Bölümler | Kategoriler | Konular | Üye Girişi | İletişim


Köprünün ayakları çürümüş



Zonguldak’ın Çaycuma ilçesinde çöken köprü parçasını kaldırmak için yapılan çalışmalarda suyun yönünün değiştirilmesiyle, eski köprünün ayaklarındaki tahribat ortaya çıktı. Bu arada çöken köprünün geri kalan bölümündeki yaklaşık 30 metrelik kısım da yıkıldı.


Köprünün ayakları çürükmüş
Zonguldak’ın Zonguldak’ın Çaycuma ilçesinde köprü dehşetinin üzerinden saatler geçti. Köprünün çökmesiyle sulara kapılan 15 kişiden sadece Meryem Başören (56) isimli kadının cesedine ulaşıldı. Diğer şahısları arama çalışması devam ediyor. Bu arada çöken köprü parçasını kaldırmak için çalışmalar devam ediyor. Ekiplerin suyun yönünü değiştirmesiyle köprünün çökme sebebi de ortaya çıktı. Ekiplerin dolgu çalışmasıyla suyun yönünü değişmesi sonucu, eski köprünün ayaklarını ortaya çıktı.


Köprü ayaklarındaki tahribat dikkat çekti. Dolgu işlemlerinin tamamlanmasının ardından çöken köprü parçasının kaldırılacağı ve altında kalan olup olmadığının araştırılacağı belirtildi. Bu arada, Çöken köprünün ayakta kalan kısmı da dün çalışmalar yapılırken çökerek çaydaki sulara gömüldü. Köprüdeki dehşet anlarını yaşayan Zonguldak Karaelmas Üniversitesi (ZKÜ) Çaycuma Meslek Yüksekokulu İngilizce Çevirmenliği Bölümü öğrencisi Savaş Keser (21), “Ben çarşıdan istasyon tarafına geçiyordum.


Tam köprünün üstünden geçerken orta kısma geldiğimde birden şiddetli bir ses geldi. Bir baktım, köprü istasyon tarafından çarşı tarafına doğru göçtü. O anda bir yayayı köprüyle ırmağa düşerken gördüm. O an şoktaydım. Koşmaya başladım. Suyun içinde giden adamı gördüm. Sonra adamı kurtardılar, ambulansla hastaneye kaldırdılar” diye konuştu.


DEHŞETİ UNUTAMIYOR

Bir yayayı köprüden ırmağa düşerken görünce büyük bir şok yaşayarak kaçmaya başladığını kaydeden Keser, şöyle devam etti: “Ben Allah’tan diğer köprüdeydim. Tam çöken yerin hizasındaydım. Benim bulunduğum köprü de sallandı. Korkunç şeyler yaşandı. Tam olay yerinin yanındaydım. Gürültüye baktığımda köprü göçüyordu. Şoka girdim o anda. Karmakarışık şeyler oldu. Bir tane insanın köprünün üstünden suya düştüğünü gördüm.


Yaşadığım bu olay gözümün önünden gitmiyor. Sürekli o anı yaşıyor gibi oluyorum. O anda bağırma sesleri de geliyordu.” Savaş Keser, bir aracın köprü çökerken son anda kurtarıldığına şahit olduğunu kaydetti. Çaycuma’da 12 yıllık esnaf olan Cevat Dökmeci (48), 3 yıl önce köprünün ayaklarının yetersiz olduğu ve tehlike arz ettiğinin bilindiğini; ancak buna rağmen gerekli tedbirin alınmadığını ileri sürdü. Bu arada, cesedine ulaşılan Meryem Başören’in, Çaycuma pazarında alışveriş yaptıktan sonra Yolgeçen köyü Başören Mahallesi’ndeki evlerine dönmek üzere eşi Mehmet Başören ile aynı minibüse bindiği öğrenildi. Zonguldak / cihan


Sorumlular derhal hesap vermeli

MAZLUMDER Genel Başkan Yardımcısı Recep Karagöz, 6 Mart 2012 tarihinde Çaycuma’da 1951 yılında yapılmış olan köprüdeki çökme sonucu 15 civarında kişinin kaybolduğu facianın meydana geldiğini belirterek, “Çaycuma’daki faciada ilgililer hesap vermelidir” dedi. MAZLUMDER olarak, arama kurtarma çalışmalarının aradan geçen zamana rağmen, ağır aksak yürüdüğünü olay yerinde müşahede ettiklerini bildiren Recep Karagöz, “Ailelerin taleplerine uygun şekilde kapsamlı bir arama kurtarma çalışmasının derhal başlatılmasını talep ediyoruz.


Çaycuma’da olay mahallinde edindiğimiz bilgilere göre; yazılı ve görsel medya aracılığıyla köprünün ayaklarında meydana gelen aşınmalardan dolayı meydana gelebilecek tehlikelere karşı tedbir alınması gerektiği defaatle dile getirilmiştir” diye konuştu. Karagöz, Belediye tarafından Karayolları Genel Müdürlüğüne de söz konusu köprünün durumuna ilişkin bilgi verildiğini öğrendiklerini kaydetti. Karagöz, bilgi verilimesine rağmen gerekli çalışmaların yapılmadığı ve bu ihmal ve savsaklamaların sonucunda bu elim olay meydana geldiğini ifade etti.

Recep Gören / Ankara / Yeni Asya Gazetesi


Yerel Haberler

MollaCami.Com