Bölümler | Kategoriler | Konular | Üye Girişi | İletişim


Van Gölü için çılgın proje

Fırat Üniversitesi (FÜ) Öğretim Elemanlarından Cihat Tuna, az bir maliyetle Van Gölü’nden enerji üretilebileceğini ve projenin masrafını 1 yılda karşılayabileceğini belirterek, dünya üzerinde bu kârlılıkta çok az projenin olduğunu kaydetti.

Van Gölü için çılgın proje
Fırat Üniversitesi (FÜ) Öğretim Elemanlarından Cihat Tuna, az bir maliyetle Van Gölü’nden enerji üretilebileceğini ve projenin masrafını 1 yılda karşılayabileceğini belirterek, dünya üzerinde bu kârlılıkta çok az projenin olduğunu kaydetti. Fırat Üniversitesi İnşaat Mühendisliği Bölümü Hidrolik Anabilim Dalında Öğretim Elemanı Cihat Tuna, “Van Gölü, aldığı yağış miktarı, önemli yüzeysel su potansiyeli ve yüksek düşü imkânıyla, hidroelektrik bir tesis açısından oldukça verimli bir konumda” dedi.


Konuyla ilgili Yeni Asya’ya açıklamalarda bulunan Tuna, “Dünyanın en büyük göllerinden biri olan Van Gölü 3 bin 700 kilometrekare yüzey alanına ve denizden bin 648 metre yüksekliğe sahiptir. Tarih boyunca göl seviyesi mevsimsel etkilere bağlı olarak yıllık ortalama 30~60 cm’lik dalgalanmalar göstermiştir. Van Gölü su kotu 1995 yılında 1650 metreye ulaşınca konunun önemi ve ciddiyeti merkezi yönetim tarafından anlaşılmış olup bölgenin afet bölgesi olarak ilân edilmesi önerisi ve bir takım koruyucu tedbirler alınması gündeme gelmiştir. Elimizdeki tarihî veriler incelendiğinde gölün çok ciddî seviye artış potansiyeli olduğu bilinmektedir” şeklinde konuştu.


PEKİ, BU PROJENİN EKONOMİYE KATKISI NE OLACAK?
Projenin- ekonomiye katkılarını da anlatan Tuna şöyle konuştu: “Buraya yapılacak uygun bir enerji tesisi ile gölün yükselerek Van İli yerleşim bölgelerini ve 100.Yıl Üniversitesi Kampus sahasını su altında bırakma tehlikesi kontrol altına alınacak, ayrıca ülke bütçesine yaklaşık 500 milyon dolar katkı sağlanması mümkün olacaktır. Van Gölü’nden alınacak debi ile gölün sürekli olarak su değişimi sağlanacaktır. Uzun vadede bu su değişimi ile gölün tuzlu ve sodyum bikarbonatlı suyunun tatlılaşması ve ileride gölde yaşayan canlıların artışına olanak sağlanabilecektir. Böylece gölün canlı faaliyeti artmış olacak ki, bu da diğer bir yandan ekonomiye katkı sağlayacaktır.”


PROJENİN MALİYETİ NE KADAR?
Tuna, proje maliyetini ise şöyle açıkladı: “Yaptığım ön fizibilite çalışmasına göre proje yaklaşık maliyeti 500 Milyon lira civarında çıkmaktadır. Bu büyüklükteki bir proje için pahalı değil hatta emsalleri ile karşılaştırıldığında oldukça ucuz bir proje. Üstelik buradaki tesisten çıkan suyun ülkemiz sınırlarını terk edene kadar diğer barajlarda da enerjiye dönüşeceğini düşünürsek masrafını 1 yılda karşılıyor. Dünya üzerinde bu kârlılıkta çok az proje vardır.”


Ankara / Fatih Karagöz


Güncel Haberler

MollaCami.Com