Bölümler | Kategoriler | Konular | Üye Girişi | İletişim


Göz taşı’na iğneli tedavi

Gözünüzde sürekli yanma ve batma şikayeti varsa, bu ‘göz taşı’nın habercisi olabilir. Safra kesesi ve böbrekte oluşan ‘taş’ hastalığı, göz kapaklarının içinde de oluşabiliyor. Uzmanlar, özellikle makyajla uyumanın göz taşı oluşumunu kolaylaştırdığı görüşünde. Kalsiyum ve fosfat metabolizmasının bozulması sonucunda, sadece böbrekler ve safra kesesinde değil, gözde de taş oluşuyor.

İnsanın gözünde ‘lithiasis’ ve ‘konkresyon’ olmak üzere iki tip taş hastalığı bulunduğunu söyleyen Dr. Emel Çolakoğlu, ‘Lithiasis denilen taş tipinde, beyaz renkli, milimetrik olarak büyük, az sayıda, sert, kalsiyum ve fosfat içeren taş oluşuyor. Konkresyon tipinde ise, daha küçük, sarı-beyaz renkli, daha çok sayıda, yağ içerikli taş oluşuyor’ dedi.
Böbrek taşı oluşanlarda göz taşı da oluşabiliyor

Üst ve alt göz kapaklarının içinde yerleşen, yanma ve batma gibi belirtilerle ortaya çıkan göz taşları kızarıklığa da yol açıyor.

Böbrek taşı oluşan kişilerin gözünde de taş oluştuğunu belirten Dr. Çolakoğlu, ‘Göz kapağının içindeki yağ bezlerinde enfeksiyon oluşması, tetrasiklin, sülfadiazin gibi antibiyotiklerin kullanılması ve kalsiyum-fosfat mekanizmasının bozulması hastalığın ortaya çıkmasına neden oluyor’ diye konuştu.

Yılda bir kez kontrol yaptırmak şart

Taş hastalığının teşhisini rutin göz muayenesi ile koyduklarını anlatan Dr. Çolakoğlu, ‘Damla anestezisi ile, özel bir iğne yardımıyla göz kapaklarında biriken taşları alıyoruz. Taşları toplamak 30 dakika sürüyor. Hastaya antibiyotik ve damla tedavisi veriyoruz. Yılda bir kontrole çağırıyoruz, çünkü yeniden taş oluşabiliyor’ diye anlattı.

Makyajla uyumak demek göz taşına davetiye demektir

Sık sık makyaj yapan, makyaj yaparken kötü malzeme kullanan, makyajını iyi temizlemeyen kişilerde makyaj artıklarının taşa yol açtığı da düşünülüyor. Dr. Emel Çolakoğlu, ‘Makyajın çok iyi temizlenmesi, makyajlı olarak uyunmaması ve kirpik temizliğinin iyi yapılması gerekiyor’ dedi

alıntıdır


Göz Hastalıkları

MollaCami.Com