Bölümler | Kategoriler | Konular | Üye Girişi | İletişim


DÜNYEVÎ MENFAAT BEKLEMEMEK...

DÜNYEVÎ MENFAAT BEKLEMEMEK
İmâm-ı Rabbânî Müceddid-i Elf-i Sânî hazretleri dünyaya meyleden din âlimlerini kötü âlimler olarak vasıflandırmış ve dînî hususlardaki her zaaf ve fetretin bu âlimler yüzünden olduğunu beyân buyurmuştur.

Bu hususta yazdığı bir mektupta hulâsa olarak şöyle buyurur:

Âlimlerin dünya sevgisi, onların güzellikleri üzerinde bir lekedir. Halk onlardan faydalansa bile, onların ilminin kendilerine faydası yoktur. Hatta bu ilim onlar için zarardır. Çünkü bu ilim onların aleyhinde tam bir huccettir...
Nasıl zarar vermesin ki, Allah katında eşyanın en azîzi ve mevcûdâtın en şereflisi olan ilmi, mal, makam ve ahbab gibi denî dünyanın menfaatlerini cem etmeye âlet ediyorlar.
Halbuki dünya, Allah katında zelîl, hakîr ve mahlûkâtın en sevimsizidir. Allah katında azîz olan bir şeyi zelîl, zelîl olan bir şeyi de azîz kabul etmek son derece çirkindir. Hattâ bu hakikatta Allah ile zıtlaşmak demektir...

Müderrislik ve müftülük yapmak ancak hâlisâne Allah rızâsı için yapılırsa ve makâm-mevki, mal-mülk sevgisinin kokusundan ârî olursa menfaat verir.

Bu belâya mübtelâ ve dünya sevgisinin esiri olan âlimler dünya âlimleridir. İşte onlar kötü âlimlerdir. İnsanların en şerlileri olup din hırsızıdırlar.

Hakîkat şu ki, bu zamanda umûr-ı şerıyyede vâki olan her türlü zâfiyet, tervîc-i millet ve takviye-i dinde zuhûr eden her fetret, kötü âlimlerin kötülüğünden ve niyetlerinin bozukluğundandır.

Evet, eğer âlimler dünyadan yüz çevirir, makâm-mevki, mal ve yücelik arzusunun esâretinden kurtulurlarsa işte onlar âhiret âlimleri ve Enbiya (a.s.) vârisleridir. Mahlûkatın en fazîletlisi onlardır. Onların mürekkebi Allah yolunda şehîd olanların kanları ile tartılır da ağır gelir. Onların uykusu ibâdettir. (İmâm-ı Rabbânî, Mektûbât 1/33)

Büyük müceddid Süleyman Hilmi Silistrevî (k.s.) hazretleri de, binbir emek ve zahmetle yetiştirdiği talebelerine şöyle buyurmuştur:

Evlatlarım! Bu ilimleri okumak isteyen bir kimse dâimâ: Ben bu ilimleri Allah rızâsı için okuyacağım, okuduklarımı da Ümmet-i Muhammedin evladına öğreteceğim. Bu suretle batağa düşmüş insanları kurtarmaya çalışacağım., diye düşünmeli.

Allah razi olsun hak yolcusu kardeşim.
teşekkür ederim.
paylaşım için sağol

DÜNYEVÎ MENFAAT BEKLEMEMEK 2


Vaktiyle Allah kendilerine kitap verilen okur-yazarların şöyle mîsâkını aldı. Celâlim hakkı için onu nâsa (insanlar) anlatacaksınız, ketmetmeyeceksiniz. Derken onlar onu omuzlarının arkasına attılar da mukâbilinde biraz para aldılar. Bakın ne kötü alışveriş. (Sûre-i Âl-i İmrân, 187)

Bu kitap verilmiş olanlardan murâd ehl-i kitap olan Yahûdi ve Hıristiyan âlimleridir. Bunların Kendilerine kitap verilenler adıyla yâd edilmeleri, kendilerine Kurân verilmiş olan müslümanların dahi böyle mîsaklarının alınmış bulunduğunu delâlet yoluyla hatırlatır. (Hak Dini Kuran Dili 2-1252/1253)

Görülüyor ki Allaha ahd-ü mîsak veren ehl-i kitap âlimleri, basît bir menfaat karşılığında hakîkatten ve sözlerinden dönmüşler, dalâlete düşüp gadab-i İlahîye dûçar olmuşlardır.

Kurân-ı Kerîm ile ikram olunan İslâm âlimleri, bu yüce emâneti hiçbir menfaat beklemeden ve menfaate âlet olmadan insanlara tebliğ vazîfesi ile mükelleftir.

Yüce Rabbimiz Kurân-ı Kerîmde (meâlen): Benim âyetlerimi birkaç paraya değiştirmeyin ve benden sakının, artık benden.(Sûre-i Bakara, 41)

Bu dinin garip anlarında hizmetini gören, saltanatını sürmeden ölmez. Hz. İmam-ı Âzam, İmam Yûsufun hastalığında, arkadaşlarının endişe içinde kendisine mürâcaat ettiklerinde, böyle söyledi:

Hayır ölmeyecek. Bu dinin garip anlarında hizmet etti, saltanatını sürmeden ölmez.
Nitekim âfiyet buldu. Kâdı oldu. Hadem u haşemi ile saltanat sürdü. Atının üzengisini altından yapacak kadar servet ve saâdete erdi.

Allah cc razı olsun. Çok önemli bir konuya değinmişsiniz. Rabbim bizleri ilmiyle amel etmeyen ve nefsine esir olan alimlerden muhafaza buyursun.

Paylaşım için Teşekkürler...
Allah Razı olsun...

mcirak28 ,gözyaşı ,İDEAL GENÇLİK kardeşlerim hepinize ayrı ayrı
teşekkür ederim ellerinize gözlerinize sağlık..

Teşekkürler...
Allah Razı olsun...


Teşekkürler...
Allah Razı olsun...


çok tşk ederim gözlerinize sağlık..


İz Bırakanlar (İslâm Büyükleri)

MollaCami.Com