Bölümler | Kategoriler | Konular | Üye Girişi | İletişim


Ekmek israfı Meclis’in gündeminde

TBMM Dilekçe Komisyonu bünyesinde kurulan, ekmek israfının önlenmesine ilişkin alt komisyon, AKP İstanbul Milletvekili Gürsoy Erol başkanlığında toplandı.

İstanbul Halk Ekmek A.Ş. Edirne Kapı İşletme Müdürü Abdullah Arslan, yaptığı sunumda, ekmek israfının önlenmesi için neler yapılabileceği konusunda önerilerde bulundu. Ekmeğin günlük tüketilecek kadar alınması gerektiğini belirten Arslan, israf olan ekmeklerin çöpe gittiğini hatırlattı.


300 gram ekmek için üretim kapasitelerinin günlük 1 milyon 700 bin olmasına rağmen, yaklaşık 1 milyon 200 bin ekmek ürettiklerini ifade eden Arslan, ekmeğin günlük olarak yüzde 5’inin israf edildiğini söyledi. Arslan, israf olan ekmeklerin yüzde 95’inin hayvan barınaklarına gönderildiğini, geri kalanının da galeta unu yapıldığını anlattı.
''İSTANBUL'DA 4-5 BİN RUHSATSIZ FIRIN VAR''


Arslan, İstanbul’da 4-5 bin ruhsatsız fırın bulunduğunu iddia ederek, ‘’Bu durum israfı tetikliyor. Gramajı farklı ekmekler üretiliyor ve kontrol edilemiyor’’ dedi. Ankara Halk Ekmek Genel Müdürü Ali İlkbahar da ekmeğin insan sağlığı açısından önemine işaret ederek, dünyada insanlar açlıktan ölürken, Türkiye’de ekmeğin çöpe atılmasının kabul edilemeyeceğini ifade etti.

İlkbahar, komşuluk ilişkilerinin azalmasının, ekmek ve yemek israfına neden olduğunu şu örnekle açıkladı: ‘’Eskiden kadın dolma yapar ve komşusuna verirdi, şimdi bu yok. Dolma komşusunun ihtiyacı olduğu için değil, gelenek olduğu için verilirdi. Eğer şimdi de paylaşım olsa israf olmaz’’ diye konuştu.


“EKMEĞİ KİRLİ POŞETE KOYUYORUZ”
Ankara Halk Ekmek ve Un Fabrikası A.Ş. Genel Müdürü Ali İlkbaharda, ekmeklerin naylon poşete konulmaması uyarısında bulunarak, ‘’Poşetlerin çoğu geri dönüşümden elde ediliyor. Yani poşetler kirli, ama biz ekmeği bu poşetlere koyuyoruz, bu olmaz’’ dedi.


Tam buğdaylık ekmeğin yaygınlaştırılması gerektiğine işaret eden İlkbahar, ‘’Eğer tam buğdaylık ekmek yapılırsa yüzde 35 maddî tasarruf ederiz, 5 milyon ton da ekmek tasarruf etmiş oluruz’’ dedi. İlkbahar, Türkiye’de en yaygın görülen kanserlerden kalın bağırsak kanserinin beyaz ekmekten kaynaklandığını söyledi.


Yeni Asya Gazetesi


Güncel Haberler

MollaCami.Com