Bölümler | Kategoriler | Konular | Üye Girişi | İletişim


Süper-mercekle Çok Daha Keskin Odaklanma...



Süper-mercekle Çok Daha Keskin Odaklanma

Yeni üretilen süper-mercek, ışığı normal bir mercekten 10 kat daha keskin şekilde odaklayabiliyor. Normal bir mercek ne kadar güçlü olursa olsun, ışığı dalga boyunun yarısından daha fazla odaklayamaz. Bu durum, bir CD’de depolanan veri miktarını ya da mikroçiplerin boyutunu da sınırlıyor.

Araştırmacılar daha üretimi zor ve pahalı olan bazı materyallerle bu limiti aşabilecek mercekler üretmişlerdi (http://technology.newscientist.com/channel/tech/dn11082-superlens-has-its-reach-extended.html). Fakat bu tür merceklerin seri olarak üretilmesi pek mümkün görünmüyor.

Michigan Üniversitesindeki araştırmacılar basit yöntemlerle üretilebilecek bir merceğin tasarımını yaptılar. Bu mercek, 127 mikrometre genişliğinde teflon, seramik ve bakırdan oluşuyor. Katmanlar halinde birleştirilen materyaller, elektronikte kullanılan kondansatörlerin görevini görüyor. Bu kondansatörler mercekte bir elektromanyetik dalga olan ışıkla etkileşiyorlar. Ortaya çıkan akımlar sayesinde ışık, dalga boyunun yirmide biri ölçüsünde odaklanabiliyor.

Bu şekilde üretilebilecek lensler sayesinde aynı boyuttaki bir mikroçipe daha detaylı yapılar çizilebilir ya da CD’lere daha fazla bilgi depolanabilir.

kaynak = tübitak


Teknolojik Gelismeler

MollaCami.Com