Bölümler | Kategoriler | Konular | Üye Girişi | İletişim


Seçtiğiniz bölüm yolunuzu açmalı

Öncelikle öğrenci ve velinin şunu bilmesi gerekiyor: ÖSS tercihleri okunmak istenen bölüm-şehir-üniversite göz önüne alınarak değil yapılmak istenen meslek düşünülerek yapılmalı.

ÖSS tercihi bölüm tercihi değil, meslek tercihidir. Örneğin fen-edebiyat fakültesini seçen bir öğrenci mezuniyetten sonra iktisadi idari bilimler alanında çalışamaz ve bu fakülte mezunlarının girdiği sınavlara giremez.

İdealinizdeki bölüm ya da üniversite yoktur, idealinizdeki meslek vardır. Seçeceğiniz bölümün idealinizdeki mesleğe gidişte bir engel olmaması ve olabildiğince yolunuzu açması esas olan.

Mezuniyetten sonra girilecek birtakım özel ve kamu sınavları olacağı gibi adaylardan birtakım nitelikleri de edinmiş olmaları beklenecek. Gençlerin kendini kariyer yolculuğunda nelerin beklediğini bilmesi ve hazırlıklı olması gerekiyor.

Tercih sürecinde öğrenci iki boyutlu bir araştırma yapmalı. Birincisi kendi ilgi ve yeteneklerini tanımaya dair olmalı. Ben hayatta ne yapmak istiyorum, hangi mesleği yapabilirim, altından kalkabilir miyim gibi bir sürü soruya somut cevaplar aramalı. İkinci araştırma ise yapmak istediği meslek veya mesleklere dair.

Radikal

Yazı için teşekkürler.

***

Yazı güzel; fakat gerçeği pek yansıtmıyor.

ÖSS tercihleri okunmak istenen bölüm-şehir-üniversite göz önüne alınarak değil yapılmak istenen meslek düşünülerek yapılmalı.


Tercih yapılırken bölümün yanında üniversite ve üniversitenin bulunduğu şehrin konumu da çok önemlidir. Rehber öğretmenleri gerekli yardımlarda bulunuyorlar. Ancak bunun yanında tercih edilecek üniversitede okuyanların da görüşleri alınmalı. Üniversite tercih edilecek bölüme yeterli imkan sağlamış mı? Sayısal sınıflarda labaratuar imkanları nasıl? Şehrin konumu nedir? Mezun olduktan sonra iş imkanı nedir? Eğitim fakülteleri ve bazı Fen-Edebiyat fakültesi bölümleri için şehirdeki dershane imkanları nelerdir? Gibi birçok soru sorularak tercih yapıldığında öğrencilik döneminde çekeceği bazı skıntılar önlenmiş olur.

***

anlasildi bir de meslek rehberligi sitesi kurmak gerek :)))

arastiranlara kolaylik saglayak dimi;))


anlasildi bir de meslek rehberligi sitesi kurmak gerek :)))

arastiranlara kolaylik saglayak dimi;))


ii olur arkadaşlara yardımcı olmak için...

üniversite, lise, meslek bunlar planimda var insllh zaten bir kac calisma ile paralel ilerliyecekler :)

faruk kardese katılıyorum ..

bilhassa ulaşım , yerleşim ve bolumun olanakları en az seçeceğiniz bölüm kadar önemli..

imkanlar iyi bir şekılde gözönunde bulundurulmalı..

isteklerinize uyan bır unıversıte sızın ıcın cok daha ıyı olacaktır..

tercıh yapanların ıtınalı davranması gereken bır konu..

teşekkurler

Bence tercihler çok fazla dershanelere de bırakılmamalı. Gittiğim dershanedeki rehberlik hocalarımla bir liste oluşturduk. Daha doğrusu onlar oluşturdu. Ben ısrarla Konya istediğim halde, Konya nın ve öğretmenliğin gelmeyeceğini söyledi ve inanırmısınız ilk sıraya Kars Fizik yazdı. Evlerinde kalmam için ısrarcıydılar. Sonra evde ailemle oturduk bize verilen kitapçığı tabiri caizse hatim ettik ve şükür istediğim yer geldi.

Farukaktaş kardeşimize bende katılıyorum. Şehir ve üniversite çok ama çok önemli. Üniversiteyi aileden uzak okumak isteyen öğrenciler için şehir tercihi önemli.

Teşekkürler


Üniversite

MollaCami.Com