Bölümler | Kategoriler | Konular | Üye Girişi | İletişim


El yazması eserler için bibliyografik çalışma

SİVAS’TAKİ Ziyabey Yazma Eserler Kütüphanesi’nde birbirinden değerli el yazması ve basma eserler için bibliyografik çalışma yapılarak, eserlerdeki eksik ve yanlış yazılan bilgiler düzeltilecek.

Kütüphane Müdürü Cemal Karaca, 48. Kütüphaneler Haftası dolayısıyla düzenlediği basın toplantısında, kütüphanedeki çalışmaları anlatarak, el yazması eserleri tanıttı. Türkiye Yazma Eserler Kurumu Başkanlığı’nın kurulmasının ardından başkanlığa bağlı merkezi İstanbul olmak üzere toplam 5 daire başkanlığı, 3 bölge müdürlüğü ile 16 yazma eser kütüphanesi kurulduğunu söyleyen Karaca, kütüphanelerinin de Ankara Yazma Eserler Bölge Müdürlüğüne bağlı olarak bu alanda hizmet verdiğini söyledi.


Kütüphanelerinde Arapça, Farsça ve Osmanlıca, bin 37 el yazması, 8 bin 88 basma eser olmak üzere toplam 9 bin 125 nadide eser bulunduğunu belirten Karaca, el yazması eserlerin dijital aktarılma işlemlerinin tamamlandığını, basma eserlerin ise dijital ortama aktarılma işlemlerinin sürdüğünü kaydetti.


Kütüphanedeki eserleri de tanıtan Karaca, el yazması eserlerin kütüphanede oluşturulan nem oranı ayarlanmış özel bir odada korunduğunu ifade etti. Karaca, kütüphanenin en eski kitabı olma özelliği taşıyan 813 yıllık ‘’Nihayetü’l Beyan’’ adlı tefsir kitabına da dikkati çekti. Ebi Muhammed El-Muafe’nin Arapça yazdığı kitabın günümüze kadar geldiğini ve kütüphanelerinde korunduğunu anlatan Karaca, kitabın Kur’ân tefsiri olarak kaleme alındığını kaydetti.


Yeni Asya Gazetesi


Yerel Haberler

MollaCami.Com