Bölümler | Kategoriler | Konular | Üye Girişi | İletişim


öss hakkında genel bilgiler..

ÖSS’de (Öğrenci Seçme Sınavında) Hangi Testler Yer Alacaktır?

ÖSS'ye giren adaylara iki bölümden oluşacak bir sınav uygulanacaktır. Birinci bölümde ortak derslerle ilgili Türkçe Testi (Tür), Sosyal Bilimler-1 Testi (Sos-1), Matematik-1 Testi (Mat-1), Fen Bilimleri-1Testi (Fen-1); ikinci bölümde ise liselerin alan dersleri ile ilgili Edebiyat-Sosyal Bilimler Testi (Ed-Sos), Sosyal Bilimler-2 Testi (Sos-2), Matematik-2 Testi (Mat-2)ve Fen Bilimleri-2Testi(Fen-2 )yer alacaktır.

Öğrenci Seçme Sınavında her testte hangi derslerden ne ağırlıkta soru sorulacağı Tablo 1C'de gösterilmiştir. Bu tabloyu incelemeniz sınava hazırlanırken size yardımcı olabilir.

Soru kitapçığında yer alan sorular beş seçenekli, çoktan seçmeli türde olacaktır. ÖSYM bu kurala uymak koşuluyla soruların soruluş biçimlerinde yıldan yıla değişiklik yapabilecektir.

Test sorularının tümü sınavda adaylara bir soru kitapçığı halinde verilecektir. Ortak derslerle ilgili testleri adayların tümü cevaplayacaktır. Adayların alan testlerini cevaplayıp cevaplamayacakları ile hangi testleri cevaplayacakları okul türleri, alanları ve girmek istedikleri yükseköğretim programlarına göre değişecektir. Adaylar, tercih etmek istedikleri yükseköğretim programlarına öğrenci alınırken hangi ÖSS puanı kullanılıyorsa o puanın hesabında ağırlığı olan testleri cevaplayacaklardır.

Sınava Girerken Yanınızda Bulundurmanız Gereken Belgeler Nelerdir?

ÖSS SINAVA GİRİŞ VE KİMLİKBELGESİ: Bu belge Merkezimiz kayıtlarında bulunan adresinize 2006 Mayıs-Haziran ayları içinde gönderilecektir. Postalama işleminin başlama ve bitiş tarihleri Merkezimizce ayrıca duyurulacaktır. Özel kağıda basılmış olan bu belgenin üzerinde sınava gireceğiniz merkez, bina, salon bilgileriniz ile fotoğrafınız bulunacaktır. Bu belgenin yıpranmaması için gerekli özeni gösteriniz. ÖSS Sınava Giriş ve Kimlik Belgesi olmayan veya bu belgenin fotokopisi veya faks metni ile gelen adaylar kesinlikle sınava alınmayacaktır.

FOTOĞRAFLIVE ONAYLI ÖZEL KİMLİK BELGESİ: Sınava girebilmeniz için ÖSS Sınava Giriş ve Kimlik Belgesinden başka, kimliğinizi açıkça gösteren fotoğraflı ve onaylı özel bir kimlik belgesi daha gerekmektedir. Nüfus cüzdanı, sürücü belgesi, pasaport vb. özel kimlik belgesi olarak kabul edilecek belgelerdir.

BİR FOTOĞRAF: Sınavda salon görevlileri, ÖSS Sınava Giriş ve Kimlik Belgenizdeki fotoğrafınızdan sizi tanımada zorluk çekebilirler. Bu nedenle, her adayın yanında kendini açık bir şekilde tanıtan bir fotoğraf bulundurması gereklidir. Her aday bu fotoğrafın arkasına T. C. Kimlik Numarasını, adını ve soyadını mutlaka y azmalıdır.

ÖSS Sınava Giriş ve Kimlik Belgesinin aslı ile özel kimlik belgesinden oluşan iki belgeyi eksiksiz olarak yanında bulundurmayan bir aday, ileri süreceği neden ne olursa olsun, ÖSS'ye alınmayacaktır. Bir aday ÖSS Sınava Giriş ve Kimlik Belgesinin aslı olmadığı halde sınav merkezi yöneticilerinin, bina ve salon sorumlularının veya ÖSYM temsilcilerinin kararıyla herhangi bir salonda sınava alınmış olsa bile, bu adayın sınavı ÖSYM Başkanlığınca geçersiz sayılacaktır.

Sınava girerken, yukarıda sözü edilen belgelerin yanı sıra şu gereçleri de yanınızda bulundurmanız gerekir: en az iki adet koyu siyah ve yumuşak uçlu kurşunkalem (2B, B veya HB), yumuşak, leke bırakmayan, kaliteli bir silgi ve bir kalemtıraş.

Sınavdan birkaç gün önce sınava gireceğiniz binayı gidip görmeniz yararınıza olacaktır. Hiçbir aday, ÖSS Sınava Giriş ve Kimlik Belgesinde yazılı olan salondan başka bir yerde sınava giremez.


Öğrenci Seçme Sınavı (ÖSS) Nasıl Uygulanacaktır?

15 Haziran 2008 Pazar günü yapılacak olan Öğrenci Seçme Sınavı sabah saat 09.30'da başlayacak, tek oturumda uygulanacak ve 195 dakika sürecektir. Kimlik kontrolleri ve salona yerleştirme işlemlerinin zamanında yapılabilmesi için, adayların sınava girecekleri binanın kapısında en geç saat 08.45'te hazır bulunmaları zorunludur. Adayların oturacakları yerleri saptamak, gerekirse sınav sırasında bir adayın yerini değiştirmek yetkisi salon başkanına aittir. Gerekli kimlik kontrolleri ve yerleştirme işlemleri tamamlandıktan sonra salon başkanı sınavda uyulacak kuralları adaylara hatırlatacak ve test sorularını cevaplamak için kullanılacak cevap kağıtlarını dağıttıracaktır. Cevap kağıtlarındaki gerekli yerler adaylarca doldurulduktan sonra soru kitapçıkları da dağıtılarak sınav başlatılacaktır. Sınav başladıktan sonra adayların ilk 90 dakika ve son 15 dakika içerisinde sınav salonunu terk etmeleri yasaktır.

Adayların sınava,

• çağrı cihazı, telsiz, cep telefonu vb. haberleşme araçlarıyla,

• cep bilgisayarı, saat fonksiyonu dışında fonksiyonu bulunan saat, sözlük işlevi olan elektronik aygıt, hesap
makinesi vb. her türlü bilgisayar özelliği bulunan cihazlarla,

• silah ve benzeri teçhizatla,

• müsvedde kağıdı, defter, kitap, sözlük, pergel, açı ölçer, cetvel vb. araçlarla gelmeleri; sınav süresince adayların,

• konuşmaları, kopya çekmeleri ve kopya vermeleri, salondaki görevlilere soru sormaları,

• birbirlerine kalem, silgi vb. şeyler alıp vermeleri,

• sınav salonunda sigara, pipo, puro vb. içmeleri,

• başkalarını rahatsız edecek şekilde bir şeyler yiyip içmeleri,

• sınav düzenini bozacak davranışlarda bulunmaları

yasaktır. Bu yasaklara uymadığı saptanan adayların sınavları iptal edilecektir.


Öğrenci Seçme Sınavı (ÖSS) Soru Kitapçığı Nasıl Olacaktır?

ÖSS'de uygulanacak testler, bir kitapçık halinde adaylara verilecek ve adaylar cevaplarını soru kitapçığından ayrı olarak verilecek cevap kağıdına işaretleyeceklerdir. ÖSS'de kullanılacak soru kitapçığı farklı türlerde basılacaktır. Soru kitapçıklarının kapsadıkları sorular birbirinin tamamen aynı olacak; ancak sorulan veya sorulardaki seçeneklerin sıralanışı değişebilecektir. Bu nedenle her soru kitapçığı türünün doğru cevap anahtarı farklı olacaktır. Soru kitapçığı türü, kitapçığın kapağında ve iç sayfalarında yazılı olacaktır.

Sınava Girerken Hangi Belgeleri Gösterecek Ve Sınav Sonunda Neleri Teslim Edeceksiniz?

Adaylar, sınav salonuna ellerindeki ÖSS Sınava Giriş ve Kimlik Belgeleri kontrol edilerek alınacaklar ve sıra numaralarının bulunduğu yerlere oturtulacaklardır. Yerine oturan aday ÖSS Sınava Giriş ve Kimlik Belgesi ile fotoğraflı özel kimlik belgesini sırasının üzerine koyacaktır. Salondaki görevliler ilk iş olarak ÖSS Sınava Giriş ve Kimlik Belgeleri ile adayların tek tek kimlik kontrollerini yapacaklar ve ÖSS Sınava Giriş ve Kimlik Belgelerini toplayacaklardır. Sınav sırasında Merkezimizi temsil edecek özel görevliler sınav salonlarını dolaşacaklar; gerekli gördükleri takdirde kimlik kontrollerini yeniden yapacaklar ve gereken bütün önlemleri alacaklardır.

Sınavın bitiminde her adayın kullandığı soru kitapçığı ile cevap kağıdı salondaki görevliler tarafından toplanacaktır. Böylece sınava başlarken ÖSS Sınava Giriş ve Kimlik Belgesi, sınavın bitiminde ise soru kitapçığı ve cevap kağıdı olmak üzere üç belgenin eksiksiz olarak görevlilere teslim edilmiş olması gerekmektedir. Özellikle büyük salonlarda görevliler bir adaya ait soru kitapçığı ve cevap kağıdından herhangi birini almayı unutabilir. Böyle bir durumda ilgili aday, derhal gerekli uyanda bulunarak yukarıda sayılan belgelerinin eksiksiz teslim alınmasını sağlamalıdır. Adaylar isterlerse, salon görevlilerinin cevap kağıtlarını poşetlerine koymalarını izleyebilirler.

Sınav Sonuçlarının Geçerli Sayılması Nelere Bağlıdır?

Bir adayın sınavının geçerli sayılarak cevap kağıdının değerlendirilmesi için

· kopya alma ve ya verme girişiminde bulunmaması,

· kullandığı soru kitapçığının türünü cevap kağıdına doğru olarak işaretlemesi,

· cevaplarını soru kitapçığına değil, cevap kağıdına işaretlemiş olması ve diğer sınav kurallarına uyması zorunludur.

Belgeleri eksik veya geçersiz olduğu halde salon görevlileri tarafından yanlışlıkla sınava alınan veya sınav kurallarına uymadıkları halde sınav düzenini bozmamak için salondan çıkarılmayarak sınava devam ettirilen adayların sınavları Merkezimizce geçersiz sayılacaktır

Salon Tutanakları ve Test Sorularına Verilen Cevaplar Üzerinde Ne Gibi İncelemeler Yapılır?
Sınav görevlilerince tutanak veya raporla ÖSYM'ye kopya çektikleri bildirilen veya cevap dağılımlarında istatistiksel yöntemler kullanılarak yapılan taramalarda, her ne şekilde olursa olsun, ikili veya toplu olarak birbirlerinden yararlandıkları saptanan adayların sınav sonuçları, ÖSYM Yürütme Kurulu'nca kısmen veya tümüyle iptal edilir; kopya işlemlerinde varsa aracılık yapanlar hakkında suç duyurusunda bulunulur.

Adayların kopya çekme girişiminde bulunmamaları ve kendilerinden kopya çekilmesini engellemek için cevap kağıtlarını başkalarının göremeyeceği şekilde kullanmaları gerekir.

alıntıdır


Öss

MollaCami.Com