Bölümler | Kategoriler | Konular | Üye Girişi | İletişim


Amerika, kendi askerini vuran savaş robotlarını Irak'tan geri çekti

Amerika, kendi askerini vuran savaş robotlarını Irak'tan geri çekti
Amerikan ordusu, Irak'ta geçtiğimiz yıl denemeye başladığı son teknoloji ürünü savaş robotlarını, kendi askerlerine ateş açması sebebiyle geri çekti. Teknik arıza ve mühendislik hataları yüzünden 'isyankâr'laştığı belirtilen paletli ve otomatik silahlı robotların, gerekli düzeltme ve geliştirmeler yapıldıktan sonra cepheye yeniden gönderileceği vurgulandı.

Konuyla ilgili açıklama Japonya'daki 'RoboBusiness' konferansına katılan Amerikan Kara Kuvvetleri yetkilisi Kevin Fahey'den geldi. Fahey, Özel Silahlar Gözlem ve Keşif Doğrudan Hareket Sistemi (SWORD) bünyesinde üretilen insansız, uzaktan kumandalı askerî araçların, Irak'ta emir verilmediği halde hareket ettiklerini veya ateş açtıklarını vurguladı.

Olayların ne zaman ve nerede gerçekleştiği konusunda detaylı bilgi vermeyen Amerikalı yetkili, ölümlü kazaların son anda engellendiğini bildirdi. 5.56 milimetre çapındaki M249 hafif makineli silahlarla donatılmış robotların, askerleri hedeflemeleri üzerine denemelerin durdurulduğunu aktaran Fahey, yine de bu makinelerin, silahlandırılmış insansız keşif uçaklarından daha güvenilir olduğunu kaydetti. Amerikalı uzman, insansız savaş makinelerine güvenebilmek için en az 10-20 yıl geçmesi gerektiğini vurguladı. SWORD makinelerinin yanı sıra, 7.62 milimetre çapındaki ağır makineli silahlar ve geliştirilmiş güvenlik şartları sunan Modüler Gelişmiş Silahlı Robotik Sistem (MAARS) robotlarının da 1 yıl içinde denenmesine başlanılacak.

Amerikan ordusunun, Askeri İnsansız Yer Araçları projesi kapsamında Irak ve Afganistan'da 6 bin robot kullandığı ifade ediliyor. Swords adlı uzaktan kumandalı özel silah sistemleri çerçevesinde tasarlanan ve üretilen robot sistemleri için Amerika'nın 2012 yılına kadar en az 1,7 milyar dolar harcamayı planladığı söyleniyor. Tokyo, Cihan

adamlar nelerle ugrasiyor iste...


Güncel Haberler

MollaCami.Com