Bölümler | Kategoriler | Konular | Üye Girişi | İletişim


Yokoluşun Kıyısından Dönmüşüz!...



Yokoluşun Kıyısından Dönmüşüz!

Genographic Projesi kapsamında çalışan bir grup araştırmacı, New York ve Tel Aviv Üniversitelerinin ortak çalışmalarıyla Afrikalıların mitokondriyal DNA’sı (mtDNA) üzerine kapsamlı bir araştırma sonucu yayımladı. Afrika kıtasının çeşitli yerlerindeki yerli nüfustan alınan 600’den fazla mtDNA genomu grup tarafından incelendi.

mtDNA’ların incelenmesiyle insanların erken demografik yapısına dair şaşırtıcı hikâyeler ortaya çıktı. Araştırmanın çizdiği portrede, erken insan topluluklarının Afrika Kıtası’ndan çıkmadan önce birbirlerinden yalıtılmış küçük gruplar halinde on binlerce yıl yaşadığı görüldü. Doğu Afrika’da 135,000 yıl önceyle 90,000 yıl önce arasında iklimdeki değişikliklerin insanları küçük gruplara böldüğü ve birbirlerinden bağımsız yaşamaya ittiği düşünülüyor.

Araştırmanın ortaya koyduğu başka bir hikâyeyse film senaryolarını aratmıyor. Yıkıcı iklim koşulları ve açlık insanlığı 70,000 yıl önce yeryüzünden silinmenin eşiğine getirmiş. Araştırmacılar 70,000 yıl önce hepi topu 2,000 civarına düşen insan nüfusunun Taş Çağının başlarında yeniden genişlemeye başladığı görüşündeler.

mtDNA: Her hücremizde bulunan ve enerji santrali işlevini gören mitokondriyaların kendi özel DNA’ları bulunur. Çekirdekte bulunan DNA’nin aksine mtDNA sadece anneden gelir. Annenin DNA’sını aktarmasını sağlayan mekanizma aslında oldukça basittir: Seyreltme! Bir yumurta hücresi 100,000 ile 1,000,000 mtDNA molekülü taşırken bir sperm 100 ile 1000 arasında mtDNA molekülü taşır. Çoğunlukla çocuk ve annenin mtDNA’ları aynıdır.

kaynak = tübitak

Bu proje çok ilgi çekici gibi görünüyor ama aşağıda bu projenin amacı hakkında yazılanlar temelde evrimi destekleyen bir çalışma olduğunu açık olarak gösteriyor. bildiğim kadarıyla Dr. Spencer Wells de bir evrim aşığı ve insanlığın atası üzerinde genetik çalışmaları yürütüyor. Genetik bilimine katkısından dolayı yararlı bir çalışma olabilir ama niyet pek hayırlı değil söylemek isterim. National Geographic de çok satan bir bilim dergisi olmasına rağmen sadece bir kere alıp okumuşumdur daha sonra bu dergiyi bir daha okumamaya karar verdim.Kardelen54 kardeşim lütfen kusuruma bakmayın ve hakkınızı helal edin niyetim sizi üzmek veya kırmak değildir. Sadece bu paylaşım vesilesiyle kardeşlerimize uyarıda bulunmak istedim

Genografi Projesi

IBM ile National Geographic, insanoğlunun yeryüzüne yayılırken izlediği rotayı bulmak üzere dünyadaki en geniş DNA örnekleri koleksiyonunun kullanılacağı beş yıl sürecek bir araştırma başlattılar. Genografi Projesi adlı araştırma, yüz binlerce insandan alınacak DNA'ların gelişmiş bilgisayar analizleri ile tasnif edilerek insanoğlunun dünya üzerindeki göç haritasını oluşturmayı ve insan soyunu oluşturan bağlantıları daha iyi ortaya çıkarmayı amaçlıyor.

Genografi Projesi sırasında, dünyanın her yerindeki yerli halklardan alınacak yüz binden fazla DNA örneğiyle insanlık tarihinin bir sanal müzesi olarak, bugüne kadar toplanmış olan en büyük DNA koleksiyonunu oluşturulacak. İsteyen herkes, tarihsel bir dönüm noktası niteliğindeki bu projeye bir adet yanak pansuman kiti satın alarak ve kendisine ait DNA örneklerini bu araştırmaya göndererek katılabilecek. Böylece, katılımcılar, kendi soylarının geçmişlerine ve çağlar boyunca soylarının yeryüzünde gerçekleştirdikleri yolculuğa ilişkin önemli ayrıntıları öğrenebilecekler. Projede ne kadar çok bilgi toplanırsa, her katılımcının kişisel tarihine ilişkin bilgiler de o denli ayrıntılı olacak.

Projeyi yaşama geçirecek uluslararası araştırma ekibi dünyaca ünlü genetik bilimcisi ve antropolog Dr. Spencer Wells, tarafından yönetilecek.

İnsanoğlu'nun uzun, ince yolu

Homo sapiens'in ilk kez ortaya çıktığı tahmin edilen 120.000 yıl öncesinden beri hareket halinde olan insanoğlunun izlediği göç yollarının haritası, bu alanda bugüne kadar gerçekleştirilen en büyük girişim olan Genografi Projesi ile hazırlanacak. Araştırma sırasında yüz binlerce insanın DNA'ları analiz edilecek. Dileyen herkes atalarının izlediği göç yollarını belirlemek üzere araştırmaya katılabilecek. Herkes Genografi Projesi kitlerini kimliklerini belirtmeksizin satın alarak ve kendi DNA örneklerini göndererek araştırmaya destek olabilecek.

Bilim adamları, beş yıl sürecek olan araştırmanın ilk adımı olarak altı kıtada günümüz uygarlıklarından izole bir şekilde yaşayan 11 yerli halktan 100.000'den fazla DNA örneği toplayacak. Bu örnekler, IBM araştırmacıları tarafından gelişmiş bilgisayar teknikleri ile analiz edilecek ve raporlanacak.


Teknolojik Gelismeler

MollaCami.Com