Bölümler | Kategoriler | Konular | Üye Girişi | İletişim


Vize İnsan Haklarına Aykırı





Türk vatandaşlarına Avrupa’da vize muafiyeti yolunda kritik bir dava olan Demirkan davası, Lüksemburg’daki Avrupa Adalet Divanı’nda (ABAD) görüşülmeye başlandı.

Vize, insan hakkı ihlâli


Türk vatandaşlarına Avrupa’da vize muafiyeti yolunda kritik bir dava olan Demirkan davası, Lüksemburg’daki Avrupa Adalet Divanı’nda (ABAD) görüşülmeye başlandı. Demirkan ailesinin avukatı Prof. Dr. Rolf Gutmann, öncelikle konunun insan haklarıyla ilgili olduğunu belirtti.


Önceki günkü duruşmada, Türkiye’den Almanya’ya gelecek Türk vatandaşlarının tamamını da ilgilendiren Demirkan davasının tezini, ailenin avukatı Prof. Dr. Rolf Gutmann sundu. Daha önce vize konularındaki altı davada Türkiye’nin tezine hak veren mahkemeye, AB ülkelerinin yoğun siyasi baskı yaptığını söyleyen Türkiye-AB ilişkileri uzmanı Akdeniz Üniversitesi Öğretim üyesi Prof. Dr. Harun Gümrükçü, konuyla ilgili Avrupa Birliği’nin 27 üye ülkesinin tamamının, Demirkan davası konusunda negatif görüş bildirdiğini savundu.


Türk Üniversiteliler Derneği (Türk ÜniD), Türk-Alman Akademisyenler Platformu (TD-Plattform) ve US Akademisyenler Birliği üyesi üniversiteli ve akademisyenler de AB ülkelerinin baskısına karşı Türk vatandaşlarının davaya ilgisini göstermek için ABAD’a gelerek duruşmayı bizzat takip etti. Mahkeme heyetinde başhakimi M. V. Skouris ve 14 hakimin yanı sıra, Kanun Raportörü M. A. Rosas ve Başsavcı M. P. Cruz Villalon da hazır bulundu.


VİZE, KÜRESELLEŞEN DÜNYAYA TERS

ABAD’ın 15 kişilik hâkimler heyeti ve başsavcısının yanı sıra, AB ülkelerini temsilen çok sayıda avukat ve uzmanın karşısında ilk sunumu yapan Demirkan ailesinin avukatı Prof. Dr. Rolf Gutmann, öncelikle konunun insan haklarıyla ilgili olduğuna vurgu yaptı. 14 yaşındaki bir çocuğun annesini ziyaret edememesinin insan haklarıyla bağdaşır yanı olmadığını vurgulayan Gutmann, Leyla Demirkan ve ailesinin vize ile ilgili yaşadıklarını küreselleşen dünya ve gerekleriyle çelişkili bulduğunu ifade ederek, “AB, vize uygulamasıyla küreselleşen dünyaya ters düşüyor” dedi.


Brüksel’de yapılan 1970 tarihli Ek Protokol’ün 41 maddesinin 1. bendinin, mevcut hakları kötüleştirmeye müsaade etmediğini, 1971 yılına kadar Türklerin Avrupa’ya hem hizmet almak, hem hizmet sunmak için vize almadan geldiğini vurgulayan Gutmann, vize uygulamasının haklarda önemli bir kötüleştirme anlamına geldiğini vurguladı. Gutmann, bu tezini ayrıca ABAD’ın daha önce Türk vatandaşları lehinde karar verdiği altı davaya dayandırdı. Dava Türk vatandaşlarının lehine sonuçlanıp, vize muafiyeti sağlansa bile, bunun hiç bir kontrol olmadan Türklerin Avrupa’ya gelmesi anlamına gelmediğini hatırlatan Gutmann, Türk vatandaşlarını yine ceplerinde pasaportları ve paralarıyla Avrupa’ya geleceğini, dolayısıyla bunun AB’nin güvenliğine zarar vermeyeceğinin altını çizdi.


27 AB ÜLKESİ SÖZ BİRLİĞİNDE

Duruşmada Yunanistan’ı temsil eden avukat B. Koopman ise Türkiye’nin Suriye, İran, Irak gibi ülkelere vize uygulamadığını, vizenin kalkması durumunda Türkiye’den suçluların bile rahatlıkla AB’ye gelebileceğini iddia etti. Mahkeme sonunda konuşan Başsavcı P. Cruz Villalon davayla ilgili kendi görüşünü 28 Şubat 2013 dile getireceğini bildirdi. Davanın gelecek yıl Haziran ayına kadar süreceği tahmin ediliyor. Lüksemburg / cihan


Erdoğan: Bu iş aşılacak, ama biraz yoruyorlar

Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, Avrupa Birliği (AB) ile vize muafiyetine ilişkin, ‘’Öyle zannediyorum ki bu iş aşılacak ama bizi biraz yoruyorlar, terletiyorlar’’ dedi.

Erdoğan, Hollanda Başbakanı Mark Rutte ile Başbakanlık Merkez Bina’daki görüşmesinin ardından ortak basın toplantısında soruları cevapladı. ‘’Hollanda AB ülkeleri arasında ilk kez Türk iş adamlarına vizeyi kaldıran bir ülke.

Türkiye olarak siz de Hollanda gibi dostlarınız vasıtasıyla AB’ye yönelik neler yapmak istiyorsunuz’’ sorusuna Başbakan Erdoğan, şu cevabı verdi: ‘’Bu konuda Türkiye olarak bizim yaklaşımımız şu: Bildiğiniz gibi Avrupa Birliği’nde şu anda AB ile yakından uzaktan alakası olmayan Latin Amerika ülkeleri dahi adeta Schengen vizesi kullanır gibi rahatlıkla girip çıkabiliyorlar. Türkiye, müzakereci bir ülke olduğu halde şu anda hala vize muafiyetinden istifade edemiyor. Bu konuyu Avrupalı bütün birlik üyesi dostlarımıza hep anlattık, anlatıyoruz. Öyle zannediyorum ki bu iş aşılacak ama bizi biraz yoruyorlar, terletiyorlar.’’


RUTTE: TÜRKİYE, AB′YE GİRECEK

Hollanda Başbakanı Mark Rutte da Türkiye’nin AB kriterlerine uymak için çaba gösterdiğini belirterek, ‘’Zaman içinde ben Türkiye’nin AB’ye kesinlikle gireceğini düşünüyorum’’ dedi.


Güncel Haberler

MollaCami.Com