Bölümler | Kategoriler | Konular | Üye Girişi | İletişim


Büyüklere hürmet..

BÜYÜKLERE HÜRMET

Islâmda büyüklere karsi saygi, küçüklere karsi sevgi bir esâstir. Bu esas, âile arasinda bir kat daha mühimdir. Anaya-babaya pek ziyâde hürmet lâzimdir. Bunlari adlari ile çagirmak edebe aykiridir. Bir kadinin kocasini adi ile çagirmasi da edebe aykiri oldugundan mekruhtur.

Bir hadîs-i serîfin mânâsi söyledir: Bir genç, bir ihtiyâra sâdece yasindan dolayi hürmet etti mi, Allâh da ona bir mükâfât olmak üzere, ihtiyârligi zamaninda hürmet edecek bir kimseyi muhakkak yaratir.

Büyükler için ayaga kalkmak, bir hürmet alâmetidir. Bir toplantiya gelenler için ayaga kalkilmasi âdet olan yerlerde, kalkmak müstehaptir. Böyle yapilmazsa, soguklar nefrete yol açilmis olabilir.

Müslümanlar, âlimlerin, takva sâhibi kimselerin ellerini sevgi ve saygi göstermek niyetiyle öperler, onlarla musâfahada bulunurlar. Bunlardan baska büyüklerin ellerini dindârliklarina saygi ve ikrâm için öpmek de câizdir. Fakat dünyâya âit bir maksad için öpmek mekruhtur.

Bir müslümanin, baskasi ile karsilastigi zaman kendi elini öpmesi tahrîmen mekruhtur. (F-29)

Umarım büyüklere hürmet mevzusunu uygulayıp sevabına erenlerden oluruz.

Son zamanlarda farkettiğim bir şey var; Bayram ve benzeri sebeplerden dolayı akrabalarımızı, yaşlılarımızı ziyaret ettik. Kapılarını çalmanın dahi çok fazla sevindirdiğini gördüm. Kaldı ki ellerini öpsek, ikramda bulunsak, ufacıkta olsa bir isteklerini yerine getirsek ne kadar çok sevinirler...

Değerli paylaşım için teşekkürler Sevgili Hak yolcusu...

Umarım büyüklere hürmet mevzusunu uygulayıp sevabına erenlerden oluruz...

aminn inşallah RABBİM dualarını almayı nasip eder..

konuya ilgi ve alakanız için teşekkür ederim gözlerinize sağlık


Umarım büyüklere hürmet mevzusunu uygulayıp sevabına erenlerden oluruz...

gözlerinize sağlık teşekkür ederim..


Hayatın İçinden İslam

MollaCami.Com