Bölümler | Kategoriler | Konular | Üye Girişi | İletişim


Yeni Anayasada Bunlar Kesinlikle Olmamalı

Yeni Anayasada Bunlar Kesinlikle Olmamalı

BİRTAKIM hesaplar uğruna yeni anayasa taslağının. olması gerektiği gibi hazırlanmayacağından korkuyorum.

Yeni anayasada neler olmamalıdır?

1. Laiklik kesinlikle olmamalıdır. Avrupa Birliği içinde iki devletin anayasasında laiklik yazıyor. Biz, laiklik yazmayan ve koymayan büyük çoğunluğa uymalıyız.

2. Kemalizm ve M. Kemal kesinlikle olmamalıdır. Hiçbir çoğulcu, demokrat, hürriyetçi, insan haklarına saygılı ve bağlı devletin anayasasında tarihî şahıslar ve onların adına yapılmış ideolojiler yer almıyor. Kaldı ki, Kemalizm, M. Kemal'in ölümünden çıkartılmış bir ideolojidir (veya ideolojiye benzer bir şeydir).

3. Millî kimlik ve kültürümüze aykırı hiçbir zorlama, tabu, baskı maddesi olmamalıdır.

4. Vesayet rejimini, dolaylı şekilde de olsa, haklı çıkartacak, meşrulaştıracak hiçbir kelime, ilke, madde bulunmamalıdır.

5. Türkiye halkının temel insan hak ve hürriyetlerini âdil hukuka aykırı olarak ve gayr-i meşru şekilde kısıtlayacak bir tarafı olmamalıdır.

6. Halkın din, inanç, ibadet, inandığı şekilde yaşamak, yazı, alfabe, giyim kuşam, serpuş, hafta tatili gibi tercih ve hürriyetlerini insan haklarına aykırı olarak zalimane bir şekilde kısıtlayacak hiçbir madde, hattâ ima bile bulunmamalıdır.

7. Resmî ideoloji tabusunun R'si bile bulunmamalıdır.

8. Müslüman çoğunluğun eğitim hürriyeti kısıtlanmamalıdır. İslam medreselerini, İslam vakıflarını, tasavvuf tarikatlarını yasaklayan, kısıtlayan maddeler bulunmamalıdır.

9. Yakın tarihimizdeki siyasî, sosyal ve kültürel ârıza ve kazaları doğru bulup onları ayakta tutacak hiçbir madde ve ilke yer almamalıdır.

10. Din ile devlet arasındaki yapay kavga ve gerginliği devam ettirecek hiçbir kelime ve madde bulunmamalıdır.

11. Sabataycıların ve Kripto egemen azınlıkların gizli ve derin hakimiyetini devam ettirecek, garanti altına alacak sinsi bir madde bulunmamalıdır.

Yukarıda yazdığım 11 maddedeki hususlara dikkat edilmezse, Cumhuriyet rejimine büyük bir darbe indirilmiş olur. Hangi Cumhuriyete? Gerçek Cumhuriyete!..

Bakalım AK Parti iktidarı Türkiye'ye yakışan, millî kimlik ve kültüre, tarihî devamlılığa dayalı bir anayasa konusunda başarılı olabilecek mi?


Mehmet Şevket Eygi
araştırmacı yazar

Paylaşım için teşekkür ederiz..


Mehmet Şevket Eygi

MollaCami.Com