Bölümler | Kategoriler | Konular | Üye Girişi | İletişim


Güllerin Üzerindeki Su Damlacıkları

[color=red]Güllerin Üzerindeki Su Damlacıkları



Güllerin Üzerindeki Su Damlacıkları

Diğer çiçeklerden farklı olarak güllerin üzerindeki su damlacıkları, gülü ters çevirdiğimizde hemen dökülmez.

Doğada bir çok bitkinin üzerinde su damlacıkları görülebilir. Fakat bu damlacıklar ufak bir titreşimde dökülüverir. Bitkiler bu yöntemle aslında bir çeşit temizlik yaparlar. Bitki üzerindeki toz ve böcekler temizlenmiş olur. Bu mekanizma araştırmacılar tarafından çok incelenmiş bir konu. Su tutmayan maddelerin üretilmesinde doğadan esinlenilmiş.

Su damlacıklarının hemen dökülmesinin sebebi, bitki yüzeyinin mikroskobik çıkıntılarla kaplı olması. Bu çıkıntılar da suyu kaydıran mumsu bir yapıyla kaplı.

Çin'deki Tsinghua Üniversitesi'ndeki araştırmacılar gül çiçeğinin de benzer bir yapıya sahip olduğunu, fakat çıkıntıların arasının açık ve üzerlerinin mumsuz olduğunu keşfetmişler. Bu yapı sayesinde su damlaları yüzeye yapışabiliyor.



Araştırmacılar keşiften sonra bu özelliğe sahip suni bir yapı üretmeyi denemişler. Gül çiçeğinin polivinil alkolle kalıbını alıp plastikten ince bir film üretmişler. Sonuçta bu ince film de gülün su tutma özelliğini göstermiş. Yani maddenin kimyasal yapısından çok fiziksel şekli bu özelliğe yol açıyor.

Gülün üzerinde tuttuğu su damlacıkları, ışıkla parlayarak daha fazla böceği güle çekiyor. Daha fazla böceğin ziyaret etmesi çiçeğin üremesini kolaylaştırıyor. Benzer suni yapılar da laboratuarlarda mikro-sıvı çalışmalarında yararlı olabilir.

[right]kaynak = tübitak[/right]


bu şekilde düzeni sağlayan Rabbime sonsuz şükürler olsun..

:o :o bilmediğimiz ne çok hikmet var..

bu faideli bilgiyi bizimle paylaştığınız için teşekkurler hakyolcusu

Teşekkür ederiz Hak Yolcusu, yalnız konu Kardelen54 tarafından daha önce eklenmişti, ordan devam edelim isterseniz... ::)

http://www.mollacami.net/forum/index.php/topic,6139.0.html


İlginç Komik Resim ve Yazılar

MollaCami.Com