Bölümler | Kategoriler | Konular | Üye Girişi | İletişim


Sıra Ayasofya’ya Ne Zaman Gelecek?





Sıra Ayasofya’ya Ne Zaman Gelecek?



Başbakan Yardımcısı Bülent Arınç, Vakıflar Genel Müdürlüğü’nün ‘’ecdat yadigarlarını’’ bir bir restore ettiğini belirterek, son 10 yılda 4 bine yakın cami, külliye, imaret, kervansaray ve bunların benzerlerinin imar edildiğini, restore edildiğini ve açıldığını kaydetti.

İstanbul’un ilk camisi ‘’Arap Camii’’nin restore edildikten sonra yeniden ibadete açılış töreninde konuşan Arınç, Bursa’nın İznik ilçesindeki Ayasofya Camii’nin 700 yıldan bu yana ibadet edilen bir ibadethane olduğunu, daha sonraları ibadethane olmaktan çıkarıldığını, ancak kendilerinin bunu ibadete açtığını anlattı.

Arınç, ikinci müjdelerinin Trabzon’daki Ayasofya Camii’nin açılması olduğunu dile getirerek, ‘’Trabzon Ayasofya Camii de bugüne kadar aslında hiç olmadığı şekliyle maalesef müze haline getirilmiştir. Bizim dönemimizde böyle bir şey olamaz. Camiler Allah’a ibadet edilen yerlerdir, hiçbir kanun onu asıl maksadından başka bir yere götüremez.

İnşallah en kısa zamanda Trabzon Ayasofya Camii’ni hep beraber açarız. Başkanım bizi hep beraber otobüslere koyar, Trabzon’a gideriz bir cuma namazı da inşallah orada, ecdadımızın camisinde ‘Allahu Ekber’ diyerek, saf tutarız’’ diye konuştu. Arınç’ın verdiği bu müjdeli haber, İstanbul’un fethinin sembolu Büyük Ayasofya Camii ne zaman ibadete açılacak sorusun akıllara getirdi.

Arap Camii’ni ‘’bir nadide inci’’ şeklinde tanımladı. Daha önce Vakıflar Genel Müdürlüğü tarafından restorasyonu bitirilen Fatih, Süleymaniye, Mihrimah Sultan, Pertevniyal Sultan, Yavuz Selim ve Kılıç Ali Camilerinin hizmete açıldığını hatırlatan Arınç, Vakıflar Genel Müdürlüğünün, ecdat yadigârlarını bir bir restore ettiğini kaydetti. Camilere sahip çıktıklarını ifade eden Arınç, Arap Camii’nin bin 295 yıldır ayakta durma mücadelesi verdiğini, yapılan son restorasyon sonrası tekrar ihya edildiğini kaydetti.

Arınç, caminin, Haliç’in Galata yakasındaki en büyük camisi olduğuna değinerek, şöyle dedi: ’’Elbette böyle bir incinin, İstanbul’da, Karaköy’de saklanmış olmasının hikmetleri vardır. Ama bazı arkadaşlarımız, en azından ön tarafının açılmak suretiyle caminin herkes tarafından görülüp, çevresine bir düzenleme yapılmasını da arzu ediyorlar.

Karaköy esnafı, bu camiyi korumuştur. Güzel esnafımız camiye gözü gibi bakmıştır. İnşallah bu cami daha yüzyıllar boyu bu memlekette ezanıyla, Kur’ân’ıyla, cemaatiyle ilelebet duracak ve ülkemizde güzellikleri birlikte göreceğiz.’’ Gümrük ve Ticaret Bakanı Hayati Yazıcı da, Arap Camisi’nin, İstanbul ile simgeleşmiş, çok özgün bir yapı olduğunu belirtti. Teravih namazı öncesi yapılan açılışta Arap Camii Yardımlaşma Derneği tarafından bir hediye sunulan Arınç, camide namaz kıldıktan sonra, teravih namazına katılmayarak buradan ayrıldı.


Yeni Asya Gazetesi


Güncel Haberler

MollaCami.Com