Bölümler | Kategoriler | Konular | Üye Girişi | İletişim


Sağlıkla ilgili merak ettiğiniz konular var mı?

Değerli görece kardeşim

Yaşınızı yazabilir misiniz

22

abdest aldığım organlarda kaşıntı var merhem kullanıyorum geçmedi

Görece kardeşim,

Unutkanlık şikayeti, özellikle yaşlı kişilerde karşılaşılan bir problemdir. Senin yaşlarındaki bir kişide, böylesi bir sorunun muhtemel sebeplerini sıralayacak olursak,

-Stres, depresyon, anksiyete bozukluğu gibi psikolojik durumlar
-Uyku bozuklukları, yorgunluk
-Kullanılan ilaçlar (bunların yan etkisi olarak)
-Migren v.d. serebral hastalıkları

sıralayabiliriz.

Tufan kardeşim,

Kaşıntı şikayeti, pek çok sebebe bağlı olarak görülebilen bir durumdur... Abdest aldığın organlarda böylesi bir durumla karşılaşıyor olman, aşırı yıkamaya bağlı olarak gelişen (buna bağlı olmaya da bilir) bir cilt kuruluğunu akla getiriyor. Cilt kuruluğu, pullanma, kaşıntı ve deride çatlaklar ile karakterizedir. Diğer muhtemel sebeplerden ayırıcı tanısının yapılabilmesi için bir dermatoloğa muayene olmanızı tavsiye ederim.

sert meyve, sebze (salatalık, havuç, elma vb.) yediğim zaman midemde kıramp gibi ağrı oluyor. Genellikle akşamları midemde bulantı oluyor. Önerileriniz için şimdiden teşekkür ederim.

Değerli pervane kardeşim,

Bahsettiğin "kramp" şeklindeki ağrının mideden mi yoksa yemek borusundan mı kaynaklandığı önemli...

Eğer yediğin sert gıdalardan sonra bir "takılma hissi" ile birlikte ağrı ortaya çıkıyorsa, bunu "disfaji" olarak tarif etmemiz daha uygun olur ve sorunun yemek borusuyla ilgili olduğunu düşünürüz.

Mide bulantısı ise pek çok farklı durumda görülebilen bir şikayet...

Böyle nonspesifik dediğimiz birçok farklı durumda ortaya çıkabilen ve belli bir hastalığa özgü olmayan şikayetler hakkında internet üzerinden fikir yürütmek çok sağlıklı bir yaklaşım olmaz. Şikayetlerinin bir Dahiliye Uzmanı (mümkünse bir gastroenterolog) tarafından değerlendirilmesi en doğru olanı...

doktor gçzetiminde de olsa antidepresanlar gibi bağımlılık yapan bir takım ilaçları kullanmak uygun mu?

doktor bey benım sorunum yaz aylarında kulaklarımda, boğazımda, damağımda, kaşıntı oluyo. doktor mevsim alerjisi dedi. ama alerji ilaçları bana fayda etmıyo kaşıntımı kesmıyo.kaşıntının şıddetınden geceleri uykumdan uyanıyorum. siz ne onerırsınız

Gerçekten çok güzel bir hizmet sunumu yapıyorsunuz, Allah razı olsun. :)

doktor gözetiminde de olsa antidepresanlar gibi bağımlılık yapan birtakım ilaçları kullanmak uygun mu?


Değerli kardeşim,

Antidepresan ilaçlara karşı zayıf da olsa fiziksel bir bağımlılık gelişebileceği ve aniden kesilmeleri durumunda birtakım belirtilerin görülebileceği doğrudur. Bu nedenle antidepresan ilaç tedavileri, dozlar kademeli olarak azaltılarak sonlandırılmaktadır.

Tıp fakültelerinde Farmakoloji derslerinde, ilaçların etken maddelerinin hangi yan etkileri gösterebileceği ve hangi durumlarda kullanılmalarının sakıncalı olacağı anlatılmaktadır. Ayrıca her klinik stajında -mesela psikiyatri- ilgili ilaçlar konusunda detaylı bilgiler verilmektedir. Dolayısıyla herhangi bir ilaç hakkında -hekim gözetiminde olmak kaydıyla- yan etkilerine dayanarak "kullanılması uygun değildir" diyemeyiz. Günümüzde "afektif hastalıklar" olarak gruplandırılan bozukluklarda, antidepresan ilaçlar yaygın olarak kullanılmaktadır. Başarılı bir tedavi ile birlikte, hastaların ilaçların yan etkilerinden en az düzeyde etkilenmesini sağlamak, elbette ki hekimin sorumluluğundadır.

yaz aylarında kulaklarımda, boğazımda, damağımda, kaşıntı oluyo. doktor mevsim alerjisi dedi. ama alerji ilaçları bana fayda etmıyo kaşıntımı kesmıyo.kaşıntının şıddetınden geceleri uykumdan uyanıyorum. siz ne onerırsınız


Değerli kardeşim,

Mevsimsel allerji, yılın belli dönemlerinde (mesela sizde yazın) ortaya çıkan, -sizin de tarif ettiğiniz gibi- kulakta, boğazda, burunda, gözde... kaşıntı ile karakterize bir durumdur. Sebebi, yılın bu dönemlerinde salınan polenlerdir. Kesin bir tedavisi yoktur ve tedavi, ortaya çıkan belirtileri azaltmaya/ortadan kaldırmaya yöneliktir. Bunun için antihistaminik, dekonjestan, steroid... türü ilaçlar kullanılmaktadır. Belirtiler kontrol altına alınamadığı takdirde, genellikle bu ilaçların kombinasyonu uygulanmaktadır. Mesela steroid + antihistaminik gibi...

benim bir sorum olacaktı şeker hastalarının kana çabuk karışmayan besinler tüketmesi gerekiyormuş.peki bu kana çabuk karışmayan besinler neler?
allah razı olsun

şeker hastalarının kana çabuk karışmayan besinler tüketmesi gerekiyormuş.peki bu kana çabuk karışmayan besinler neler?


Değerli kardeşim,

Daha yavaş sindirilen ve böylece kan şekerinde hızlı bir yükselişe neden olmayan besinler "kompleks karbonhidratlar"dır. Kompleks karbonhidrat içeren besinler arasında, baklagiller (fasulye, bezelye, mercimek), kök sebzeler (patates) ve tahıl ürünleri (buğday -kepekli ekmek şeklinde-, mısır, yulaf, pirinç) sayılabilir.

Tam tersi, yani kolay sindirilen ve kan şekerinin hızla yükselmesine yol açanlara ise sofra şekeri, reçel, bal ve çikolata örnek olarak verilebilir.

Besinlerin kan şekerini yükseltme eğilimi "glisemik indeks" ile değerlendirilir. Bunun için aşağıdaki tabloya bakabilirsin:

http://www.metu.edu.tr/~guney/bb/gindex.html

mollamızın sevgili doktoru,benmde sormak istedgm,
çok düzensiz uyuyorm,uyanıyorm,günde 1 yada2 ögün aparatifle geçiştiriyorum çogu zaman.birden bire çok kilo kaybettim.bu günlerde burnumda kanıyo.çok halsiz hissediyorm kendimi.bazan başım dönüyo,gözümün önü kararıyo.şiddetli baş agrısı var.bide aglama kırizlerine giriyorm bu ara.ufak aglamaya başlıyorm,sonra kendimi frenleyemiyorm.sol kolum uyuşup geliyo,kendmden geçer gibi oluyorm.biraz uzunca oldu ama şimdiden cevabınız için teşekkür edrm.
saygılarımla

çok sağolun istediğimde buydu allah razı olsun.

Değerli leyya kardeşim,

Bahsettiğiniz şikayetleri alt alta sıralayalım:

[list]
[*]Uyku bozukluğu
[*]İştahsızlık
[*]Kilo kaybı
[*]Burun kanaması
[*]Halsizlik
[*]Baş dönmesi ve gözlerde kararma
[*]Baş ağrısı
[*]Ağlama nöbetleri
[*]Sol kolda uyuşma hissi
[/list]

Depresyon, toplumda yaygın olarak görülen ve kişide ilgi ve zevk azalması, içe kapanma, çökkünlük hali, suçluluk ve değersizlik düşünceleri ile karakterize bir duygudurum bozukluğudur. Uyku bozukluğu, iştahsızlık, kilo kaybı, halsizlik, baş ağrısı ve ağlama nöbetleriniz depresyonla ilişkili olabilir. Sol kolunuzdaki uyuşma hissi de buna bağlı olabilir.

Baş dönmesi ve gözlerde kararma hissi, genellikle anemi (kansızlık) rahatsızlığı olan kişilerde rastladığımız bir durum... Basit bir hemogram tahlili ile hemoglobin düzeyinize bakılarak bu durum anlaşılabilir. Hemogram ile ayrıca lökosit ve trombosit sayınıza da bakılmış olacak ki bu iki test, burun kanamasının muhtemel nedenlerinden bazıları hakkında da önemli bilgiler verebilir.

Burun kanaması, kuru ve soğuk havalarda, soğuk algınlığı, nazal enfeksiyon ve konjesyon durumlarında görülebilen basit bir belirti olabildiği gibi, birçok ciddi durumda da görülebilmektedir.

Sonuç itibarıyla, bir psikiyatriste başvurmanızı, ayrıca aneminizin olup olmadığının anlaşılması ve özellikle burun kanamanız olmak üzere, halsizlik ve kilo kaybı gibi şikayetlerinizle de ilişkili olabilecek diğer bazı durumlar açısından da yararlı bilgiler verebilecek basit bir hemogram tahlilinin yapılmasını ve burun kanaması şikayetinizin bir KBB hekimi tarafından değerlendirilmesini tavsiye ederim.

Geçmiş olsun.


Hastalıklar ve Tedavi yöntemleri

MollaCami.Com