Bölümler | Kategoriler | Konular | Üye Girişi | İletişim


Edeb Yahu!..

Edeb Yahu!..
Her şeyin bir sınırı vardır. Bazı muhaliflerin Başbakana karşı üsluplarında sınırı çok aştıklarını sanıyorum.

Tenkit ve muhalefet elbette yapılacaktır. Hem de en sert şekilde... Lakin, bu sert muhalefetin de elbette bir sınırı olmalıdır.

Osmanlı'nın, Fransızca'dan tercüme ettiği bir söz vardır, "Üslûb-i beyan ayniyle insan", yani üslup ve tarz insanın kendisidir.

Kibar, medenî, ince insanların en sert tenkitleri bile kibarca, medenice ve ince olur.

1960'ların hangi yılıydı unuttum, Kara Harp Okulu Kumandanı Talat Aydemir Ankara'da darbe yapmaya teşebbüs etmiş, başarılı olamamıştı. İstanbul'da sıkıyönetim ilan edilmişti. Haftalık Yeni İstiklal gazetesini çıkartıyordum.

Sıkıyönetim kumandanı omuzu yıldızlarla dolu orgeneral beni, yazı işleri müdürünü, bir yazarımızı huzuruna çağırtmış ve bizi çok kaba bir üslupla azarlayıp tehdit etmişti.

Azar ve tehditlere değil, orgeneralin üslubunun kabalığına çok üzülmüştüm.

Nasıl olur da Türk ordusunun bir orgeneral paşası bu kadar hoyrat ve kaba konuşabilirdi.

Bizi edebî ve yüksek şekilde de tahkir ve tehdit edebilirdi...

Orgeneralin ve bizim kültürümüz müsaitti, mesela Koca Ragıb Paşa'dan, Ziya Paşa'dan bir beyit okuyarak bizi alçaltmağa çalışabilirdi ama bunu yapmamış veya yapamamıştı.

İnsanları (haklı veya haksız) tahkir için Ziya Paşa'da o kadar çok mısra ve beyit vardır ki...

Doğrusu devlet ve hükümet büyüklerinin tulumbacı ağzıyla tenkit edilmesi beni çok üzüyor.

Herkes biliyor ki, bendeniz muvafık değilim, muhalifim. Yağcılardan, yakalardan, dalkavuklardan nefret ettiğimi herkes bilir.

Halkın yüzde ellisinin oy verdiği ve desteklediği bir Başbakan elbette sert şekilde tenkit edilebilir ama edeb, terbiye, irfan, adalet ve insaf dairesi içinde.

Çok kaba, ayak takımı, tulumbacı üslubuyla tenkit edenlerin yabancı dil bildiklerinden şüphem yok ama Türk edebiyatına vakıf olduklarından şüpheliyim.

Edebiyat bilselerdi, yazılarına mesela Tevfik Fikret'ten mısralar, beyitler alabilirlerdi. Çok yazık!... Kültürümüz çok yozlaştı...

Medeniyetsizlik aldı yürüdü.


Mehmet Şevket Eygi
araştırmacı yazar


Mehmet Şevket Eygi

MollaCami.Com