Bölümler | Kategoriler | Konular | Üye Girişi | İletişim
Prof. Dr. Oktay Sinanoğlu - emeritus professor
Prof. Dr. Oktay SİNANOĞLU, 25 Şubat 1935’de İtalya’nın Bari kentinde doğdu. Ortaöğrenimini burslu olarak okuduğu Ankara Yenişehir Lisesi(Bugünki TED Koleji)’ni birincilikle bitirerek tamamladı. Kimya Mühendisliği eğitimini ABD Kaliforniya Üniversitesi-Berkeley’de aldı ve burayı da birincilikle bitirdi. Ertesi yıl(22 yaşında) MIT(Massachusetts Institute of Technology)’den yüksek kimya mühendisliği derecesi aldı. Daha sonra tekrar Berkeley’e döndü ve zamanın ünlü kuantum kimyacılarından K. S. Pitzer ile yaptığı doktorasını iki yılda tamamladı. 1960’da ABD’nin en iyi üniversitelerinden biri olan Yale’de yardımcı profesör olarak göreve başladı. Bir süre Harward’da ziyaretçi profesör olarak görev yaptı. 26 yaşındayken Yale Üniversitesi tarafından “son 300 yılda batının en genç profesörü” olarak tanıtıldı. 1962’de Yale’de assosiye profesörlüğe terfi etti.
Aynı yıl Türkiye’ye gelip Ortadoğu Teknik Üniversitesi’ni(ODTÜ) ziyaret etti. ODTÜ Mütevelli Heyeti tarafından sadece Oktay SİNANOĞLU’na mahsus olmak üzere “danışman profesör” unvanı verildi. Türkiye’de Kuramsal Kimya Bölümü’nü kurdu. Eğitim dilinin Türkçe olması için uzun uğraşlar verdi. 1963 yılında ise “Atom ve moleküllerin çok elektronlu kuramı” adıyla bilinen çalışmalarıyla Yale’de Kimya bölümüne profesör oldu. 1964’te yine Yale’de ikinci kürsüsüne, “Moleküler Biyoloji”ye profesör olarak atandı. 1966’da Tübitak Bilim Ödülü’nü, 1973’te Almanya’nın en önemli bilim ödülü olan Aleksander von Humboldt Bilim Ödülü’nü ilk kazanan kişi oldu. 1975 yılında Oktay SİNANOĞLU’na özel olarak, ilk ve tek “Türkiye Cumhuriyeti Profesörü” unvanı verildi. 1978’de TDK tarafından yayımlanan “Fiziksel Kimya Terimleri Sözlüğü”nü hazırladı.
Yaptığı bilimsel çalışmaların sonucunda, dünya genelinde pek çok üniversitede seminerler verdi, sayısız ödüller aldı, çeşitli önemli bilimsel kurullarda kurul üyesi, konuşmacı ve davetli olarak bulundu. Birkaç uluslar arası bilimsel derginin editörlüğünü ve danışma kurulu üyeliğini yaptı. Çeşitli ülkelerde iki kez nobele aday gösterildi.
Türkiye’de ise bilimin gelişmesine büyük destek ve katkı sağlayan Oktay SİNANOĞLU, farklı dönemlerde ODTÜ ve Boğaziçi üniversitelerinde danışman profesörlük ve kendisinin kurduğu ODTÜ Kuramsal Kimya Bölümü’nde fahri başkanlık yaptı. Yıldız Teknik Üniversitesi Kimya Bölümü’ndeki profesörlük görevinden yaş sınırında(67) emekli oldu. Yale’deki hayat boyu olan iki kürsülü profesörlük görevini “emeritus professor” unvanına çevirterek Türkiye’deki çalışmalarına yoğunlaştı. Şu anda da çeşitli ülkelerde bilimsel araştırmalarına devam etmekte olduğu biliniyor.
Oktay Sinanoğlu birçok biliminsanının aksine sosyal konularda da yaptığı çalışmalarla adından söz ettirmiş bir bilim büyüğümüzdür..Yazdığı yada hakkında yazılan kitaplar incelendiğinde nasıl bir fikri yapıda olduğu aşikaren ortaya çıkmaktadır..Kendisi Türk gençliğinin maddi ve manevi bir dengeyi tutturmadıkça başarıya ulaşmasının zor olacağını, batı kültürünün tamamen bir çukurdan ibaret, özenilesi birşey olmadığını söylemektedir...ayrıca birçok mahud ilim insanlarının aksine Sultan Abdülhamid Han hakkında asrın en müthiş idarecilerinden birdir diyebilecek kadarda hakkaniyetçidir...Hem fenni ilimler hemde ictimai ilimler hatta edebi ilimler açısından dahi dikkatle takip edilecek ve örnek alınacak bir şahsiyettir..haddim olmadan tavsiye edebileceğim kitapları:
-bye bye Türkçe
-Türk Aynştaynı Oktay Sinanoğlu
-Hedef Türkiye
-Büyük Uyanış
Katkılarınızdan dolayı teşekkur ederım eyy_k_eyy kardeşim :)
Oktay Sinanoğlu bu milletin uyanması için elinden geleni ardına koymayan sevdiğim bir büyüğümüz,
programlara çıktığında ailecek kaçırmadan izler ve taktir ederiz,
senelerini dışarda geçirip kimin ne olduğunu anlayabilmek ve bunu anlatacak cesarette olmak da başlı başına bir iş ve zekasını gösteriyor,
Rabbim yar ve yardımcısı olsun işi çok zor!
çok zeki bir insanmış