Bölümler | Kategoriler | Konular | Üye Girişi | İletişim


Okul Fobisi



Okul fobisi çocuğunuzun okula gitmekten endişe duyması nedeniyle okula gitmek istememesi ya da isteksizliğini açık bir şekilde göstermesi, okula gitmemek için bir çok bahane ortaya çıkarması, okula uyum sağlamakta zorlanması ve sık sık okula gitmenin kendisini kötü etkilediğini belirten şikayetlerde bulunmasını içeren bir durumdur. Yaşadığı korku nedeniyle çocukta strese bağlı olarak mide bulantısı, karın ağrısı, baş dönmesi, kusma gibi bedensel belirtiler de görülebilmektedir.



Okula başlamak çocuğun bundan böyle zamanının büyük bölümünü evden uzak geçirmesini gerektirmektedir. Bunun yaratacağı yoksunluk duygularının yanında okuldaki yeni çevreye ve kurallara alışmaya çalışmanın getireceği zorluklar bazı çocuklarda okul fobisine neden olmaktadır. Okul fobisi yaşayan çocukların bir bölümünde çeşitli ailesel problemler bulunabilmektedir. Örneğin, çocuğun ailesinde hasta olan birisi varsa, anne baba arasında geçimsizlik varsa, anne ya da baba stresli ya da depresif bir dönemde ise, boşanmış ya da ayrı yaşıyorlarsa, bir yakınını kaybetmişse çocukta okul fobisi gelişebilir ya da şiddeti artabilir.



Okula gitme korkusu yaşayan birçok çocuk bunu neden yaşadığını bilmemekte ya da nedenlerini konuşmakta zorlanmaktadır. Ailesel nedenlerin dışında aşağıdaki etkenlerde çocukta okula karşı isteksizlik duymalarına neden olabilmektedir:



Başarısızlık korkusu
Diğer çocuklar tarafından dalga geçilmek
Okuldaki tuvaletleri kullanma konusunda endişe duymak
Okuldaki öğretmenlerin ve görevlilerin ‘kötü’ olduklarını düşünmek
Dersleri anlamakta güçlük çekmek


Çocuğunuzun okul fobisiyle başa çıkmasında yardımcı olmanız onun okula en kısa süre içinde daha iyi adapte olmasını sağlayarak başarılı olma şansını artıracaktır. Aşağıda bu konuda çeşitli tavsiyeler verilmiştir:



Çocuğunuzdaki okul fobisi ortada başka bir problemin olduğuna yönelik üzerinde durulması gereken bir işarettir. Dolayısıyla da bu işaretin ne olduğunu anlayarak buna göre yol izlemek gerekir. Çocuğunuza okula gitme isteksizliği konusunda en iyi şekilde yardımcı olmak istiyorsanız öncelikle altta yatan nedeni bulmalısınız. Bunun için çocuğunuza ‘okulda hoşuna gitmeyen neler var?’, ‘derslerde nasılsın?’, ‘arkadaşlarınla aran nasıl? seni rahatsız eden birisi var mı?’ şeklinde sorular sorabilirsiniz.
Çocuğunuza zamanla alışacağı, her şeyin yoluna gireceği konusunda güven verin ve ağlayacakmış gibi görünse bile okula götürün.
Çocuğunuzun motivasyonunu artırmak için okulda iyi giden şeyleri de konuşabilirsiniz.
Öğretmeniyle bu konu konuşularak destek alınabilir.
Çocuğu bağımlı olduğu anne babası yerine başka birinin okula götürmesi ya da okul servisini kullanması faydalı olabilir.
Evde huzursuz bir ortam olduğunda çocuğun aklı evde kalmakta ve okula gitme konusunda isteksizlik yaşayabilmektedir. Bu yüzden evde yaşadığınız problemleri gerekiyorsa bir psikologdan destek alarak çözmeye çalışmanız birçok yönden önemlidir.

çok teşekkür ederim efendim allah razı olsun

Rica ederim kardesim. Cümlemizde Hüda razi olsun insAllah.


Çocuk Egitimi ve Gelişimi

MollaCami.Com