Bölümler | Kategoriler | Konular | Üye Girişi | İletişim


Sinek kulağından yeni bir işitme teknolojisi

Sinek kulağından yeni bir işitme teknolojisi

Canlı yapıları ve hareketleri daha detaylı ve dikkatli incelendikçe mükemmellikler daha iyi anlaşılmakta, teknolojinin gelişmesi için yeni ilhamlar elde edilmektedir. Sinek kulak yapısındaki harikalıkların da yeni teknolojik cihazların tasarlanmasına vesile olması beklenmektedir.

Bir ses kaynağından kulağımıza gelen sesin her iki kulağa varış zamanındaki çok küçük farkı hissedebilmemiz bize sesin yönünü tayin etme imkânı verir. Her iki kulak zarımız arasındaki santimetrelerle ifade edilen fark, kaynaktan gelen sesin uzaklıkları arasında bir farklılık meydana gelmesine sebep olur. Sinekte ise bu fark milimetre ile ifade edilecek kadar küçüktür ve yön tayini için yeterli değildir. Parazit bir sinek türü olan Ormia Orchracea, ses kaynağını insan kulağına göre çok daha hassas olarak tespit edebilmektedir.

Sineğin kulak zarlarını birleştiren kitinden bir köprü vardır Kulak zarları birbirine çok yakın olduğu için, ses dalgasına karşılık meydana gelen deformasyon farkı çok azdır. Ancak deformasyon olduğunda köprü bir tahterevalli gibi sallanır, ses dalgasındaki küçük farklar büyür ve sineğin, ses yönünü tayin etmesi kolaylaşır.

Maryland Üniversitesi’nden Miao Yu bu mekanizmadan ilham alarak 1-2 cm çapında yeni bir mikrofon geliştirdi. Mevcut mikrofon sensörlerine göre bu yeni sistem ses kaynağının açısını 8 kat daha hassas olarak belirleyebilmektedir. ‘Polyamide’ denen esnek bir polimerden yapılmış olan bu minik mikrofonun zarları çok küçük titreşimlerde bile hareket edebilmektedir. Zarları birleştiren köprü silikon dioksittendir. Bu âlette de sinekte olduğu gibi bir zardan diğer zara titreşimlerin aktarılmasında rol oynayan zarları çevreleyen bir hava boşluğu vardır.

Zarların deformasyonunu ölçmek üzere mikrofonun kutusu içerisinde iki fiber optik kablo vardır. Bu kablolar ile zar üzerine ışık gönderilir ve optik bir sensör ile yansıyan ışık alınır. Zarlar deforme oldukça yansıyan ışık şekilleri değişir. Bir bilgisayar vasıtası ile bu şekil değişmelerinden sesin geldiği açı hesaplanır.

Bu sistemin daha da küçültülmesi plânlanmaktadır. Bu gerçekleştiğinde sistem işitme cihazlarına eklenebilir veya minik robotlara yerleştirilerek arama kurtarma faaliyetlerinde yardım isteyenlerin seslerinin tam yerini tespit etmekte kullanılabilir.

Kaynak
- David Robson, Fly mic can pinpoint a sound exactly, New Scientist, 22 March 2008, 26.

Çok ilginç... :o :o :o

Kimbilir bilim adamları daha nelerden ne türetecekler kimbilir... ??? ;)

Teşekkür ederiz gözyaşı...


Teknolojik Gelismeler

MollaCami.Com