Bölümler | Kategoriler | Konular | Üye Girişi | İletişim


Mehter Marşı, Mozart ve Beethoven’ı etkiledi

MÜZİK tarihçisi Dr. Emre Aracı, Mehter Marşı’yla bilinen Osmanlı askerî müziğinin Avrupa’nın Haydn, Mozart ve Beethoven gibi dünyaca ünlü bestekârlara ilham verdiğini söyledi.


Brüksel Kraliyet Konservatuvarı ve Yunus Emre Türk Kültür Merkezi’nin ortaklaşa düzenlediği ‘’Ritmin Renkleri: Yeniçeri Osmanlı Müziği ve Klasik Batı Müziği’’ konulu konferansta konuşan Aracı, 16. asırda altın çağını yaşayan Osmanlı’nın diğer alanlarda olduğu gibi müziğiyle de Batı’da hayranlık uyandırdığını anlattı.


Emre Aracı, ses ve ritm düzeyi yüksek, tekrarlara dayanan ve akıcı müziğin askerler üzerindeki oluşturduğu etkiyi fark eden Avrupalıların büyük davul, zil ve çevgen gibi müzik aletlerini kullanmaya başladığını ve bu dönemde İtalyan asıllı Fransız besteci Jean Baptiste Lully’nin ‘’Marche pour la ceremonie des Turcs” (Türklerin Seremonisi İçin Marş), Mozart’ın “Rondo a la Turca” (Türk Marşı) adlı eserlerinin ve Beethoven’ın 9’uncu senfonisinde “Turkish variations” (Türk Varyasyonları) bölümüne yer vermesinin müzikler arasındaki etkileşimin en çarpıcı örnekleri olduğunu anlattı.


Yeni Asya Gazetesi

daha neler duyacağız kim bilir.


Güncel Haberler

MollaCami.Com