vahidüddin, Viyana seyahati sırasında hem yanındakileri hem de yabancıları nezaketine hayran bırakmıştı. Az konuşur, daha çok dinlemeyi sever ve birisini dinlerken pür dikkat kesilirdi.

Sultan Mehmed Reşad, padişah olduğu zaman, yaş bakımından Sultan Mehmed Vahidüddin'den daha büyük olan Sultan Abdülaziz'in oğlu Yusuf İzzettin veliaht idi. Yusuf İzzettin'in ölümü üzerine veliahtlığa Sultan Mehmed Vahidüddin getirildi.

Veliaht olarak bulunduğu yıllarda, Birinci Dünya Savaşı çıktı. Savaş sırasında Osmanlı İmparatorluğunun veliahtı olarak Almanya'ya resmi bir gezi yaptı. Sultan Mehmed Reşad'ın ölümü üzerine, Sultan Altıncı Mehmed Vahidüddin sanı ile padişah oldu.
ÖLÜMÜ
Sultan Mehmed Vahidüddin, sürgün hayatı yaşadığı San Remo'da kalp yetmezliğinden dolayı 15 Mayıs 1926 günü 65 yaşında vefat etti. Vatan topraklarına gömülmek en büyük arzusuydu. Ancak bunun mümkün olmayacağını bildiği için en azından halkı müslüman olan bir ülkenin topraklarına gömülmek istemişti. Şam'daki Selahaddin Eyubi Türbesi'ni seçmişti ve bu son arzusuydu.

Cenaze alacaklıların haciz koymaları yüzünden bir süre ortada kaldı. Ancak devrin Suriye Devlet Başkanı Ahmed Nami Bey, olayı duyunca çok üzüldü ve merhumun bütün borçlarını ödeyerek, cenazesini Suriye'ye getirtti. Talihsizlik Sultan Mehmed Vahidüddin'in peşini ölümden sonra da bırakmamıştı. Toprağa verilmeyi çok arzuladığı Selahaddin Eyyubi Türbesi doluydu. Ahmed Nami Bey, Sultan Mehmed Vahidüddin'in cenazesinin Sultan Selim Camii'nin bahçesine gömülmesini sağladı. Ancak kendisine bir mezar taşı bile yapılmadı. 1955 yılında Sultan Selim Camii'nin avlusu yeniden düzenlenirken Sultan Mehmed Vahidüddin'in mezarı yerinden söküldü ve park haline getirildi.

ÇOK GÜZEL BİR AÇIKLAMA YAPMIŞSINIZ ALLAH YOLUNUZU AÇIK ETSİN.YENİ ÜYE OLDUM HERTÜRLÜ MSJ BEKLİYORUM


ÇOK GÜZEL BİR AÇIKLAMA YAPMIŞSINIZ ALLAH YOLUNUZU AÇIK ETSİN.YENİ ÜYE OLDUM HERTÜRLÜ MSJ BEKLİYORUM


üyeliğiniz hyrlı olsun hoşgeldiniz...

TEŞEKKÜRLER BİLGİLER İÇİN...


Osmanlı Tarihi

MollaCami.Com