Bölümler | Kategoriler | Konular | Üye Girişi | İletişim


Dünya Tarihinin Dönüm Noktası

Türkler’in İslam dini ve müslüman Araplarla tanışmasına vesile olan "Talas Savaşı"ndan Çin Ordusu karşısında zorlanan Müslümanların yardımına Türk süvarileri yetişmiştir. Savaşı izleyen Karluk beyinin emriyle savaş alanına giren Türk süvarileri karşısında neye uğradıklarını şaşıran Çinliler Talas Savaşı’nda yenilgiye uğramışlardır. Bu savaşın ardından islamiyet Maveraünnehr’de kalıcı hale gelmiş ve Türkler de uzun zaman Çin tehlikesinden kurtulmuşlardır.

[/color">pt]

[color=red]Bölgeye adım atan Müslüman Araplar, Türklerin yüksek ahlaklarını, idarecilik ve savaştaki üstün meziyetlerini yakından tanıma imkanı bulmuşlardır. Bu savaş sonucunda, Türklerin islamiyete girmesiyle bu dinin kısa sürede bir "dünya dini" olacağı inancı doğmuştur. Türklerin müslüman Arapları, Arapların da Türkleri tanımasına neden olan "Talas Savaşı" dünya tarihi için bir dönüm noktası olmuştur.

Talas Savaşı’nın ardından kitleler halinde islam dinine geçen Türkler, iddia edilenlerin aksine hiçbir zorlama ile karşılaşmamışlardır:

"Türkler, İslamiyeti samimi olarak, kendi istekleriyle, hiçbir zorlama ve dış baskı olmaksızın kitle halinde kabul edince, tarihlerinin yeni bir devresine ayak basmış oluyorlardı… Türkler müslüman olmak suretiyle Türklüklerini kemale erdirmiş, adeta tamamlamışlardı."
(Yılmaz Öztuna, Türk Tarihinden Yapraklar, s.47)

TALAS SAVAŞI...


751 yılında bugünkü Kırgızistan sınırları civarında Araplarla Çinliler arasında yapılan savaş. II. Göktürk Devletinin yıkılmasının ardından doğuya ilerleyen Çin ordusu ile, Ebu Müslimin gönderdiği Arap orduları arasındaki savaşı, Karluk Türklerinin yardımı ile Araplar kazandı. Bu yenilgi ile Çin ordusu geri çekilirken bölgenin hakimiyeti Araplara geçti. Bu savaş sonrasında bölgenin. Arap Abbasi Devletine geçmesi ile Türklerin müslümanlaşma süreci hızlandı.

Karluk, Yağma ve Çiğil boyları İslamiyeti kabul etti. Bu savaşta Çin ordusunun komutanı An Lushan isimli bir Koreli idi.

Bu savaşla birlikte matbaa ilk defa Çin dışına çıkmıştır.Bunun yanı sıra barut,kağıt ve pusulayıda Araplar ve Türkler öğrenmişlerdir.Bu önemli buluşlar Avrupa'ya ise Avrupa ülkelerinin Türklere karşı düzenlediği Haçlı Seferleri ile geçmiştir.Bu bakımdan da Talas Savaşı'nın Dünya Tarihi için çok önemli bir yeri vardır.Ayrıca Çin, bu yenilgiden sonra kabuğuna çekilmiştir.Ve bu kabuğunu 2005'te ancak kırarak küresel pazarda büyük bir pay elde etmiş birçok devletin ekonomisini alt üst etmiştir. Bu savaşın diğer bi önemli sonucu da Türkler İslamiyet'le tanışmış ve gruplar halinde islamiyete girmeye başlamışlardır.

teşekkürler...emeğine sağlık..


teşekkürler...emeğine sağlık..

Bu güzel bilgiler için teşekkürler kardeşim. Emeğinize sağlık.


Osmanlı Tarihi

MollaCami.Com