Bölümler | Kategoriler | Konular | Üye Girişi | İletişim


Selef Hayatından Örnekler

Ruveym b. Ahmed el-Bağdâdf oğluna der ki: "Yavrum! Amelini tuz, edebini un kıl! Yani, edebini o kadar çok takın ki, hal ve gidişatın içinde edebin oranı, unun, içine konulan tuza oranı gibi çok olsun. Az amelle beraber takınılan çok edep, az edeple beraber işlenen çok amelden daha hayırlıdır." (447)
İbrahim b. Habib de der ki: Babam bana şöyle derdi: "Fakih ve âlim şahsiyetlere git, onlardan ilim, irfan ve edep öğren! Çünkü bu bana çok hadisten daha hoş ve daha sevimli geliyor." (448)
Seleften bir zat oğluna: "Yavrucuğum! Edepten bir konu öğrenmen, yetmiş ilim konusunu öğrenmeden bana daha güzel geliyor" derdi. Ebû Zekeriyyâ el-Anberf de şöyle der: "Edep olmadan ilim, odunsuz ateş gibidir. himsiz edep de bedensiz ruh gibidir." (449)
Çocuklara iyi edep ve güzel terbiye kazandırma konusunda Rasûlüllah'ın (s.a.v.) özellikle vurguladığı önemli noktalar nelerdir? Hadisler araştırıldığında, bunların dokuz noktada toplandığını görmek mümkündür.


--------------------------------------------------------------------------------

(445) İbnu'l-Kayyim, Ahkâmul-Mevlûd, s. 225.
(446) Mâverdi, Nasihatül-Mülûk, s. 173.
(447) KarâB, Furûk, III, 96; Muhasibi, Risaletü'I-Müsterşidin, s. 31 (Ebu Gudde'nin notu). (448) Hâtîb, el-Câmiu li AhlSkı'r-Ravî, I, 17.
(449) Hatib, a.g.e., I, 17.

Muhammed Nûr Süveyd

Allah razı olsun denizce kardeşim

paylaşımlarıma olan ilginizden ötürü teşekkürler aktarcı kardeş


Fıkıh - İlmihal

MollaCami.Com