Bölümler | Kategoriler | Konular | Üye Girişi | İletişim


George Gabriel Stokes - matematikci ve fizikci

George Gabriel Stokes (13 ağustos 1819 yılında Skreen şehrinde doğdu, ve 1 şubat 1903 yılında Cambridge şehrinde hayatı sona erdi), kendisi Ingiliz matematikci ve fizikci’dir. En önemli katkıları akıntı mekanik, optik ve yerölçumu alanlarinda olmuştur.

1841’de, Cambridge Universite’sinde şerefli taktirnağme ile kendine diploması verilir ve 1849’da aynı Universitenin matematik profesöru olur. 1851’de “Royal Society” kurumuna oylama ile girer, 1890’dan 1895’e kadar başkanlığını yapar. Bu son uç mevkiler Isaac Newton tarafındanda işgal edilmişti.

Eski profesöru William Hopkins’ten örnek alarak, “yapışkan” akıcı maddeler üzerinde çalışmalar yapmışıtır. Bütün araştırmaları 1846’da yayınlanan “Report on recent research in Hydrodynamics” adlı incelemesinin içerinde özetlenmiştir ve aynı zamanda bu inceleme hydrodynamik disiplinin ilk yazısıdır. Stokes yapışkan akıcı maddeler üzerinde yaptığı çalımalar ve akıcı maddenin içerisine daldırdığı yuvarlakın hareketini tarif eden, (kendi ismini taşıyan) yapışkanlık kuralını geliştirdiği için ülnüdur. Akıcı maddenin içerisinde bulunan bir sarkaçın harekentlerini deney olarak kullanarak dünyanın çekici alanını araştırmıtır ve “On the variation of gravity on the surface of the earth” adlı incelemesini 1849 tarihinde yayınlamıştır. 1852’de flüorışı fenomenini anlatmıştır.

1852’de Rumford ve 1893’te Copley madalyalarını almıştır. Mary Robinson ile 1857’de evlenme sebebiyle bilim araştırma katkıları azalmıştır.



Nota: Akıcı maddelerin yapışkanlığı bir ölçudur: mesela havanin yapışkanlığı : v=13.3 10-6 m2.s-1







“The one who do not progress every day digress every day” Confusius 551-479

Paylaşımınız ıcın teşekkurler ,bu bölüme ılgıli olan kardeşlerimizi görmek benı mutlu edıyor :)

Değerli paylaşımlarınızın devamını beklerız E.Gazi kardeşim..


Bilim Adamlari

MollaCami.Com