Bölümler | Kategoriler | Konular | Üye Girişi | İletişim


bu böcekleri gördükten sonra da kola için de göreyim sizi...

Cochineal; Kanarya Adaları'nda ve Meksika'da yaşayan bir böcektir. Doğal ortamında çoğaldığı gibi kültürel olarak da yetiştirilmektedir..

bildiğin kırmız böceği bu yaa kırmızı sözcüğü bile bundan geliyor

crimson ve carmine olarak ingilizceye, kırmızı olarak türkçeye geçmiş renge adını veren böcük (coccus ilicis).
larvasından kırmızı boya elde edililen böcek.
bir tür kabuklu bit dişisinden parlak bir kırmızı elde edilir. akdeniz bölgesi ve güneydoğu avrupa’da yetişen, yapraklarını dökmeyen bir ağaç olan kırmız ya da kermez meşesi (latincesi: quercus coccifera) üzerinde yaşar. bu böcekler
tanyeri ağarmadan fener ışığında yaprakların üzerinden toplanır, sonra kurutularak öğütülürdü. kırmız böceği, tarihsel boyarmaddelerin en önemlilerinden biriydi.kırmızı savaş rengi sayıldığı için, eski mısırlılar’dan başlayarak askerler hep bu renkte üniformalar giydiler. asur belgelerinde, ii. sargon'un mö 714’te armenia ’dan ganimet olarak çok sayıda kırmızı
renkli giysi aldığı bildirilmekteydi. roma’ya ödenen verginin bir bölümünü kırmız oluştururdu
günümüzde, hayvansal kökenli kirmizi boyarmaddelerin elde edildigi tek karmenin ev sahibi.



Kaktüs bitkisine kene gibi yapışarak hayatını sürdürür..





Bir Cochineal böceği tarlası...Bu böcekler ve larvaları Meksikalı köylüler tarafından toplanır...



Pazarlama aşamasındaki cochineal..



Cochineal kurutulmuş hali..



Köylüler kendi ihtiyaçları için Azteklerden kalma klasik yöntemlerle böceğin özütünden dünyanın en güzel renklerinden biri olan “carmine”i üretirler..



Aztekler ve Latinler böcekten elde edilen bu boyayı ip boyamada kullanırlar..



Carmine pigmenti..



Aslında bu böceğe ve renge yabancı sayılmayız.Pek aşinayız...Susadıkça aç bir cola...İster coca cola ister cola turka ister pepsi ister digerlerinden...


Önce Hindistan yüksek mahkemesi coca-colanın sağlığa zaralı olduğu gerekçesi ile yasaklanması yönünde bir adım attı. Arkasından Letonyada ilköğretim okullarında coca cola ve pepsi yasaklandı. Geçenlerde Ukrayna’da bazı okullarda ve ingilterede bir okulda yasaklandı. Yakın zamanda İstanbul gösteri sanatları merkezi’nde yasaklandı..

Tevrat ve Talmut’ta geçtiği gibi domuz ve böcekler ile onlardan elde edilen gıdalar yahudiler için de haramdır...

Cochineal(Kolaya Rengini Veren Böcek)

Haberiniz Olsun ! ! ! Acaba neler yediğimize ve nasıl beslendiğimize dikkat ediyormuyuz? Beslenme amacıyla aldığımız şeyler acaba sağlığımıza ne kadar yararlı? Acaba bilinçli bir tüketici miyiz?

Birçok gıda maddesi içersinde kullanılan bir doğal organik boya maddesi var, ismi: E 120. Peki nedir bu E 120 ?

Evet, E 120 boyar maddesi (Carminic Acid), adı Cochineal (Coccus Cacti) olan ve değişik kaktüslerde asalak olarak yaşamını sürdüren bir böcek türüdür. Çok eski yıllardan beridir bilinen ve kullanılan, kırmızı rengi veren bir böcektir. İlk olarak Astek'ler tarafından kök boyası olarak kırmızı rengi vermek anacı ile kullanılmıştır. Avrupa'ya 16. yüzyıllarda gelmiştir ve başta çeşitli gıda maddelerine renk vermenin yanısıra, tekstil, kozmetik sanayinde de kullanılmaya ve yaygınlaşmaya başlamıştır.

Sonuç olarak Karmin, Coccus cacti veya Dactylopius coccus costa böceğinin dişilerinden veya yumurtalarindan çıkartılan bir boya pigmentidir. Bu böcekler Meksika, Bolivya, Sili, Kanarya Adalari ve Peru’da dikenli bir kaktüste yaşarlar.

Bir kilogram boya elde etmek için birkaç milyonun üzerinde böcek kullanılır. Yumurtlama zamanlarında bu böcekler parlak kırmızı renge dönerler. Dişi böceklerin kabukları kurutulur ve sonra bir eriticide (solventte) eritilir ve böceklerin parçaları filitre edilerek dışarıya atılır. Su ile muameleden çıkartılan Karmin, karminik asit, proteinler ve az miktarlarda çesitli tuzlardan oluşur.

Karmin (veya Kokonial) gıda renklendirme ajani olarak kozmetiklerde, ilaç sanayiinde ve boyacılıkta kullanılmaktadır. Etleri, sosları, kırmızı deniz ve işlenmiş kanatlı ürünleri de içine alan geniş bir gıda ürününde kullanılan Karmin meyve preperatlarında, reçel ve marmelatlarda, koruyucularda, jelatinli tatlılarda, meyve sularında, kolalarda, pasta ve fırın ürünlerinde, dondurmalarda, sekerlemelerde, toppinglerde ve süt ürünlerinde bulunmaktadir.

Kozmetiklerde ise saç ve cilt bakım ürünlerinde, rujlarda, yüz pudralarında, allıklarda kullanılmaktadir.

Hassas ve asmatik bünyelerde alerjik reaksiyonlara sebeb olabilir. Özellikle bebeklere çok zararlıdır.

Karmin, Musevilerden ‘kosher sertifikasi’ alamadığı için ticari olarak önemli bir engelle karşikarşıya bulunmaktadir.
__________________

Gıda Mühendisi Muhittin YILMAZ

Geçenlerde e-mail adresime bir slayt geldi. İlk önce paylaşmak istemedim ama içim de rahat etmedi. Doğruluğundan emin değilim. Ama mahkeme kararından bahsediyor ve tarih veriyor. Gösterdiği delilleri ve anlatılanları bir de siz öğrenin istedim. Yorum size ait. İster inanın, ister inanmayın

Türkiye'de hatta, dünyada ilk kez *15 Eylül 2006* günü Coca-Cola'ya karşı,
içeriğini açıklaması için Antalya Tüketici Mahkemesinde dava açıldı

Açılan davada, merkezi Atlanta'da olan ve *1886* yılında Eczacı Dr. John S.Pemberton tarafından faaliyete geçen Coca-Cola, 120 yıllık geçmişi ile *"dünyanın hiçbir yerinde hiç kimseye açıklamam"* dediği sırını açıklayacak mıydı? 19 Mart 2007 tarihinde açılan davanın 3. duruşması yapıldı.

Sıkı durun şimdi. Bu *"dünyanın hiçbir yerinde hiç kimseye açıklamam"* denilen gizli sır açıklandı ama Türkiye'deki ve dünyadaki çoğu basın-yayın organları çok fazla ciddiye almadı."O büyük bir kuruluş, uğraşılmaz" anlayışı, davanın nedenlerini mercek altına alınmasına engel oldu.

Ne de olsa Coca-Cola'nın büyük oranda reklam bütçesi vardı

İstedikleri her türden *değerler* ile oyun oynayacaklar. Ayıbı kendileri yapacak, fakat siz yalnızca tüketici olacaksınız. Sesinizi çıkartmayacaksınız. Soru sormayacaksınız.

İşte Coca-Cola’nın gizli sırrı.

Coca-Cola özütü diye gizli tutulan formül aslında bir böcek çeşidinin (Cochineal) ezilmesi ile elde edilen sıvıdır.

Cochineal; Kanarya adalarında ve Meksika'da yaşayan bir böcektir. Doğal ortamında çoğaldığı gibi kültürel olarak da yetiştirilmektedir.

Kaktüs bitkisine kene gibi yapışarak hayatını sürdürür. Cochineal böceği için özel tarlalar kurulur. Bu böcekler ve larvaları, Meksikalı köylüler tarafından toplanır

Ezilmiş bir Cochineal böceği ve suyu çıkarılmış bir sürü böcek. Bu böceğinin dişilerinden veya yumurtalarından çıkartılan bir boya pigmentine Karmin denir.

İşte bütün kolaların özütü bu. Markası önemli mi?

Önce Hindistan Yüksek Mahkemesi, Cola'nın sağlığa zararlı olduğu gerekçesiyle yasaklanması yönünde bir adım attı. Arkasından Letonya'da ilköğretim okullarında Coca-Cola ve Pepsi yasaklandı. İngiltere ve Ukrania'da bazı okullarda yasaklandı.
Ülkemizde de özel olarak İstanbul Gösteri Sanatları Merkezinde de yasaklandı

Şimdi yazacağım hikaye ne derece doğru bilmiyorum. Çünkü delil gösteremiyorum. 23 yıl kola fabrikasında çalışan birisinin naklettiği iddia edilen bir hikaye.

malumunuz kola denilen içeceğin en temel hammaddesi meyan köküdür ve meyan kökü ile beslenen canlılar arasında fare de bulunmaktadır. büyük şirketler tonlarca üretim yaptıkları için kepçelerle toplamaktadırlar meyan köklerini. Tonlarca topladıkları için de fareleri ayıklamaya uğraşmamakta, daha doğrusu uğraşamamaktadırlar.

Bu yüzden de meyan köklerini içindekilerle beraber preslemekte. Sadece kalan deri, ayak, bacak parçalarını elekten geçirerek ayıklamaktadırlar.

Meyan köklerinin suyunun yanında farenin kanı, mide özsuyu vs. gibi sıvılar da karışmakta renk siyah olduğu için estetik açıdan bir sorun olmamaktadır.

Tabi kola üretimi yapan şirketin kimyasal yöntemlerle bunu sağlığa zararsız hale getirme ihtimali de var...

Bu olayı anlatan kişi çalıştığı 23 yıl boyunca bir bardak bile kola içmemiş. Sonrasını bilmiyorum.

Cochineal böceğinin suyu yani Karmin, Musevilerden ‘kosher sertifikasi’ alamadığı için ticari olarak önemli bir engelle karşı karşıya bulunmaktadır. Müslümanlarda da Hanefi fıkıh alimlerince haram olarak değerlendirilmektedir.


Hala içmek isteyenler varsa, bu bilgiyi kulak arkası yapabilirler. Ama, hiç değilse söz dinleyecek yaştaki çocuklarımıza kola yerine "halis" meyve sularımızdan, sütümüzden, ayranımızdan içirelim. Kolasız günlere...

Bundan sonra; su iç, soda iç, ayran-limonata iç....Ya da,ne yapalım...Cola da iç... Milyonlarca insan yanılmış olamaz...Milyonlarca böceğin yanılmadığı gibi...

bana bu mesaj aylar önce gelmişti çok şükür evimize girmiyor o böcekler >:( >:(

ellerine sağlık leyya kardeşim paylaştığın için teşekkürler :)

biliyorum gece gece midelerinizi alt üst ettim ama....
böcükten kaçılmaz....


ellerine sağlık leyya kardeşim paylaştığın için teşekkürler :)


bana bu mesaj aylar önce gelmişti çok şükür evimize girmiyor o böcekler >:( >:(


bana bu mesaj aylar önce gelmişti çok şükür evimize girmiyor o böcekler >:( >:(


Ve daha niceLeri.OLsa da oLmasa da şüpheLiden uzak kaLmak gerekir diye düşünüyorum.TeşekkürLer.

Ben zaten kola içmeyi bıraktım.Midem alt üst oldu.Diğer içtiklerimi hatırladımda.
Teşekkürler leyya kardeşim!

:D :D :D :D :D :D :D :D

eyvah hani kola turka bizimdi.....

yani kısacası asitli şeyler hem saglıga zararlı,hemde gördügünüz gibi işte...


eyvah hani kola turka bizimdi.....


Hiç fark yok. İçerisinde kullanılan maddeler aynı.
Ayrıca farklı bir bilgi vereyim kolanın ana maddesi maliyetinin yarısı değerinde. Kaldı ki bu ana madde sadece ve sadece amerikada üretiliyor. Buda bizim kolamız denilen her ülkenin kolası aynı zamanda amerikanın...
Bunun tartışması çok yapılmıştı zamanında ::) :)

Haber için teşekkürler...

Şüpheli olan her maddeden uzak durmak en iyisi, Rabbim muhafaza buyursun...
Hem zaten ham ana maddesinin sadece Amerika'da bulunması içinde neler olduğunu belirtmez mi ::)
Pislik=Amerika :D

Paylaşımın için teşekkürler Leyya... :)

artık colacılara duyurulur... 8) 8) 8) 8) 8) 8) 8)


Güncel Haberler

MollaCami.Com