Bölümler | Kategoriler | Konular | Üye Girişi | İletişim


Insanligin Iftihar Tablosu'nun hayat kronolojisi

Insanligin Iftihar Tablosu'nun hayat kronolojisi

Cenab-i Hak, Peygamber Efendimiz (sallallâhu aleyhi ve sellem)'i bize bir ornek insan olarak gondermistir. Allah Resulu'nun yasamis oldugu hayatin her karesinden alacagimiz pek cok ders var.

Bugun yasadigimiz problemleri O'nun ornek hayatindan cikarilabilecek prensiplerle cozmemiz mumkun. Bu da Efendimiz (sallallâhu aleyhi ve sellem)'in hayatini bilmemize bagli. Onun icin Allah Resulu'nun hayatini okumali, basta cocuklarimiz olmak uzere etrafimizdaki kisilere okutmaliyiz. Ve tabii ki O'nun hayatini hayatimiza hayat kilmaliyiz. Allah Resulu'nun hayatinda onemli yer tutan hadiselerden hareketle yillari esas alarak sizin icin bir kronoloji hazirladik. Bu kronoloji sayesinde Efendimiz (sallallâhu aleyhi ve sellem)'in hayati kare kare gozumuzde canlanacaktir.



571


Rebiulevvel ayinin 12'nci gecesi (20 Nisan) Efendimiz (sallallâhu aleyhi ve sellem) dunyayi sereflendirdi.

575

Sut annesi Halime Hatun, Allah Resulu'nu annesi Hazret-i Amine'ye teslim etti.

577

Efendimiz (sallallâhu aleyhi ve sellem), Mekke ile Medine arasindaki Ebva Koyu'nde annesini kaybetti. Dedesi Abdulmuttalib Efendimizi himayesi altina aldi.

579

Abdulmuttalib ahirete goc etti. Efendimiz, amcasi Ebu Talib'in yaninda kalmaya basladi.

583

Amcasi Ebu Talib'le ticaret maksadiyla Sam'a gitti. Burada Rahip Bahîra Allah Resulu (sallallâhu aleyhi ve sellem)'nun beklenen son peygamber oldugunu kesfetti.

590

Hilfu'l-Fudul (Faziletliler Antlasmasi) cemiyetine istirak etti.

591

Ticarete basladi.

596

Ikinci kez ticaret maksadiyla Sam'a gitti. Uc ay sonra Hazret-i Hatice Validemiz'le evlendi. Hazret-i Hatice'den ikisi erkek, dordu kiz olmak uzere sirasiyla, Kasim, Zeyneb, Rukiyye, Ummu Gulsum, Fâtima ve Abdullah adlarinda alti cocugu oldu.

605

Kâbe'nin yeniden imari esnasinda kabileler arasinda cikan anlasmazligi giderdi.

610

Hira'da ilk vahiy teblig edildi. Kendisine peygamberlik gorevi verildi.

613

Safa tepesine cikip ilk acik tebligini yapti. Yakin akrabalarina teblig icin yemekler verdi. Muslumanlara iskence yapilmaya baslandi.

615

Habesistan'a ilk hicret yapildi. Mekke'deki siddete hedef olmaktan kurtulup dinlerini daha iyi yasayabilmek icin dordu hanim, toplam on bes kisilik bir ekip yola koyuldu. Baslarinda Efendimiz'in damadi Hazret-i Osman vardi. Ayni yil, Hazret-i Hamza ile Hazret-i Omer Musluman oldu.

616

Habesistan'a 2. hicret yapildi. On sekizi hanim olmak uzere toplam yuz bir kisi Hazret-i Cafer Ibn Ebi Talib onderliginde Habesistan'a gitti. O donemde henuz Musluman olmayan Amr Ibn As'in, Necasi'yi Muslumanlara sahip cikmama konusundaki ikna cabalari bosuna cikti. Necasi Musluman muhacirlere ulkesinin kapilarini acti.

617

Kureys ileri gelenlerinden 40 kisi Ebû Cehil'in baskanliginda toplandilar. Muslumanlarla alis-veris yapmamaya, kiz alip vermemeye, gorusup bulusmamaya, ekonomik ve sosyal her turlu iliskiyi kesmeye karar verdiler. Bu karari bir ahidnâme seklinde yazip muhurlediler ve bir beze sararak Kâbe'nin icine astilar. Boylece Muslumanlari canlarindan bezdirip Hazret-i Peygamber'in kendilerine teslim edilecegini umdular. Karara aykiri hicbir sey yapmayacaklarina dâir yemin ederek karar hukumlerini musâmahasiz uygulamaya basladilar. Bu sekilde Muslumanlara karsi uc yil surecek sosyal ve ekonomik boykot basladi.

619

Boykot sona erdi. Efendimiz'in oglu Kasim, ardindan diger oglu Abdullah vefat etti. Kisa bir sure sonra amcasi Ebu Talib oldu. Ardindan da Hazret-i Hatice validemiz irtihal etti.

620

Allah Resulu, Taif'e gitti. Orada kotu karsilandi.

621

Isra ve Mirac hadiseleri yasandi. Ayni yil birinci Akabe biati gerceklesti. Medineli 12 Musluman Allah Resulu'ne biat etti. Akabe Tepesi'nde Hazret-i Peygamber (sallallâhu aleyhi ve sellem)'le gorusup Musluman olan alti kisi, hac mevsimi sonunda Medine'ye donduler. Gorduklerini, yakinlarina ve dostlarina anlatarak, Medine'de Muslumanligi yaymaya basladilar. Bir sene sonra, hac mevsiminde Hazret-i Peygamber (sallallâhu aleyhi ve sellem) ile gorusmek uzere Medine'den Mekke'ye 10'u Hazrec, 2'si Evs kabilesinden olmak uzere 12 Musluman geldi. Baskanlari Zurâre oglu Es'ad'di. Medine'li 12 Musluman "Allah'a sirk kosmayacaklarina, hirsizlik ve zinâ yapmayacaklarina, (kiz) cocuklarini oldurmeyeceklerine, kimseye iftirâ etmeyeceklerine, Allah ve Peygamber'ine itâatten ayrilmayacaklarina" dâir Peygamberimiz'in elini tutarak bîat ettiler. Peygamberimiz, Medine'ye Islam'i anlatmasi icin Hazret-i Mus'ab bin Umeyr'i gorevlendirdi.

622

Ikinci Akabe Biati yapildi. Muslumanlar ve ardindan da Efendimiz, Mekke'den Medine'ye hicret ettiler. Mescid-i Nebevi insa edildi. Ilk ezan okundu.

623

Kible yonu Cenab-i Hakk'in emriyle Kudus'ten Mescid-i Haram'a cevrildi.

624

Mekkeli musriklerle Bedir Savasi yapildi. Ayni yil Beni Kaynuka Yahudileri uzerine gidildi ve onlar, Medine'den cikarildi. Ramazan orucu farz kilindi. Ilk bayram namazi kilindi. Zekat farz oldu. Allah Resulu'nun kizi Hazret-i Rukiyye vefat etti. Hazret-i Ali ile Hazret-i Fatima evlendi. Ilk kurban bayram namazi kilindi.

625

Uhud muharebesi yapildi. Mekkeli musrikler, Mekke disindaki musrik kabilelerden 2000 asker topladilar. Mekke'den katilanlarla, 700'u zirhli, 200'u atli olmak uzere, Ebû Sufyan'in komutasinda 3000 kisilik tam tekmil bir ordu ile Medine uzerine yuruduler. Muslumanlarin karsisinda savas durumu alan musrik ordusu, sayica Muslumanlarin 4 katindan daha fazlaydi. Ustelik bunlardan 700'u zirhli, 200'u atliydi. Muslumanlarin ise 100 zirhi ve sadece 2 atlari vardi. Uhud Savasi'nda uc safha yasandi: Ilk safhada Muslumanlar ustun geldiler, musrikleri bozguna ugrattilar. Ikinci safhada, kacan musrikleri kovalamayi birakip, kesin sonuc almadan ganimet toplamaya koyulmalari ve Efendimiz'in yerlerinden ayrilmamalarini emrettigi okcu birliginin gorevlerini terk etmeleri yuzunden, Muslumanlar 70 sehit vererek maglup duruma dustuler. Ucuncu safhada ise, dagilmis olan Muslumanlar, Peygamberimiz'in etrafinda toplanip, karsi hucûma gecerek, dusman hucûmunu durdurdular.

627

Hendek Savasi yapildi. Dusman saldirisini kolayca onlemek maksadiyla Efendimiz'in Medine etrafinda hendekler kazdirmasi sebebiyle, Hendek savasi adini alan bu muharebenin bir diger adi da Ahzab'dir. Savas neticesinde musrikler maglup olarak geri cekilmek zorunda kalmislardi. Artik onlar bundan sonra Muslumanlar uzerine yurume cesaretini kendilerinde bulamayacaklardi. Beni Kurayza Yahudileri Peygamber Efendimiz'le olan anlasmalarina gore Hendek savasinda Medine'yi Muslumanlarla beraber korumak zorundaydilar. Fakat bunu yapmadilar. Ustelik anlasma hukumlerini hice sayarak harbin en nazik safhasinda musriklerle isbirligine gittiler. Hendek sonra Allah Resulu ordusuyla Beni Kurayza uzerine yurudu ve bu tehlikeyi bertaraf etti.

628

Kabe ziyareti icin yola cikildi. Mekke'ye elci olarak Hazret-i Osman gonderildi. Hazret-i Osman'in musrikler tarafindan sehit edildigi haberini alan Efendimiz, sahabilerinden musriklerle carpisma mevzuunda biat aldi. Bu biata Ridvan biati denir. Bu haberi alan musrikler, Hazret-i Osman'i serbest biraktilar. Musrikler Muslumanlarin Kâbe'yi ziyaret etmemeleri konusunda cok kararliydilar. Bunun uzerine Efendimiz'e bir heyet gonderip anlasma imzalamak istediler. Allah Resulu, ilk bakista Muslumanlarin aleyhinde gibi gorunen ama daha sonra lehine donen anlasma maddelerini kabul etti. Bu sekilde Mekkeli musriklerle Hudeybiye barisi imzalandi. Maddelerin detayi soyleydi: Taraflar 10 yil harp etmeyecekler. Muslumanlar bu yil Mekke'ye girmeyecekler, gelecek sene Kâbe'ye gelebilecekler. Medine'deki Muslumanlardan Mekke'ye iltica edenler Muslumanlara iade edilmeyecek, fakat Mekke'den Medine'ye Musluman dahi olsalar iltica edenler istendigi takdirde geri verilecek. Arap kabilelerinden isteyen Peygamberimiz'le, isteyen de Kureys'le birlesmekte serbest olacak.

629

Donemin hukumdarlarina Islam'a girmeleri icin mektup gonderildi. Peygamber Efendimiz, Islam'a davet maksadiyla ashabindan Dihyetu'l-Kelbi'yi Rum Kayseri Heraklius'a, Amr bin Umeyye ed-Demri'yi Habes Necasi Ashame'ye, Abdullah bin Huzafe'yi Iran Kisra'si Husrev Perviz'e, Hatib bin Ebi Beltaa'yi Misir Firavun'u Mukavkis'a, Salit bin Amr'i Yemame valisi Hevze bin Ali'ye, Suca' bin Vehb'i Gassan Meliki Munzir bin Haris bin Ebi Simr'e gonderdi. Ayni yil Hayber savasi yapildi. Hayber'in fethi ile hemen hemen Arabistan'daki butun Yahudiler Islam devletine tabi duruma gelmis sayiliyordu. Ayrica Bizans'la Mute muharebesi de bu yilda yapildi.

630

Mekke fethedildi. Kâbe putlardan temizlendi. Mekke fethi ile Kureys'in hemen hemen tamami Islam'la sereflendi. Fetih, ayni zamanda civar kabileler, bilhassa Kureyslilere taraftar bulunan kabileler uzerinde muspet tesirler birakmis ve onlarin Islam ve Muslumanlara karsi gonullerinde sevgi dolu sicak bir alaka duymasina sebep olmustu. Bununla birlikte gonulleri hâlâ bu sicak ilgiden mahrum bulunan ve bu mahrumiyetten siyrilmak arzusu tasimayanlar da vardi: Sakif ve Havazin kabileleri bunlarin basinda yer aliyordu. Buyuk bir ordu hazirladilar ve iki ordu Huneyn'de karsilasti. Huneyn savasinda Muslumanlar galip geldi. Bizans uzerine Tebuk seferi yapildi. Bizans ordusu giristikleri savas hazirliklarindan cesaret edemedikleri icin vazgectiler ve Islam ordusu karsisina cikamadilar.

632

Efendimiz veda haccini yapti. Rahatsizlandi ve ardindan 8 Haziran'da ahiret alemine goctu.

paylaşım için teşekkürler ALLAH razı olsun..


paylaşım için teşekkürler ALLAH razı olsun..


bende teşekkür ederim gözlerinize sağlık


Sevgili Peygamberimiz

MollaCami.Com