Bölümler | Kategoriler | Konular | Üye Girişi | İletişim


FEN BİLGİSİ DERSİNE NASIL ÇALIŞILIR

Fen Bilgisi dersi Fizik, Kimya ve Biyoloji olmak üzere üç ana bölümden oluşur.
Fizik bölümüne nasıl çalışılırFizik konuları bugüne kadar Liselere Giriş Sınavlarında öğrencilerin en düşük net çıkardıkları bölümler arasındadır. Oysa sınavı kazanmak için yüksek netler çıkarmak zorunda olan öğrenciler, tüm sorularda olduğu gibi fizik sorularında da en yüksek neti çıkarması gerekir.
İlk olarak yapılması gereken iş, fiziğe karşı olan ön yargıdan kurtulmak olmalıdır. Fizik konularına cesaretle yaklaşmalı, bu dersi başarabileceğimize inanmalıyız. Unutulmamalı ki Einstein, İbn-i Hacer, Cicero gibi insanlar önceleri kabiliyetsiz, düşünme özürlü zannedilirken sonraları inançları, kendilerine güvenleri ve azimleri sayesinde dünya çapında büyük düşünür ve bilim adamı hâine gelmişlerdir.
Özellikle son yıllarda Liselere Giriş Sınavlarında bilgiye dayanan yorum sorularının ağırlıklı olarak geldiğini görmekteyiz. Bundan dolayı, sadece konulardaki vurguları ve formülleri ezberlemektense, konunun amacı ve mantığı anlaşılmaya çalışılmalıdır. Böylece aynı konu içinde sorulabilecek çok farklı tipteki yorum soruları çözülebilir.
Diğer derslerde olduğu gibi, fizik konuları da yıl boyunca programlı çalışılmalıdır. Öncelikle konular detaylıca çalışılıp öğrenilmelidir. Öğrenilen konuyla ilgili vakit kaybetmeden farklı tipte ve bol soru çözülmelidir.
Çoğu öğrencinin en büyük sıkıntısı konuları anlamalarına rağmen soru çözmemeleri ve öğrendiklerini çabuk unutmalarıdır. Unutulmamalı ki fizik konuları tıpkı kolonya gibi uçucudur. Eğer konular çalışıldıktan sonra fazla zaman geçirilmeden tekrar edilirse, çözümlü ve cevaplı testler çözülürse unutma problemiyle karşılaşılmaz.
Fizik konularıyla ilgili temel bilgi eksiklikleri varsa soru çözümünde sorunlar yaşanabilir. Öyleyse soru çözülecek konunun temel bilgileri mutlaka öğrenilmeli, sonra sorulara geçilmelidir. Fizik dersinin birçok dersten farklı yanı, günlük hayatta kullanılan veya gerçekleşen şeylerin bu dersle ilgisi olmasıdır. Bu nedenle öğrendiklerinizin günlük hayatla bağlantısını kurmanız öğrenmenin verimini artıracaktır.
Fizik dersinin bir çok konusu deney gerektirir. Deney, soyut bilginin laboratuvar ortamında somut hâle gelmesini sağlar. Deney sayesinde öğrenci, en etkili ve verimli öğrenme metotlarından biri olan yaparak ve yaşayarak öğrenmeyi gerçekleştirir. Ayrıca deney çalışmaları, öğrencinin yorum yapma kabiliyetini de geliştirir. Yoruma dayalı fizik sorularını daha kolay çözmesine zemin hazırlar. Bu nedenle deney çalışmaları, ciddîye alınmalı; takip edilmeli ve not edilmelidir.
Özellikle son yıllardaki çıkmış soruları çözmek, sınavlara hazırlık adına faydalı olacaktır.
Kimya bölümüne nasıl çalışılır
Kimya, fen bilgisi dersi içerisinde en kolay anlaşılabilecek nitelikteki bölümdür. Ders, öğretmenden takip ediliyorsa çok dikkatli dinlenmeli, önemli görülen noktalar not edilmelidir. Bir dergi veya kitap takip ediliyorsa konu anlatımları hazmedilmeli, sorular dikkatle incelenmelidir. Bu sırada neyin nasıl anlatıldığı üzerinde düşünülmelidir.
Ders çalışırken anlayamadığınız ya da kafanıza takılan noktaları not etmeli, öğretmenlerinize sormalısınız. Akıllı insan aklını kullanır, ondan daha akıllısı başkalarının aklını da kullanır.

Konuları mantığınıza sindirerek öğrenin.
Konuları öğrenmeden soru çözmeyin.
Çıkmış soruları inceleyin.

Biyoloji bölümüne nasıl çalışılır
Sınavlarda biyolojinin tartışılmaz bir önemi vardır. Genellikle az sayıda öğrenci tarafından soruların çoğu çözülebilmektedir. Bu durum biyolojiye ilgi duyan, bu dersi çalışan öğrencilere avantaj sağlamaktadır. Çünkü yaptıkları biyoloji sorularıyla rakiplerini geçmekte ve ipi göğüslemektedirler.
Eksikliklerinizi öğretmenlerinize sorarak ya da bu ders ile ilgili kaynakları çalışarak giderebilirsiniz. Kaynağın öğretmen olması, kitap ihtiyacını ortadan kaldırmaz. O hâlde iyi bir kayna kitap dersi öğrenmeniz açısından önemlidir.
Biyolojinin konu ve alanı çok geniştir. Sorular en ince ayrıntılardan bile gelebilmektedir. Bunun için ders kitapları iyi incelenmeli, bu kitaplara her cümlesi soru olabilir düşüncesiyle çalışılmalıdır.
Bir çok öğrencimiz, biyoloji dersinde yabancı kavramların çokluğundan şikâyetçidir. Bu, çok doğru bir tespit değildir. Çünkü aynı miktarda; hatta daha fazla kavram matematik gibi diğer derslerde de vardır. Yabancı kavramların çokluğundan şikâyet etmek, bunları günlük hayata aktaramamaktan kaynaklanmaktadır. Oysa biyolojinin birçok konusu insanı doğrudan ilgilendiren ve yaşamla doğrudan ilgili konulardır.
Biyolojiyi öğrenmenin nen etkili yolu, sık sık tekrardır. Her dersin zekâ ile halledilebilecek yoruma dayalı yönünün yanında ezberlenecek yönü mutlaka vardır. Biyolojideki kavramları ezberlenecek kısımdan kabul edebilirsiniz, aynı matematikteki formüller gibi. Bu yapılırken görsel malzeme kullanılabilir. Örneğin kalp ile ilgili kavramları öğrenecekseniz resim, afiş, fotoğraf, tablo veya maketlere bakarak çalışabilirsiniz.
Çalışmalarınızı düzenli olarak yapmalısınız. Bunun için çalışma plânınızda biyolojiye periyodik olarak yer verin. Ya günlük, ya da haftalık çalışın.
Sınav akşamına kadar da olsa biyoloji ile aranızda bir sevgi köprüsü kurun. Kişi sevmediği işte başarılı olmayacağı gibi, sevmediği derste de başarılı olamaz.
Öğrendiğiniz konuları günlük hayatla bağdaştırmaya çalışın. Bol bol soru çözün. Çıkmış soruları gözden geçirin. Konuları birkaç kaynaktan takip edin.



alıntıdır

çok faydalı paylaşımlar olmuş. bende biyoloji adına şunu söyleyebilirim gerçekten farklı kaynaklardan konuyu okumaları çok faydalı olacaktır. çünkü her kitap farklı şekilde anlatır. kişi kendisine hangisinin daha uygun olduğunu ve anlaşılabilir olduğunu öğrenmek için karşılaştıracaktır. bu da biyolojinin püf noktası. farklı kaynakları okurken karşılaştırmak için anlamanız da gerekir.


İlköğretim

MollaCami.Com