Bölümler | Kategoriler | Konular | Üye Girişi | İletişim


Mahremiyete Riayet Etmek...

Mahremiyete riayet

Eve girerken haber vermek, içeri girince selam vermek, hal–hatır sormak, çocukların ana–babalarına ait yatak odasına izinsiz girmemesi gibi edepler mahremiyete hürmettir

Aile hayatında dikkat edilmesi gereken hususlardan biri de; eve giriş ve çıkış edepleridir. Eve girerken haber vermek, içeri girince selam vermek, hal–hatır sormak, çocukların ana–babalarına ait yatak odasına izinsiz girmemesi gibi edepler bunlar arasında sayılabilir.

Kur’an–ı Kerîm’de başkasının evine giriş edebi şöyle belirlenmiştir: “Ey iman edenler! Kendi evinizden başka evlere, kendinizi tanıtıp ünsiyet kurmadan ve ev halkına selam vermeden girmeyin. Herhalde bunun, sizin için daha iyi olduğunu düşünüp anlarsınız.” (en–Nûr, 24/27). Devamı olan ayetlerde ise; evde kimse yoksa, izinsiz girilmemesi ve “geri dönün” denilirse, hemen dönülmesi, ancak bu gidilen evde kendimize ait eşya bulunur, fakat o sırada evde kimse oturmuyorsa buraya girmekte bir sakınca olmadığı belirtilir. (en–Nûr, 24/28, 29.)

Diğer yandan evin içinde birlikte yaşanan yetişkin çağına girmeyen çocukların, günün üç vaktinde, yatak odasına veya dinlenme yerine girerken üç defa izin istemeleri esası getirilir. Bu üç vakit; sabah namazından önce, öğleyin dinlenmek üzere yatıldığında veya yatsı namazından sonraki vakitlerdir. Çünkü bu vakitlerde, kişinin giysilerini çıkarmış olması mümkündür. Evin ergin çocuklarının da aynı şekilde izin isteyerek bu yerlere girebileceği ayrıca vurgulanmıştır. (bkz. Nûr Suresi, 24/58, 59).

evet bu konulara dikkat etmek gerek hatırlattığınız için sağolun

YORUMUNUZ İÇİN BEN TEŞEKKÜR EDERİM KARDEŞİM OKUYAN GÖZLERİNİZE SAĞLIK.


Aile ve Çocuk

MollaCami.Com