Bölümler | Kategoriler | Konular | Üye Girişi | İletişim


İktidarla sendikalar, 7 bin 200 işgününde uzlaştı

İktidarla sendikalar, 7 bin 200 işgününde uzlaştı


Çalışma Bakanı Çelik ile sendika başkanları arasında beş saat süren zirvede anlaşma sağlandı. Çelik, “Büyük ölçüde mutabakat sağladık.” dedi.
Sosyal Güvenlik Reformu konusunda hükümetle sendikalar arasındaki görüşmelerde büyük ölçüde mutabakat sağlandı. Buna göre daha önce '9 bin' olarak öngörülen prim gün sayısı SSK'lılar için 7 bin 200'e indirilecek; ancak 65 yaş şartı korunacak.



Emeklilik yaşı 2036'dan sonra kademeli olarak artacak. Erkeklerde 2046'da, kadınlarda 2048'de 65'e çıkacak. Maaş bağlama oranı, mevcut çalışanlar için ilk 10 yıl yüzde 3 olarak uygulanacak, daha sonra 2'ye inecek. Diş protez bedellerinde yaş sınırı öngören düzenlemeden de vazgeçildi. Tüm sigortalılar, protezin yüzde 10 ile 20'sini ödeyecek. Gelinen noktayı "büyük ölçüde mutabakat" sözleriyle duyuran Çalışma Bakanı Faruk Çelik, "Önemli konularda uzlaşmaya vardık, ama anlaşamadığımız noktalar da oldu. Dört dörtlük bir mutabakatı kimse beklememeli." dedi. Reform, bu hafta Meclis Genel Kurulu'na gelecek.

Sendikalar, Çalışma Bakanı Çelik ile toplantıya 7 ana maddeden oluşan taleple geldi. 4'ünde anlaşma sağlanırken 3'ünde hükümet geri adım atmadı. Varılan kısmi mutabakata göre emeklilik için gereken prim gün sayısı, yeni işe giren SSK'lılarda 7 bin 200'e inerken Bağ-Kur ve Emekli Sandığı mensupları için 9 bin gün korundu. Maaş bağlama oranı ise halen sistemde olanlar için ilk 10 yıl yüzde 3 olacak. Daha sonra yüzde 2'ye inecek. Yeni işe girenlerde ise bu oran ilk yıldan itibaren yüzde 2 uygulanacak. Diş protezlerine ilişkin düzenlemede de sendikaların dediği oldu. 18 yaşını doldurmuş ve 45 yaşından gün almamış kişilere protez bedelinin yüzde 50'sini cepten ödemeyi öngören düzenlemeden vazgeçildi. Tüm sigortalılar, protez bedellerinin yüzde 10-20'sini ödeyecek.

Emeklilik yaşında ise anlaşma sağlanamadı. 2036'dan sonra kademeli olarak artacak olan emeklilik yaşı, erkeklerde 2046'da, kadınlarda ise 2048'de 65'e çıkacak. Yine emekli aylıklarının hesabında güncelleme katsayısının yüzde 30 oranında yansıtılması hükümetin geri adım atmadığı bir başka madde. Emek Platformu, katsayısının belirlenmesinde büyüme hızının yüzde 100'nün dikkate alınmasını talep ediyordu.

Varılan anlaşmanın, sosyal tarafların daha önce ilan ettikleri 19 maddelik taleplerini büyük ölçüde karşıladığı belirtiliyor. Buna göre SSK'lılar için ölüm aylığın, zorlaştıran 1800 gün prim ödeme şartından vazgeçildi. Bunun yerine mevcut düzenleme olan 900 gün primle 5 yıl sigortalılık süresi korundu. İşsizlerin sağlık hizmetlerinden yararlanmalarını 10 güne indiren düzenlemeden vazgeçildi. Buna göre işsiz kalanlar, 3 ay boyunca sağlık hizmetlerinden yararlanabilecek.


Sosyal Güvenlik Reformu, bu hafta TBMM Genel Kurulu'na geliyor
Çalışma Bakanı Faruk Çelik, zirvenin ardından yaptığı açıklamada, böylesi önemli konuda dört dörtlük bir mutabakatı kimsenin beklememesi gerektiğini dile getirdi. Çelik, "Çok önemli konularda mutabakata vardık, ama varamadığımız konularda oldu.'' dedi. Gelinen noktayı 'büyük ölçüde mutabakat' olarak niteleyen Bakan Çelik, Sosyal Güvenlik Reformu'nun bu hafta Genel Kurul'a geleceğini söyledi. Türk-İş Başkanı Mustafa Kumlu ise birkaç madde hariç istediklerini aldıklarını söyledi. Kavga etmek niyetinde olmadıklarını belirten Kumlu, bundan sonra eylem kararı alıp almayacakları yönündeki ısrarlı sorular karşısında "Konuyu yetkili kurullarda görüşeceğiz." açıklamasını yaptı. Kumlu, Emek Platformu'nun daha önce 19 madde halinde tespit ettikleri taleplerinin yüzde 90'ının kabul edildiğini işaret etti. TİSK Başkanı Tuğrul Kutadgobilik de hükümet ile sosyal taraflar arasında yaşanan bu diyaloğa dünyanın gıpta ile baktığını belirterek, "Yunanistan'da yaşanan genel grevi düşündüğümüzde Türk demokrasisi açısından uzlaşmadan şeref duyuyorum." dedi.


Tarafların anlaştığı maddeler
SSK'lılar için prim gün sayısı 9 binden 7 bin 200'e indirildi.

Maaş bağlama oranı halen çalışanlar için ilk 10 yıl yüzde 3 olacak, daha sonra yüzde 2'ye inecek.

Yeni işe girenlerde maaş bağlama oranı ilk yıldan itibaren yüzde 2 olarak uygulanacak.

Diş protezlerine ilişkin düzenlemede yaş sınırı kaldırıldı.

Sosyal taraflar, SGK'nın oluşturacağı fiyatlandırma komisyonunda yer alacak.

SSK'lıların ölüm aylığı alabilmesi için 900 gün primle 5 yıl sigortalılık süresi yetecek.

İşsizler sağlık hizmetlerinden 3 ay boyunca yararlanabilecek. Emzirme ve çeyiz yardımının ne kadar olacağı, SGK Yönetim Kurulu'nun kararı ve Çalışma Bakanlığı'nın oluru ile belirlenecek. Uzlaşılamayan maddeler

Emeklilik yaşı 2036'dan sonra kademeli olarak artacak. Erkeklerde 2046'da, kadınlarda ise 2048'de 65'e çıkacak.

Emekli aylıklarının hesabında güncelleme katsayısı yüzde 30 oranında yansıtılacak. Sendikalar yüzde 100 yansıtılmasını istiyordu.

Gazeteciler, pilotlar ve postacılar gibi bazı iş kollarında fiili hizmet zamları kalkacak.

Ayakta tedavilerden 2 YTL'lik katkı payı alınacak.

Özel hastaneler en fazla yüzde 20 fark ücreti alabilecek.


Güncel Haberler

MollaCami.Com