Bölümler | Kategoriler | Konular | Üye Girişi | İletişim


>Ebrehe!Gebertirim ulan seni........!

Okulların açıldığı günlerde dikkatimi çekmişti. Öğrencilerin aldıkları çantalar, kalemlikler ve defterlerin hepsinde, gündemdeki çizgi film karakterleri var. Erkek öğrencilerin “Spiderman” çantaları, kız öğrencilerin “barby veya winks” resimli çanta ve kalemlikler dikkatimi çekti.

“Çocuktur heveslenir, sonra hevesi geçer!” diye düşünmek belki çok yanlış olmayabilir. Hepimizin çocukken hevesleri olmuştur. Ancak ben başka bir noktaya dikkat çekmek istiyorum.



Çocukların hayranlıklarını yönlendirmek için, anne babaya çok büyük bir sorumluluk düşüyor. Anne baba çocuğuna her gün kendi tarihinden, kültüründen, dininden hikaye ve kıssalar anlatıp çocuklarını yönlendirmesi gerekiyor.

Medyanın gücünü inkar etmiyorum. Ancak hiçbir güç anne sevgisi kadar etkili değildir. Çocuklar nasıl ki yemeğini en çok annesinin ellerinden yemekten zevk alıyorsa, bilgiyi de annesinden almayı sevdirmeliyiz onlara.



Son yıllarda yayın dünyasında çocuklara yönelik çok güzel kitap çalışmaları yapılıyor. Takip edebildiklerim içersinde “365 günde Sevgili Peygamberim” adlı kitabı birçok anne babaya tavsiye ettim.

“Türkiye’de bir ilk!” sloganıyla Timaş yayınları tarafından hazırlanan kitabın tanıtım yazısında özetle şunlar yazılı:



Nurdan Damla’nın akıcı, sıcacık bir üslupla kaleme aldığı, Osman Turhan’ın özgün çizgileriyle resimlediği kitapta Peygamber Efendimizin hayatı 365 kesite bölünerek anlatılıyor.

Kitapta sevgili Peygamberimizin ve sahabelerin cömertlik, vefa, misafirperverlik, dürüstlük, barışseverlik, affedicilik gibi eşsiz niteliklerini keşfedebilecekler. Ebeveyn ve eğitimciler çocukların karakter gelişimlerini bu yüksek ahlak modelleriyle destekleyebilecekler…

Çocuklar her gün bir bölümü okuyarak/dinleyerek Efendimizin hayatını sıkılmadan öğrenebilecekler…

Çocuklarınızın bütün bir yılı biricik Peygamberimizin hayatıyla dopdolu geçirmesini istemez misiniz?…



Her akşam çocuklarına bu ve benzeri kitaplardan hikayeler okumanın çocuğun hayatındaki etkisini çok büyüktür. Bu ve benzeri yayınları her anne babanın değerlendirmesi gerekiyor.



* * * * * *



Evladını Peygamberimizi sevdirmek için ne yapması gerektiğini soran bir anneye “365 günde Sevgili Peygamberim” adlı kitabı alıp her akşam çocuğuna bu kitaptan bir bölüm okumasını tavsiye etmiştim. Henüz okula başlamamış çocuğuna bu kitaptan her akşam okumaya başlayan anne birkaç hafta sonra bana teşekkür maili gönderdi.



“Tavsiye ettiğiniz kitabı aldım. Çocuğuma her akşam bu kitaptan okumaya başladım. Kitap sadece çocuğum için değil benim içinde çok faydalı oldu. Dindar ailelerde yetişmiş, dinini yaşamaya çalışan bir insan olmama rağmen, Peygamberimizin hayatıyla ilgili bir çok şeyi unuttuğumu fark ettim bu kitabı okurken. Anlayacağınız sadece evladıma değil kendime de Sevgili Peygamberimizin hayatını bir kez daha hatırlatmış oldum.

Geçen akşam oğluma yine birkaç sayfa okutup onu uyuttuktan sonra evi biraz toparlayıp yatmaya karar vermiştim. Oğlumun uyuduğu yatağın yanından geçerken, birde baktım ki oğlum sayıklamaya başlamış. Hem yanağına bir öpücük kondurayım hem de ‘ne konuşuyor bu çocuk rüyasında?’ diye merak ettiğimden yanına yaklaştım. Oğlumun rüyasında sayıklarken söylediği sözleri duyunca, hem size dua ettim, hem de çocuklara hikaye kitapları okumanın ne kadar önemli olduğunu daha iyi anladım.

Oğlum sayıklarken “Geberticem ulan Eberehe seni”, “ Defolup gitsene sen buradan pis Eberehe!” diye söyleniyordu.”



* * * * * *



Hikaye ve masallarla çocukların sadece dünyasını değil, rüyalarını bile değiştiriyor. Yeter ki biz büyükler doğru adımlar atmayı becerelim.

Biz büyükler doğru adımlar atmayı başarabilirsek inanın bu memlekette çok şey değişir.

“Spiderman, Barby Bebek, Winks” çantalarına hayran olan çocuklara, Peygamberimizi sevdirmeyi başaramayan anne babalar boşuna başkalarını suçlamayın.

Medya patronlarının sizin evladınıza Hz. Peygamberin hayatını sevdirmek gibi bir sorumlulukları yok. Evladınızı peygamber hayranı yapmak medya patronunun değil, anne babanın sorumluluğundadır.



Bir soruyla bitireyim:

365 günün kaç akşamında evinize Hz. Peygamberi konuk alıyorsunuz?



Sait ÇAMLICA

Eğitimci Yazar

teşekkürler....


çok güzel bir tespit

Emeğinize sağlık kardeşim. Çok güzel bir yazı.


Emeğinize sağlık kardeşim. Çok güzel bir yazı.

Böyle bir makalenın gündemde kalması taraftarıyım
arkadaslar..
bu mevzuyu canlandıralım derim.. :)


evet, 365 günde çocuklarımızla beraber
kaçdefa peygamberımızı ve dıger peygamberlerımızı
ve varısı rasullerı misafir edıyoruz evlerımıze..
gerçekten düşündürücü...

ellerıne saglık cepni çok gusel bir paylasım olmuş..


Emeğinize sağlık kardeşim. Çok güzel bir yazı.


Emeğinize sağlık kardeşim. Çok güzel bir yazı.

Değerli bir konu. Gündemde kalmasında payımız olsun :)

Paylaşım için teşekkürler...

Allah razı olsun kardeşim. Gerçekten çok dikkat edilmesi gereken bir konu. Bu hayranlıklarda televizyonun payının ne kadar çok olduğu hepimizce biliniyordur sanırım. Çocuklar meşgul olsun diye televizyonla başbaşa bırakmak hataların en büyüğü.


Değerli bir konu. Gündemde kalmasında payımız olsun :)

Paylaşım için teşekkürler...


Değerli bir konu. Gündemde kalmasında payımız olsun :)

Paylaşım için teşekkürler...


Aile ve Çocuk

MollaCami.Com