Bölümler | Kategoriler | Konular | Üye Girişi | İletişim


Çiçek Hastalığı ve Edward Jenner

Şu an tamamen ortadan kaldırılmış durumda olsa da, bundan yıllar önce pek çok insanın canına mal olmuş bir hastalık çiçek. Peki insanlığın bu hastalıkla mücadele edebilmesini sağlayan çiçek aşısı nasıl bulundu? Uzun ve yorucu laboratuar çalışmaları sonucunda varılan bir sonuç sayesinde mi? Hayır.

İnek sağan kadınlarda çiçek hastalığına rastlanmadığını gözlemleyen Jenner, bu kadınların ineklerde görülen çiçek hastalığını geçirdiğini ve bu nedenle de insana özgü çiçek hastalığına yakalanmadıklarını düşündü. Bunun üzerine de insanlara “ineklerde görülen çiçek hastalığını” aşılaması durumunda, onların “insanlarda görülen ölümcül çiçek hastalığına” yakalanmalarını önleyebileceğini hesap etti.

1781’de bir çocuğa inek çiçeği mikrobunu enjekte eden Jenner, daha sonra bu çocuğa çiçek hastalığı etkenini enjekte etti ve çocuğun çiçek hastalığına yakalanmadığı görüldü. Böylece hem çok tehlikeli bir deney atlatıldı, hem de çiçek hastalığı aşısı bulunmuş oldu. Buluş, çiçek hastalığıyla mücadele etmenin yanında, pek çok farklı hastalığa karşı aşıların geliştirilmesi için de bir ilk adım oldu.


Bilim Adamlari

MollaCami.Com