Bölümler | Kategoriler | Konular | Üye Girişi | İletişim


İlk günde süt zehirlenmesi




Tüm Türkiye’de ‘’Okul Sütü Programı’’ kapsamında dağıtımı yapılan sütlerden içen çok sayıda öğrenci zehirlendi. Sütten zehirlenmelerin yaşandığı iller arasında Diyarbakır, Sivas, Edirne, Kırıkkale, Antalya bulunuyor. Öte yandan, Diyarbakır’ın Bağlar ilçesinde terör örgütüne yakın bazı kişilerin ‘Çok sayıda durumu ağır öğrenci var, 2 kişi öldü, 3 kişi öldü’ şeklinde yalan yanlış bilgileri yaydıkları tesbit edildi.

Hergün 7 milyon öğrenciye süt

İlköğretim okullarında süt dağıtımı projesi, Millî Eğitim Bakanı Dinçer ve Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanı Mehdi Eker’in katıldığı törenle Sincan İl Genel Meclisi İlköğretim Okulunda başlatıldı. Süt dağıtımı 8 Haziran’a kadar her gün, anasınıfı dahil, ilköğretim 1, 2, 3, 4 ve 5′inci sınıflarda devam edecek. Yaklaşık 32 bin okulda 7 milyondan fazla öğrenciye düzenli olarak dağıtım yapılacak.

Okul sütü’ ilk gün zehirledi

GIDA, Tarım ve Hayvancılık Bakanı Mehdi Eker ile Millî Eğitim Bakanı Ömer Dinçer, dün başlatılan okul sütü programı kapsamında Sincan İl Genel Meclisi İlköğretim Okulu’nda öğrencilere süt dağıttı. Törende öğrencilere seslenen Bakan Dinçer, “Süt içmek bizim protein ihtiyacımızı karşılayacak önemli unsurlardan bir tanesi.

Size sormak istiyorum, kısa boylu kalmak, bodur olmak ister misiniz? Boyumuzun uzayabilmesi için süt içmenin ne kadar önemli olduğunu biliyor musunuz? Öyleyse uygun ve düzgün boyumuz olsun diye mutlaka süt içmeliyiz” dedi. Türkiye’deki çocukların yüzde 10-11’inde boy sorunu olduğunu hatırlatan Dinçer, bu sorunu çözmenin yolunun süt içmekten geçtiğini dile getirdi.

Velilere de seslenen Dinçer, “Çok değerli veliler sağlıklı olmak bir tek süt içmekten geçmiyor. Çocuklarımızın sağlıklı olarak hem fizikî hem zihnî gelişimini sağlamanın birçok yolu var. Geçen sene çıkarttığımız genelgeyle okullarda gazlı ve boyalı içeceklerin ve kızartma türü ürünlerin satışıyla alâkalı bir takım düzenlemeler yapmıştık. Sağlıklı beslenmeye yönelik projemiz sadece bundan ibaret değil. Aynı zamanda şu anda İstanbul’da başlattığımız bir sağlıklı beslenme programı var.

Yaklaşık 40 okulda pilot uygulamasını başlattığımız programa göre de çocuklarımızın okul boyunca gündüzleri yiyecek ve içeceklerini kontrol edeceğimiz ve kantinlerde satılanların hepsinin sağlıklı ürün olmalarını sağlayacağımız türden bir programı yürütüyoruz” şeklinde konuştu. Bilim adamlarının oluşturduğu bir heyetin kantinler için bir standart oluşturma üzerine çalışma yaptığını aktaran Dinçer, “Eğer o 40 okuldaki pilot uygulamamız başarılı olursa tüm Türkiye’de sağlıklı beslenmeyle alâkalı o programı da yaygınlaştırmaya çalışacağız” diye konuştu.


MALİYETİ 75 MİLYON LİRA
Bakanı Eker de, Türkiye’de 32 bin 500 okulda 7,2 milyon öğrencinin yeni bir uygulamayla tanıştığını belirterek, okul sütü projesiyle amaçlarının çocukların sağlıklı beslenmesine katkı sağlamak olduğunu söyledi. Bu eğitim-öğretim yılı sonuna kadar çocukların her okul günü süt içeceğini kaydeden Eker, yaklaşık 144 milyon kutu süt dağıtılacağını ve maliyetin 75 milyon lirayı bulacağını ifade ederek, çalışmanın bir amacının da süt üreticilerini ve sanayini desteklemek olduğunu belirtti.


4 İLDE DAĞITILAN SÜTLERDEN ÖĞRENCİLER ZEHİRLENDİ
Diyarbakır’daki 4 ilköğretim okulunda, Millî Eğitim ve Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı’nın projesi ile okullara dağıtılan sütten içen 110 öğrencide karın ağrısı ve kusma şikâyeti görülünce okullara ambulans gönderildi. Öğrenciler, ilk müdahalenin ardından hastaneye kaldırıldı ve tedaviye alındı. Diyarbakır Valisi Mustafa Toprak, olayın sütten kaynaklandığını düşünmediklerini, bazı çocuklara bazı besinlerin dokunabileceğini söyledi.

Yumurta ve süt alerjisinin olabileceğini, bazı çocukların da ciddî manada aç kalmış olabileceklerini kaydeden Toprak, olayın kampanyaya zarar vermemesi gerektiğini belirtti. Edirne’de de 30’a yakın öğrenci dağıtılan sütlerden içtikten sonra hastaneye kaldırıldı. Konuyla ilgili açıklama yapan Edirne Valisi Gökhan Sözer, “Sütlerden numune alındı. Öğrenciler aç karnına süt içtikleri içinde mideleri bulanmış olabilir.


Bazıları psikolojik olarak da etkilenmiş olabilir. Başka bir şeyden de zehirlenmiş olabilirler. Araştırıyoruz’’ dedi. Sivas’ta da bazı ilköğretim okullarında, dağıtılan sütleri içen öğrencilerde, mide bulantısı ve karın ağrısı şikâyeti ortaya çıktı. Cumhuriyet Üniversitesi Tıp Fakültesi Araştırma ve Uygulama Hastanesi’nde 48, Numune Hastanesi’nde 57 öğrencinin tedavi altına alındığı, Sivas Devlet Hastanesi’nde ise yaklaşık 40 civarında öğrencinin bulunduğu belirtildi.

Öğrencilerin sağlık durumlarının iyi olduğu ve çoğunun ayakta tedavi edildiği öğrenildi. Çocukların rahatsızlanması üzerine Sivas Valiliği ve Millî Eğitim Müdürlüğü, okullardaki süt dağıtımının durdurulmasını kararlaştırdı. Antalya’da da Hakkı Tatoğlu İlköğretim Okulu’ndan karın ağrısı ve kusma şikâyetiyle 30 öğrencinin Antalya Eğitim ve Araştırma Hastanesi’ne, 18 öğrencinin Atatürk Devlet Hastanesi’ne kaldırıldığı belirtildi. Eğitim ve Araştırma Hastanesi Başhekimi Nurullah Bülbüller, hastaneye bir grup öğrencinin dağıtılan sütlerden zehirlendikleri iddiasıyla geldiğini söyledi.

Yeni Asya Gazetesi


Güncel Haberler

MollaCami.Com