Bölümler | Kategoriler | Konular | Üye Girişi | İletişim


Tarihî camide büyük ihmal




MERSİN’DE tarihi Avniye (Tahtalı) Camii, akıl almaz ihmal ve ilgisizlik sonucu bugünlerde tam bir harabe görünümünde.

İlk yapımında minaresi tahtadan yapıldığı için halk arasında “Tahtalı Cami” olarak da bilinen Avniye Camii, 1898 tarihinde yapılmıştı.

Caminin bu duruma geliş sorumlusu olarak Vakıflar Adana Bölge Müdürlüğü ve cami dernek yöneticilerini gösteren civar esnaf ve mahalle sakinleri, üç yıl önce caminin yanında bulunan ve hemen hemen cami ile aynı yaşta olan hurma ağacının üst kısmının kırılarak çatıya düşmesi sonucu az bir hasar meydana geldiğini, ancak dernek yönetiminin aldığı kararla caminin tavanını da tamamen yıktırdığını söylediler. Üç yıldır göçebe gibi, bir kaç kez yer değiştirerek ibadetlerini cemaat halinde zor şartlar altında yerine getirmeye çalışan mahalleli, camilerinin bir an önce yapılmasını bekliyor.

Geçtiğimiz yıllarda bir çok eski caminin restorasyonunu yaparak Mersin’de hayata geçiren Vakıflar Genel Müdürlüğü’nün ise Tahtalı Cami’ine neden el atmadığı merak ediliyor. Mahalle sakinleri ve esnaflar bu konuda yetkililerin acilen harekete geçip bir açıklama yapmasını ve bu tarihî mirasın aslına uygun olarak tekrar ayağa kaldırılmasının bir vefa borcu olduğunu, caminin içler acısı bu durumdan kurtarılmasını istediklerini belirttiler.


HÜSEYİN KÜÇÜKOĞLU-MERSİN

Acaba birileri arsaya mı göz dikti? Arsaya göz dikince eski konaklardan genelde yakarak kurtuluyorlar ama camiyi yakmak yürek ister tabi. Böyle bir ihtimal yoksa niye tamir edilmiyor o zaman?

2012 tarihli gazetemizin 6. sayfasında yayınlanan “Tarihî camide büyük ihmal” başlıklı haberle ilgili olarak Vakıflar Genel Müdürlüğü’nden bir açıklama geldi.



20/06/ Açıklamada şu ifadelere yer verildi:

“İlgili haber Müşavirliğimizce incelenmiştir. Mülkiyeti Vakıflar Genel Müdürlüğüne ait Mersin ili, Kiremithane mahallesi, Silifke caddesi üzerinde bulunan tescillli taşınmaz kültür varlığı olan Avniye (Tahtalı) Camii′nin onarımına yönelik uygulama projeleri hazırlatılmış ve bu projeler Adana Kültür Varlıklarını Koruma Bölge Kurulu’nca 21.12.2011 tarih ve 461 sayılı karar ile onaylanmıştır.”

Tahtalı (Avniye) Camii′nin onarım ihalesinin 11.04.2012 tarihinde yapıldığı, 13.04.2012 tarihinde ara Komisyon kararı alındığı belirtilen açıklamada;

“Ancak ihaleye katılanların itirazlarının değerlendirilmelerinin ardından, gerekli yasal sürenin de dolmasıyla, ihale üzerine kalan yüklenici firma ile sözleşme imzalanmış olup, çok kısa bir süre zarfında onarım çalışmalarına başlanacaktır.

Bununla beraber, Genel Müdürlüğümüzce, 2003 yılından bugüne kadar il ve bölge ayrımı yapılmaksızın ülke genelinde 4 bine yakın vakıf eseri restore edilmiştir” denildi.


Yeni Asya Gazetesi

Hadi hayirlisi. InsaAllah restore edilmis halini de görürüz.

İnşAllah...


Yerel Haberler

MollaCami.Com