Bölümler | Kategoriler | Konular | Üye Girişi | İletişim


UÇAĞIMIZ NASIL VE NİÇİN DÜŞTÜ? İsrail parmağı mı var?




Türkiye′nin “test ve eğitim uçuşu yaparken uluslararası hava sahasında Suriye tarafından düşürüldüğünü” bildirdiği, Suriye′nin “Kazaen düşürdük, İsrail uçağı uçağı zannettik, keşke düşürmeseydik” açıklamaları yaptığı askerî uçağımızla ilgili son gelişmeler, olayı iyice karmaşık hale getirdi. Başlangıçta uçağın Suriye tarafından düşürüldüğünü belirten Genelkurmay son açıklamasında “Suriye tarafından düşürdüğü iddia edilen” ifadesini kullanırken, Başbakan Erdoğan′ın aynı gün bu açıklama ile çelişen eski söylemi tekrarlaması tuhaf karşılandı.


ABD′Lİ YETKİLİLER: OLAYIN BÜTÜN DETAYLARINI BİLİYORUZ

Genelkurmay açıklamalarında, düşen uçağın çıkarılan enkazında ve pilotların cenazelerinde füze ile vurulma emaresine rastlanmadığının belirtilmesi “pilotaj hatası” veya “teknik arıza” ihtimallerini gündeme getirirken, düşme sebebinin teknik arıza olması durumunda, nazarların, bu tür uçakların bakım, onarım ve modernizasyon işlemlerini yapan İsrail′e çevrileceği ifade edildi. Öte yandan, ABD′li yetkililerin “Olayın bütün detaylarını biliyoruz, ama açıklamayı Türkiye yapmalı” şeklindeki beyanları da dikkat çekti.

Arınç: Bazı nüanslardan farklı anlamlar çıkarmayın

Başbakan Yardımcısı Bülent Arınç, askeri uçağın düşme nedeni konusunda değerlendirmelere ilişkin olarak, ‘’Bazı nüanslar üzerinde durup buradan farklı anlamlar çıkarma gayretine girmemek lazım’’ dedi.

Arınç, TDK’nın 80. kuruluş yıl dönümü dolayısıyla düzenlenen törenden ayrılırken, basın mensuplarının düşen askeri uçağa ilişkin sorusunu cevapladı.

Genelkurmay Başkanlığı’nın açıklamasındaki ‘’Suriye resmi makamlarınca kendileri tarafından düşürüldüğü iddia edilen uçağımız’’ ifadesinin hatırlatılması ve ‘’Pilotaj hatasıyla düştüğü gibi farklı yorumlar da yapılmaya başlandı, bu yorumları nasıl değerlendiriyorsunuz’’ sorusu üzerine Arınç, bunun her gün sorulacak, yorumlanacak, ayak üstü cevap verilecek bir konu olmadığını söyledi.

Kendisinin iki gün önce, Başbakan Recep Tayyip Erdoğan’ın da önceki gün konuyla ilgili açıklamalarda bulunduğunu belirten Arınç, şöyle devam etti: ‘’Doğrusu bugün bana bunu tekrar soracağınızı hiç düşünmemiştim. İlave edeceğim hiçbir kelime yok. Bazı nüanslar üzerinde durup buradan farklı anlamlar çıkarma gayretine girmemek lazım.

Önemli bir konuyu görüşüyoruz. Türk jeti düşürüldü, düşüren Suriye yönetimi ‘Biz düşürdük’ dedi. Nerede düştüğü, nerede vurulduğu belli. ‘Çıkan parçalar üzerinde şu bulundu, bu bulundu, açıklama yapılırken şöyle bir cümle kullanıldı, bu ne anlama gelir’...

Doğrusu bunlar üzerinde durmayın. Bütün açıklamalar, bu işlemler bittiğinde, sonuçlandığında size en ufak ayrıntısıyla bildirilecektir. Bunu bekleyelim. Her gün bu konuyu köpürtmenin, bunun üzerinde farklı yorumlara yol açacak açıklamalar yapmanın gereği yok.’’

İsrail parmağı mı var?

Saadet Partisi (SP) Genel Başkan Danışmanı Prof. Dr. Oya Akgönenç, Türk uçağının düşürülmesi konusunda askeriyeden yapılan son açıklamayı yadırgadığını söyledi.

Partisinin Erzurum İl Başkanlığı’nda basın toplantısı düzenleyen Prof. Dr. Akgönenç, gündemdeki konularla ilgili partisinin görüşlerini aktardı. Suriye tarafından Türk uçağının düşürülmesi konusunda ortada büyük bir bilgi karışıklığı olduğunu ifade eden Akgönenç, uçağın düşüş dolayısıyla ilgili bazı kesimler tarafından bilgi kirliliği oluşturulduğunu ifade etti.

Türk Silâhlı Kuvvetleri tarafından uçağın düşürülmüş olmayabileceğiyle ilgili son açıklamayı yadırgadığını belirten Oya Akgönenç, “Birileri ortalığı karıştırmaya çalışıyor. Türkiye bu noktada soğukkanlı davranmalı. Çünkü Türkiye sistemli bir şekilde yalnızlığa itilmeye çalışılıyor. Küresel güçlerin önünde şimdi Suriye ve İran var. Bu ülkelerden sonra hedef Türkiye olacak. Buna önlem alınması gerekiyor” dedi.


“VURULMA YOKSA, İKİ ŞEY ÖNE ÇIKIYOR”

UçağIn düşürülüşünde gelinen noktada iki şeyin ön plana çıktığına dikkat çeken Akgönenç, “Eğer askeriyenin açıkladığı gibi vurulma yoksa iki şey ön plana çıkar. Bunun birincisi pilot hatası, ikincisi ise teknik arıza. Teknik arıza dersek, İsrail’le bir bağlantı kurulabilir. Bu tip uçakları dünyada sadece Türkiye ile İsrail kullanıyor. Bunda teknik desteği ise İsrail veriyor. Bu noktada askeriye bir bilgilendirme yapıyorsa bu konuya da açıklık getirmeli” diye konuştu.


“TÜRKİYE, YALNIZ HAREKET ETMEMELİ”
Türkİye’nİn Suriye konusunda kararlarını uluslar arası camiayla birlikte vermesi gerektiğine değinen eski milletvekili Akgönenç, tek başına hareket etmemesinin önemli olduğunu kaydetti. Türkiye’nin oyuna gelmemesi gerektiğini vurgulayan Akgönenç, “İslâm Birliği ile Arap Birliği bu konuda bir şey yapmıyor, niçin Türkiye yapsın? Clinton, NATO’nun 5. Maddesinin kullanılabileceğini söylüyor. Bu bir savaş çağrısıdır. Rasmussen ise biz hazırız diyor.

Önümüzde Libya gibi bir örnek varken bizim bundan çekinmemiz lâzım. Savaşa girmek kolay, çıkmak zordur. Bizim temkinli olup savaştan uzak durmamız lâzım. Bizim bu noktada yapacağımız, uluslar arası zeminde mücadele, insanî yardım ve sınırlarımızı korumaktır.” değerlendirmesini yaptı.


“TÜKETİM YERİNE, ÜRETİM EKONOMİSİ”

Türkİye’nİn büyük devletlerle mücadele edebilmesi için üretim ekonomisini hayata geçirmesi gerektiğinin altını çizen Prof. Dr. Akgönenç, sözlerini şöyle tamamladı: “Tüketim ekonomisinden üretim ekonomisine geçmemiz gerekiyor.

Türkiye’nin her yerine üretim yerlerini koymamız lâzım. Üretime yönelik yatırımlara ağırlık vermeliyiz. Amerika ve Rusya’nın yanında Çin, Hindistan ve Brezilya öne çıkıyor. Türkiye’nin de bu devletler gibi olması için üretim ekonomisini faaliyete geçirmemiz gerekiyor.”


Yeni Asya Gazetesi

her ihtimal vardır...


Güncel Haberler

MollaCami.Com