Bölümler | Kategoriler | Konular | Üye Girişi | İletişim


Biyografi Nedir?

Biyografi: Edibiyat, spor, sanat, vb. birçok alanda başarı göstermiş kişilerin yaşamının anlatıldığı kısa veya uzun metinlerdir.

Biyografi
(Hayat Hikayesi) ünlü şahısların başarılarını okuyucuya duyurmayı amaçlar yalın bir dille, tarafsız bir görüşle yazılır.

Biyografinin özellikleri
:
* Tarafsız ve gerçekçi olunmalıdır.
* Yaşamı yazılan kişinin kendisi tarafından değil, onunla ilgili araştırma yapan, bilgi ve belgelere ulaşan veya onun yaşamına yakından tanıklık etmiş kişiler tarafından yazılır.
* Kronolojik (zaman dizinsel) sıra izlenebilir.
* Bilgi ve belgelere, kanıtlara dayandırılmalıdır.
* Kariyer sırası izlenebilir.
* Kişinin önemi ve benzerlerinden farkı belirlenmelidir.
* Yaşamöyküsü yazılan kişinin doğum bilgileri, çevresi, eğitimi, kişiliği, arkadaşlık ilişkileri, sosyal yaşamı, evliliği ve mesleki alanındaki başarısına ulaşma süreci, ulusal ve uluslararası başarıları konu edilmelidir.
* Taraflı bir tutum izlenmemelidir. Kişinin yaşamı yüceltilmeden ya da aşağılanmadan tarafsızca sergilenmelidir.
* Asılsız bilgilere yer verilmemelidir.

Bir kişinin hayatını
ayrıntılı olarak veren kişisel biyografi kitapları olduğu gibi, birden çok kişinin hayat hikâyelerini bir araya getiren genel biyografi eserleri de vardır. Örneğin antolojilerde, ansiklopedilerde, yıllıklarda birden çok kişinin biyografileri çok kısa olarak ana hatlarıyla verilir. Bu eserlerde ya da yazarın kitabının arka kapağında veya iç sayfasında yer alan biyografiler genellikle kısadır. Ayrıntıları atılmış daha çok doğum ölüm tarihleri, doğum yerleri, bitirdikleri okullar, çalıştıkları işler, yazdıkları eserler ve önemli başarıları anılmakla yetinilir.

Her döneme
, her mesleğe ve her millete ait kişilerin biyografilerini veren eserlere evrensel biyografi, bir millete ait kişilerin biyografilerini verenlere ulusal biyografi, bir bölgeye mensup kişilerin biyografilerinin toplandığı eserlere bölgesel biyografi, belli bir mesleğe mensup kişilerin yer aldığı eserlere meslekî biyografi, belli bir dönemde yaşayanların hayat hikâyelerinin verildiği eserlere de dönem biyografisi denir.


Kim Kimdir

MollaCami.Com