Bölümler | Kategoriler | Konular | Üye Girişi | İletişim


Glokom ( Göz Tansiyonu)

Göz tansiyonu adıyla da bilinen glokom yaygın bir göz hastalığıdır. Glokom, göz içi sıvısını dışarı boşaltan kanallarda yapısal olarak tıkanıklık oluşması nedeniyle sıvının yeterli boşalamaması ve buna bağlı göz içi basıncının artması sonucu oluşur. Yükselen göz içi basıncı görme sinirlerine zarar verir. Görme siniri, gözden aldığı bilgiyi (görüntü) beyindeki Görme merkezine götüren bağlantıyı sağlar. Görme sinirindeki tahribat, zamanında kontrol altına alınmadığı durumlarda, körlüğe kadar varabilen görme azalmasına ve görme kayıplarına yol açar

Genellikle 40 yaş üzerinde oluşan glokom bebeklikte ve çocuklukta da oluşabilir. Yavaş ilerler. Belirgin bir ağrı olmadığı gibi görmedeki azalma çok yavaş olduğu için hasta tarafından, belirgin görme kaybı olana kadar fark edilmeyebilir. Bazı hastalarda; sabahları belirginleşen baş ağrıları, zaman zaman bulanık görme, geceleri ışıkların etrafında ışıklı halkalar görülmesi, televizyon seyrederken göz etrafında ağrı gibi ortak şikayetlere rastlanabilir. Daha nadir görülen akut glokom krizinde göz içi basıncının aniden çok yükselmesi sonucu, mide bulantısı ve baş ağrısı ile birlikte göz ağrısı ve göz kırmızılaşması görülür.

Ailesinde glokom hastalığı olanlarda,
Şeker hastalarında,
Yüksek miyopisi olan hastalarda,
Düzenli tedavi edilmeyen hipertansiyonlu hastalarda,
Uzun süre kortizon tedavisi altında olanlarda glokom görülme riski daha yüksektir.



Glokom hastalarında erken teşhis çok önemlidir. En etkili teşhis yöntemi normal yıllık göz muayeneleri sırasında göz içi basıncının ölçülmesi ve göz dibi muayenesi ile görme sinirinin kontrol edilmesidir. Göz içi basıncı normal değeri 10-21 mmHg'dır. Muayene sırasında daha yüksek değerler bulunur ise diğer teşhis yöntemlerine başvurulur.

Görme alanı testi görme sinirindeki hasarın derecesini ve ne kadar görme kaybına yol açtığını belirtmekte kullanılan bir testtir. Hastadan gözünü bir noktada tutarak ekranda yanıp sönen ışıkları bir düğmeye basarak haber vermesi istenir. Görülen ve görülmeyen ışıkların sayısı ve dağılımı, görme sinirinin fonksiyonu hakkında bilgi verir.

Glokom hastalığında önemli olan erken teşhis ve erken tedaviye başlamaktır, çünkü hastalık seyrinde gelişen görmedeki azalma (görme sinirindeki hasara bağlı) daha sonra tedavi ile düzeltilemez. Tedavinin esas amacı göz içi basıncını normal değerlerde tutarken, görme siniri ve dolayısıyla görme derecesini korumaktır.

Glokom, tanı koyulduktan sonra tamamen iyileştirilip ortadan kaldırılamaz fakat birçok hastada kontrol altına alınabilir ve görme kaybının ilerlemesi engellenebilir.

Glokomun tedavisi hastalığın tipine ve derecesine göre farklılık göstermektedir. Uygulanan tedavi şekilleri; göz damlası ile tedavi , ağızdan alınan tabletlerle tedavi, laser tedavisi ve cerrahi tedavidir.

Glokom kronik bir hastalık olduğundan tedavisi ömür boyu sürer ve kararlılık ister. Kalıtsal olabileceği için ailedeki diğer bireylerin de düzenli göz muayenesi olmaları gerekmektedir.

Faydalı bilgiler için teşekkürler...

RaßßiM oLanLara yardım etsin..koLay oLmasa gerek ;)
teşekkürLer..

ben tesekkür edrim arkadaşlar gercekten önemli bir konu ::)

sağlıklı bir hayat için önemli bilgiler...
RABBim tüm hastalara acil şifalar versin...

teşekkürler deniz kardeşim ;)


sağlıklı bir hayat için önemli bilgiler...
RABBim tüm hastalara acil şifalar versin...

teşekkürler deniz kardeşim ;)


Amin..Ben teşekkür ederim kardelen kardeşim :)


Faydalı bilgiler için teşekkürler...


Göz Hastalıkları

MollaCami.Com